Wijnavond met de familie “Lawaaimakers”

Wijnavond met de familie "Lawaaimakers"

Het is eigenlijk al een hele tijd geleden maar wat was dit een leuke, gezellige avond om te organiseren maar ook om te mogen beleven. Enkele jaren geleden hielden we met de schoonfamilie Raaymakers (ze noemen zichzelf de familie ‘Lawaaimakers’ en die naam hebben ze niet gestolen) al eens een begeleide wijnproeverij. Dit viel toen letterlijk bij iedereen in de smaak. Door de coronacrisis en andere randanimatie kwam het jammer genoeg niet tot een jaarlijkse traditie. Die draad moesten we dus snel terug oppikken en maandenlang vooraf werd er een datum geprikt.

Jammer genoeg moest diegene die de proeverij kwam geven afhaken. Maar omdat iedereen hier zo naar uit keek, stelde ik voor om dan maar een proeverij in elkaar te steken. Enkele jaren geleden heb ik op de Syntra in Turnhout een basiscursus over wijn gevolgd maar deze kennis zat duidelijk ver weg. Ik besloot om enkele leuke, onbekende wijnen te selecteren met in het achterhoofd een mooie opbouw, verschillende landen, – druiven én uit verschillende winkels zodat iedereen de wijnen achteraf zelf kon kopen (indien ze uiteraard bevielen).

Ik koos voor volgende volgorde: één mousserende -, drie witte -, één rosé -, drie rode en een dessertwijn. Aangezien ik geen grootse wijnkenner ben maar eerder een liefhebber deel ik graag wat meer achtergrondinformatie en mijn eigen bescheiden ervaring. Misschien ben je wel getriggerd om ook één van volgende wijnen aan te schaffen en/of te proberen?

  • La Tordera Jelmas Sparkling Dry (Italië, 11.5%, mousserend)
    • Deze aperitief werd warm aanbevolen bij DH17 en ik verkies meestal eerder een Prosecco te schenken in plaats van een Cava. Deze mag zich officieel geen Prosecco laten noemen omdat hij niet alleen uit 100% Glera druif bestaat maar ook uit een kleine toevoeging van Chardonnay en Pinot Grigio. Al deze druiven waren afkomstig uit Italië. Het was een droge, frisse, toegankelijke en vooral een lekkere start. Naast dat typische gistkarakter in de neus had hij ook een fruitige body van een friszurige appel en een klein zoetje in de afdronk. Dit smaakte absoluut naar meer!
  • L’Artiste Sauvignon Blanc (Frankrijk, 11.5%, wit)
    • De tweede wijn was afkomstig van de lokale Okay. Ik koos bewust voor wat variatie in  verschillende prijscategorieën. Deze was op papier de goedkoopste van de avond en werd achteraf ook helaas bestempeld als de minste van het rijtje. Ik was getriggerd door het etiket. Er werd een Franse grootvader afgebeeld die met de nodige humor jarenlang zijn passie voor de wijnen van de Loire wou promoten aan zijn familie. Mijn smaakbeleving was dat hij fris en fruitig was met een vrij droge afdronk. Deze wijn was er geen om lang te analyseren maar je kreeg wat je mag verwachten bij een Sauvignon Blanc.
  • Afrika Klassiek Chenin Blanc (Zuid-Afrika, 13%, wit)
    • Deze was ook gekocht in Bergen op Zoom bij DH17. Toen ik de winkel bezocht was deze net terug binnengekomen. Hij werd geroemd voor zijn prijs/kwaliteit maar ook het leuke, visueel opvallende etiket viel op met onder andere de olifant en daaromheen giraffes, krokodillen en zebra’s. Deze was afkomstig uit de zuidelijkste provincie van Zuid-Afrika namelijk uit Wes-Kaap. De druif Chenin Blanc wordt vaak getypeerd aan het exotische fruit guava. Deze werd algemeen goed bevonden door iedereen en eindigde zelfs een beetje romig. 
  • 3 Passo Bianco (Italië, 13.5%, wit)
    • De laatste witte wijn was aangekocht bij drankenhandel Van Oevelen. Heel toevallig zag ik deze wijn nadien regelmatig passeren op social media. Wat me meteen opviel was dat het een erg stevige- en zware fles was. 3 Passo staat voor drie stappen. Er werden als eerste de beste, biologische druiven gekozen. Vervolgens gebruikte men deels overrijpe druiven en kregen de druiven een extra lange schilweking. Persoonlijk vond ik dit de beste van de drie witte wijnen. Deze had een complexer karakter in zowel de neus als in de smaakbeleving. Naast het florale was hij ook erg fris in de afdronk. Deze zou me prima bevallen op een terras of om te combineren met enkele zomerse gerechten.
  • Quinta Alorna Rose 2021 (Portugal, 12.5%, rosé)
    • De verwachtingen lagen hoog want er waren die avond veel roséliefhebbers bij. Mijn keuze om slechts één rosé te schenken was dus gewaagd maar ik had er vertrouwen in. Deze wijn werd gemaakt van 100% Touriga Nacional druiven. Ik had de vergelijking gevonden dat deze druif wordt beschreven als de Cabernet Sauvignon maar dan uit Portugal. Deze druif werd als een topper beschouwd uit het Douro gebied. Ik vond dit een erg lekkere rosé en voldeed aan alles wat ik van een goede rosé verwacht. Hij was niet te dun of te braaf, had voldoende body en frisheid met wat tonen van rood fruit.
  •  Stamps Cabernet Merlot (Australië, 13.5%, rood)
    • We schakelden over naar de rode wijnen en ook met een lichte stijging qua alcoholpercentages. Spannend want er waren bepaalde aanwezigen die eigenlijk nooit rode wijn drinken of lusten. Ik heb eerlijk gezegd wel een lichte voorkeur voor deze wijnen en zeker tijdens de wintermaanden. De eerste kwam uit de supermarkt en was een allemansvriend. Je merkte meteen wel dat deze voller en steviger was dan zijn voorgangers. Hij smaakte een beetje kruidig en vooral rood fruit was aanwezig. Verder waren mijn smaaknotities eerder beperkt maar dat kwam misschien ook door de gezellige babbels tussendoor.
  • Alegra Joven (Spanje, 14%, rood)
    • Dit was de derde fles gekocht bij DH17. Niet alleen was dit een mooie fles op visueel vlak maar ook een genot bij onze deelnemers. Deze was gemaakt van 100% Tinta Fina druiven. Het ganse proces gebeurde op lage temperaturen van het plukken van de druiven tot de fermentatie in de RVS tanks. Deze smaakte een stuk frisser dan de vorige rode wijn en was ook lichtjes complexer.
  • Fabre Montmayou 2019 Malbec (Argentinië, 14%, rood)
    •  Wauw! Deze rode wijn was helemaal mijn ding (maar ook dat van anderen aan de tafel). De suggestie die ik bij Van Oevelen kreeg, was helemaal terecht! Deze wijn had duidelijk een vat gezien en dat merkte je in de neus maar ook in het complexere, diepgaande gevolg in de mond en keel. Deze wijn bleef ook mooi nazinderen. Deze mag gerust standaard in huis! 
  • Henry Of Pelham Vidal Icewijn 2017 (Canada, %, ijswijn)
    • We waren jammer genoeg aan onze laatste wijn gekomen. Een kleiner formaat fles maar wel ééntje met een steviger prijskaartje. Deze ijswijn is tot stand gekomen door het gebruik van 100% Vidal Blanc druif (een kruising tussen de Ugni Blanc en de Rayon d’Or). Blijkbaar is het een ideale druivensoort om dergelijke wijnen te maken dankzij de taaie schil. Ik vond het aroma zeer uitnodigend. Het was een zeer fruitig boeket in de neus met wat tropische hints. Ik was zeer blij met deze laatste keuze. Ik vond de smaak, mondgevoel en afdronk zeer geslaagd! Ik was blij dat hij absoluut niet te zoet was. Volgens mij pairt dit bijzonder mooi met enkele kazen. Dit zou ik nog eens opnieuw moeten proberen… 

Zoals u op de foto’s kan afleiden, was het een erg gezellige boel. De wijnen waren, met wat geluk en dankzij aanbevelingen, goed uitgekozen en er zat voor iedereen wel iets lekkers bij. Over het algemeen vielen de aperitief en de rode wijnen het meeste in de smaak. De dessertwijn was een grote ontdekking binnen ons gezelschap. Het was die avond erg snel middernacht geworden en de taxi stond op de oprit om de bende ‘Lawaaimakers’ met de overige WVO (woordspeling op BVO maar in dit geval ‘Wijntje Voor Onderweg) terug veilig thuis af te zetten. Ach je kan het slechter treffen met je schoonfamilie ;)… Doen we dit volgend jaar opnieuw?!

Cheers!

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen