Weekend weg met de Marie

Dat was lang geleden zeg dat we nog eens met zijn tweeën op weekend gingen. De overvolle weekends, Onno, verplicht nummertje hier en daar, … Het zijn allemaal maar “excuses” maar in de krokusvakantie konden we hier eindelijk verandering in brengen. We zakten af naar Den Bosch en na een overnachting daar passeerden we Tilburg om vervolgens daar het zoontje op te halen in Meer bij mijn ouders. Zonder al te veel voorbereidingen vertrokken we maar één ding stond wel centraal en dat was ontspanning. Achteraf kon ik het toch niet laten om enkele zaken/adresjes te delen met jullie… 

Eenmaal aangekomen in Den Bosch kwamen we tot het besef dat hier de carnavalsgekte van de afgelopen dagen de stad even had gesloopt. Vele zaken waren jammer genoeg gesloten of waren met hogedrukreinigers hun vloer en terras aan het behandelen. De gekende geur van vochtige planché, lauwe pilslucht en hier en daar een spauwke heerste in de straten.  Deze situatie hadden we even over het hoofd gezien maar gelukkig waren er nog leuke boetiekjes en enkele horecagelegenheden open. Na een geslaagde, uitgebreide lunch dwaalden we enkele straatjes af, deden we een terrasje en in de late namiddag ontdekten we nog een leuke speciaalzaak waar we even halte moesten houden.

Barrique

Deze zaak was gespecialiseerd in wijnen, destillaten en delicatessen en uiteraard beschikte hij ook over heel wat streekproducten. De eigenaar was erg sympathiek, commercieel ingesteld maar straalde ook veel passie uit. Ik vroeg hen naar wat lokale adviezen en richtte me op enkele bieren uit de stad. Hij kon de bieren goed toelichten en was eerlijk over de kwaliteit. Naast een flesje afgevulde walnotenolie namen we nog vijf leuke bieren mee om ze binnenkort thuis op het gemak te nuttigen. Moest je in de buurt zijn en op zoek naar wat lekkers ga je daar ongetwijfeld wel wat kunnen scoren.

Even mijn korte, persoonlijke bevindingen van de vijf bieren.

  • Brouwerij d’n Droak – Moerasdraok 2022 (quadrupel, 11%)
Dit is een meer dan een degelijke quad uit Den Bosch. Het heeft dat typische aroma van zoete ondertonen, een boozy randje en iets fruitig in de neus. Het heeft een volle, stevige smaak met toetsen van chocolade, karamel en koffie en daartussen is de koolzuur mooi verweven. Het bier heeft een lange, aangename nasmaak en afdronk.  Tevens was ‘Moerasdraak’ de bijnaam van ‘s-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Dit kon ik vinden na wat opzoekwerk en ook dankzij het aanwezige drakenbeeld in de stad. Deze naam kreeg de stad omdat ze onneembaar werd bevonden vanwege haar ligging tussen de moerasgebieden. De stad ligt lager dan de omliggende gebieden.
 
  • Brouwerij d’n Droak – Oeteldonker 2022-2023 (red IPA, 6.11%)
Oeteldonk is de naam die de stad draagt tijdens het carnaval en deze was erg toepasselijk om mee te nemen naar huis. Het percentage verwijst ook echt naar de carnavalstraditie. Het bier heeft een (rood) fruitig en moutig karakter in de neus met een romige afdronk en een lichte karameltoets. De smaak blijft lang nazinderen. Verder is het eigenlijk een stijl die ik spontaan niet snel neem maar de eindconclusie is dat het een leuk en degelijk bier is!
 
  • Brouwerij Boegbeeld – Kutbier (blond, 6.3%)

“Een pittig blond bier vernoemd naar het pittige karakter van de Bossche Kut! Maar van binnen hebben Bosschenaren een klein hartje. Dit zoete karakter is terug te vinden in de zoete smaak van gedroogde pruimen.” stond er op het etiket. Voor alle verduidelijking had de verkoper dit niet aanbevolen. Het is echter een zeer commercieel bier met een leuk verhaaltje.  Ik zag het al vaak passeren op social media en kocht het gewoon puur voor de naam. Ik had eigenlijk geen verwachtingen maar maar qua smaak was het gewoon degelijk in zijn stijl. Het bier oogde mooi, had een stevige schuimkraag, veel koolzuurbelletjes, … Het was vrij fruitig in de neus en had een klein zoetje met een frisse toets in de smaak. Dit bier is een allemansvriend en vooral leuk om te steken in een thema bierpakket.

  • Brouwerij Met Maten – Maatwerk 3.0 (tripel, 9%)

Ik ben niet de grootste tripelfan maar de verkoper raadde me deze wel aan om mee te nemen. Deze heb ik gezellig gedeeld met de schoonbroer tijdens een spelletjesavond. Het is een zeer toegankelijke tripel met een zoetere toets en aanwezigheid van karamel. Verder valt hier niet te veel over te analyseren en zal me ook niet echt bijblijven.

  •  Brouwerij Boegbeeld – De Beul (tripel met szechuan peper, 7%)

Een tripel met peper is steeds een upgrade! Het is een leuke tripel en tevens een tof souvenir uit Den Bosch! De pittigheid zit er subtiel en mooi in. Een bier met peper is steeds geslaagd als je het effectief proeft maar dat het niet té aanwezig is. Dit bier voldoet in mijn ogen aan deze twee verwachtingen

Gastrobar 6

Zoals ik in de inleiding reeds aanhaalde, hadden we weinig plannen gemaakt. Wat we na al onze tripjes hebben geleerd, is dat we wel ons huiswerk moeten maken waar we die avond willen eten. We vonden heel wat lovende reacties en recensies over ‘Gastrobar 6’ en het experience concept sprak ons meteen aan. 

Als aperitief nam Marie een mooie, droge mousserende wijn en ik de huisgin ‘sweet & spicy’. Het is steeds leuk om een nieuwe gin te ontdekken en al zeker als het in de juiste setting is. Ik vond de keuze van de tonic een beetje vreemd want ik zou opteren voor een neutralere tonic in plaats van de ‘royal bliss – vibrant yuzu’. Het was gewoon een goede gin maar miste net dat tikkeltje meer spicy en gewaagdheid. De gin tonic werd wel in een erg fraai glas gepresenteerd!

We namen de experience viergangenmenu en lieten ons hierdoor graag verrassen. Laat ons concluderen da ze hierin meer dan geslaagd zijn! Het begon al met de amuse van drie texturen aardpeer. Ik had nooit gedacht dat deze vergeten groente zo kon smaken. Ook het versgebakken, warm brood werd feestelijk ontvangen door ons. Je kreeg hierbij erg lekkere olijfolie, twee soorten boter en drie verschillende zoutvariaties. Het nippen en proeven van elke smaak was al een feestje in de mond.

Ik koos ook voor de formule aangepaste wijnen maar dan de halve glazen wat trouwens een erg leuk concept is. Dit restaurant staat erg bekend omwille van zijn uitgebreide wijnkaart maar ook over de goede selectie. De sommelier die steeds aan tafel de wijn kwam presenteren was van zeer hoog niveau. Hij beschikte over erg veel kennis, weetjes maar lichtte ook de keuze toe. Waarom kozen ze net voor deze wijn en waarom ging dit zo goed samen met het aankomende gerecht. De man mocht misschien een tikkeltje luider spreken maar het water liep vaak al in je mond na het horen van de mogelijke smaaksensatie in het gehemelte. Hieronder kan je de vier foto’s zien van de vier gerechten. De keuken staat echt voor pure smaken en zorgde effectief voor de zeer geslaagde wijn-spijscombinatie in een gezellige omgeving.

Na een heerlijke overnachting bij het Van der Valk hotel in Den Bosch (ideale ligging net buiten het centrum) en een zeer uitgebreid en lekker ontbijt, reden we naar onze volgende bestemming: Tilburg. Eigenlijk is deze Nederlandse stad helemaal niet zo ver gelegen voor ons maar ook hier ben ik eerlijk gezegd onbekend. In de binnenstad was carnaval eveneens duidelijk gepasseerd. De stad was terug in opbouw en er waren talrijke onderhoudsbedrijven bezig met de grote kuis. De stad beschikt over een gezellige winkelstraat en heel wat gelegenheden om iets te drinken of om een hapje te eten. Wij kwamen hier eigenlijk voor één adres en dat ging open om 15u… 

‘The Nacho Bar’ in Tilburg

Aangezien we beiden grote fan zijn van nacho’s moesten we hier natuurlijk even passeren. Dit is nu eens een concept waar alles klopt: het aanbod, het menu, de dranken, de aankleding, de wc’s, de sfeer, … Hier worden we gelukkig van én al zeker van de portie nacho’s die we kozen. We namen de ‘pulled beefy bacon’ en het was een serieuze, stevige portie met onder andere pulled beef, bacon, tomatensalsa, guacamole, zure room, zwarte bonen, jalapenos, maïs, rode ui, lente-ui, kaas, … Stuk voor stuk ingrediënten die gerechten upgraden naar een hoger niveau! Dit adres is een absolute aanrader voor mensen die houden van gezelligheid, nacho’s en een lekker drankje.

De tijd ging snel voorbij en we moesten de zoon terug ophalen. Afsluiten deden we met een meegenomen Bossche bol voor de (schoon)ouders om te bedanken voor het oppassen. Dit typische dessert mocht uiteraard niet ontbreken na deze trip. Voor diegenen die het niet zouden kennen, het is een gebakspecialiteit uit den Bosch. Het bestaat uit soezenbeslag, gesmolten pure chocolade en wordt opgevuld met room. Ideaal in combinatie met een lekkere koffie maar opgepast want het is wel een bom dat even je maaginhoud vult.

Marie, bedankt voor het mooie weekendje weg! Wanneer staat de volgende gepland? 😉 

Cheers!

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen