Vacaciones en Madrid

Vacaciones en Madrid

Na een druk schooljaar, een chaotische maand juni en de zomerbar in juli stonden we er  begin augustus goed voor. We gingen met ons drietjes op reis naar Spanje. Er stonden twee steden op onze planning: Madrid en Valencia. Dit eerste verhaal staat volledig in teken van de hoofdstad. Deel twee zal iets beknopter zijn en zich toespitsen op Valencia. Familiefoto’s, tips om met een peuter op pad te gaan of analyses van bepaalde Spaanse kunstwerken ga je hier echter niet vinden, mijn excuses hiervoor. Maar verwacht je aan (lokale en zelfervaren) tips wat betreft eten en drinken. Dat is toch een beetje de essentie van vakantie/het leven, nietwaar?

Bee Beer Madrid

Na een middagvlucht en een korte rit met de taxi kwamen we aan in ons eerste verblijf. Dit was gelegen in de Chueca buurt. Dit is in het centrum van Madrid en is een zeer gegeerde, levendige buurt. Hier waren veel gezellige terrasjes, tapasbars, restaurants, boetiekjes, markten, … Vele clubs zagen er ook wat mysterieus uit en waren vooral ’s nachts actief ;). Dit heb ik echter aan me voorbij laten gaan… Bij aankomst was het belangrijk dat we snel gesetteld waren. Eenmaal dat Onno had gegeten en in dromenland verzeild was, konden we zelf op ontdekking in Madrid. Met de fantastische app ‘Bibino’ (= een babyfoon op Wifi) konden we binnen een beperkte straal de buurt verkennen. Onze eerste halte was ‘Bee Beer Madrid’ en was echt vlakbij onze slaapplaats. Ik nam een bee(r) flight en samen deelden we een mooie, lokale en verzorgde kaasplank.

De  barman was zeer vriendelijk, behulpzaam en fier op zijn passie. Van de vijf gedronken proevers (Coronel Mostaza, Lady Açai, Ming Mandarin, 3cumbres Lager en de Rey Mirras) waren de laatste twee het lekkerste. “Jammer genoeg” was de lager dan nog van een gastbrouwerij maar ik was eerlijk gezegd niet echt omver geblazen van deze flight. Vaak was het wat te braaf, te zacht, niet uitgesproken of wat aan de zoetere kant. Ondanks mijn eerste indrukken genoot ik wel volop van zijn enthousiasme, de setting en de pairing met de kazen. Op de hapjesplank lagen trouwens ook nog heerlijke pittige gezouten nootjes, stokjes, druiven, … De vakantie was op deze manier goed begonnen maar ik had stiekem een beetje op meer durf en creativiteit gehoopt van deze brouwerij. Naast zijn eigen aanbod heeft hij nog enkele mooi gevulde koelkasten met lokale bieren en een ruim Belgisch assortiment maar hiervoor kwamen we natuurlijk niet. 

La Buena Cerveza

Tijdens het (wachten op het) avondeten zag ik op Untappd dat er op wandelafstand nog een tweede geverifieerde locatie gelegen was. We besloten om na het eten toch een ommetje te maken waarbij ons eten wat kon zakken. Er waren enkele leuke bieren op tap verkrijgbaar maar ik kocht wat Spaanse craftbieren om mee te nemen om ze de komende dagen te degusteren op ons eigen terras. Zoals je op de foto kan zien, waren het drie exemplaren van ‘Garage Beer Co’ en ééntje van ‘Basqueland’. Het zijn beide geen Madrileense brouwerijen maar toch bleef het op deze manier “lokaal”. De ‘Ace Dorado’, het tweede blikwerk, was de lekkerste van de vier en was zeer krachtig en smaakvol op een zwoele zomeravond. Het was een mooie, “groene”, grassige IPA. Het blikwerk was wat  vreemd maar de inhoud was bijzonder lekker. Je had veel versheid en hop in de neus gevolgd door een fruitige en bittere body aan smaken. Moest ik opnieuw naar Madrid gaan, zou ik ook zeker eens een avondje vertoeven aan de bar bij ‘La Buena Cerveza’.

Eten en drinken

Op dag twee en drie stond, naast ontspanning, het verkennen van de stad centraal. Een wandeling naar El Retiro (groot en mooi stadspark) met een roeiboottochtje was alvast een succes voor alle partijen. Op dag drie hadden we een gegidste fietstour in groep geboekt met ‘Baya Bikes’ . Deze was iets minder geslaagd met onze ongeduldige peuter en het ongelukkigere uur dat overlapte met zijn middagdutje. We hebben heel wat gezien maar de tour verliep wat chaotisch omdat de gids bijzonder veel zei en er was weinig samenhang.

In ieder geval hebben we die twee avonden zeer lekker gegeten (en gedronken) in twee fantastische settingen waarbij het totaalplaatje volledig klopte. Op slechts twee minuten stappen van ons verblijf lagen zowel ‘Aguapanela’ als ‘La Cerda’. Het eerste was een Colombiaans restaurant waarbij we genoten hebben van fantastisch lekkere cocktails maar ook van goed en vers eten. Het was voor ons een ontdekking van een onbekende keuken. Jammer genoeg houden de Colombianen nogal van zoet en werden de gerechten hierdoor wat eenzijdig na een tijdje. Maar omdat we zo omver waren geblazen van de aperitief namen we nog een cocktail in plaats van een (zoet) dessert. Ik kan iedereen de ‘San Augustin’ aanbevelen. Deze was gemaakt op basis van tequila, Cointreau, Mezcal, mango, limoen en cayennepeper. Dat peperige randje rondom het glas maakte het werkelijk helemaal af. Marie genoot (en ik kan het beamen) van de beste Espresso Martini als dessert! Neem ook zeker een bezoek aan de wc’s die op zich al een ervaring zijn. Ben je met een klein groepje? Reserveer dan tijdig een gezellige plek in de benedenverdieping. 

Terwijl er bij ‘Aguapanela’ een zeer rustige – en aangename sfeer heerste, bruiste het los bij ‘La Cerda’. Doorheen de ganse zaak galmde het geluid van enthousiaste gesprekken en gelach maar dan op een positieve manier. Bij binnenkomst zag je het totaalplaatje door een roze bril vanwege het roze licht maar ook door alle roze (grappige) details. De hapjes en gerechten werden origineel gepresenteerd en zelfs het personeel liep rond met een varkensstaart op hun broek. De zaak zat stampvol maar de dranken en gerechten gingen zeer vlot de keuken uit. Het was misschien wat minder verfijnd maar origineel en lekker was het zeker wel! De ‘Cerdos Voladores’ was trouwens een erg lekkere session IPA die helemaal mee opging in het decor (zie foto naast de cocktail). 

'The Stuyck Co' & Fabrica Maravillas'

Op de derde avond was mijn honger (lees als dorst) nog niet helemaal gestild. Ik ging nog even solo op pad doorheen de stad en nam een bezoek bij ‘The Stuyck Co’. Stiekem had ik gehoopt op een locatie waarbij je snel in interactie kon gaan met de locals of met het barpersoneel. Dit was niet echt het geval dus zocht ik een plekje op in de bar waar ik kon genieten van enkele proevers. Ik nam vier diverse Spaanse bieren waarvan er uiteindelijk twee bieren me meer dan konden bekoren! Vooral de ‘India Imperial Porter’ (nummer 8 op de foto) van DouGall’s was een ontdekking. Het had een aroma van koffie en deed me denken aan een black IPA. Bij deze heerste echter de koffie en was de hop eerder in de achtergrond hoewel deze toch lichtjes aan bod kwam in de smaak. Het had een dunne body en mondgevoel maar had wel voldoende kracht en smaak. Op het einde was er nog sprake van een romige toets. Aangezien ik niet echt interactie had, zocht ik op Google maps alvast mijn terugreis op. Mits een minimale omweg passeerde ik nog een kleinschalige brouwerij én deze was nog open. Ik besloot om te vertrekken en om nog even hier een halte te houden.

Omdat het al vrij laat was, liep het hier ook qua volk wat leeg. In tegenstelling tot de vorige locatie zocht het barpersoneel, in dit geval een vrouw, je wel op. Ze probeerde in haar beste Engels enkele vragen te stellen en me te helpen. Ik nam uiteindelijk twee NEIPA’s om ze naast elkaar te kunnen proeven en te vergelijken. De ‘Give ‘em Hops’ van gastbrouwerij Greyhound Brewers scoorde een tikkeltje beter dan hun New England IPA ‘Compris’. Bij het afrekenen zag ik rechts op de toog nog een kleine koelkast gevuld met eigen, vers afgevuld blikwerk. Ik kon niet anders dan hun pale ale ‘WAM’ mee te nemen. Deze bleek de dag nadien ook érg lekker! Dit was tot nu toe de beste craft in Spanje (aleja in Madrid).

Apero - beste pizza - (beste) cocktail

Op dag vier genoten we van een stevige stadswandeling, het koninklijk paleis, een bezoekje bij Mercado de San Miguel, een speeltuin in het park en ’s avonds van een combinatie waarbij we besloten om elke “gang” op een andere locatie te nuttigen. Onze aperitief vond plaats op de rooftopbar van ‘Nudos Terraza Nordés’. Het is een mooie, drukbezochte – maar vooral een toeristische trekpleister. Aangezien de Nordés Gin het altijd erg goed doet in onze bar, waren we getriggerd om deze plek eens te bezoeken. Marie had de smaak te pakken van de Margarita’s en ik nam een mojito-achtige cocktail op basis van de huisgin. Deze was lekker en verfrissend maar wat aan de zoete kant. 

Na de cocktail besloten we om naar onze buren af te zakken bij ‘Hot Now’. Elke avond wandelden we deze pizzeria voorbij en telkens zat deze kleinschalige zaak vol. We hadden geluk dat er nog een plekje vrij was en namen plaats aan het raam. We kozen twee pizza’s om te sharen en nog een lokaal bier van ‘Bee Beer’ genaamd Dr. Insolito (een pineapple juice IPA). Dit bier paste allesbehalve bij deze toppizza’s. Op zich was het een leuk, lokaal en speciaal bier maar pairen deed het allesbehalve. Het was zoetjes, sappig en uiteraard kwam de ananas er stevig door. Maar overtuigen kon hij me niet. De twee pizza’s daarentegen waren werelds! Vooral diegene met hun tomatenbasis, Burrata kaas en hun basilicum. Dit was dé beste pizza die ik tot nu toe heb gegeten. Deze was zo vers en bereid met enkel en alleen topproducten. Deze was zo puur en eerlijk. We begrepen meteen waarom deze plek zo gegeerd is. 

Na de pizza konden we het toch niet laten om af te zakken naar de eerder genoemde ‘Aguapanela’. Hoewel dit eigenlijk een restaurant is, maakte ze toch een uitzondering om toch nog snel even te kunnen genieten van een cocktail. Dit concept van drie verschillende locaties bevalt ons wel! 

Jamón y quesos locales

Tijdens onze laatste dag in Madrid bezochten we in de voormiddag ‘El Rastro’ ofwel de oudste vlooienmarkt van Europa. Het was er over de koppen lopen maar wel een unieke ervaring. Deze markt was gigantisch groot maar de standjes vielen na een tijdje wel in herhaling. Tijdens de middag gingen we ons avondeten selecteren. We lazen verschillende positieve recensies dat je bij Mercado San Anton heerlijke kazen en Jámon kon kiezen. Het personeel was zeer behulpzaam en liet ons enkele kazen proeven. Uiteindelijk namen we vijf Spaanse kazen mee maar de verkoper had nog een bijzonder lekkere tip. Hij had namelijk nog een blauwschimmelkaas uit Amerika in petto. We proefden dit en al snel werd de kaas toegevoegd in ons winkelmandje. Je moet even aanschuiven en geduld hebben maar ze nemen wel uitgebreid de tijd voor je om te helpen. Dit kan ik erg waarderen en deel ik maar al te graag met jullie.

Vlakbij onze locatie was er ook een wijnwinkel maar deze was jammer genoeg gesloten op zondag dus gingen we naar de supermarkt waar er ook voldoende keuze was om een rode wijn te selecteren. ‘Matsu El Picaro’ viel ons meteen op in de winkelrekken. Deze fles had ik toevallig al enkele malen zien passeren op social media en de blik van de man nodigde uit om deze fles mee te nemen. Zoals je kan zien op de foto was onze laatste avond in Madrid een (Bourgondisch) feest. De kazen en de Jámon waren van topkwaliteit en het was heerlijk genieten. 

In ieder geval heeft Madrid me verrast. Op zich is het een relatief grote stad maar geen typische hoofdstad. De buurt waarin we verbleven heeft onze vakantie echt wel gemaakt! Ik kom graag terug!

Voeg uw header hier toe

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen