Tallinn Dag 1

Tallinn dag 1

Wat ga je een tweede keer doen in Estland?!

Nooit gedacht dat ik zo snel zou terugkeren naar Estland. Een kleine tien jaar geleden, in de zomer van 2016, heb ik reeds het land, de hoofdstad en de schoonheid van de natuur ontdekt met Michiel. Dat was een erg mooie trip in combinatie met een bezoek aan Helsinki dankzij de populaire- én zeer handige ferryboot. Wat me destijds vooral was bijgebleven was de authenticiteit, de tradities, de fierheid op hun cultuur maar ook het kleinschalige. Ik zag ook een kleine vergelijking met Brugge maar dan een stuk minder toeristisch. Wat betreft onze activiteiten en persoonlijke doelen destijds waren helemaal anders dan deze trip met Steven. Na onze vorige reis samen die u misschien nog kan herinneren wilden we dit jaar eens een buitenlandse excursie plannen.

Estland, met de nadruk op de lokale craft, stond bijzonder hoog op onze verlanglijst. Natuurlijk zijn er erg veel interessante opties maar we waren vrij snel eensgezind. De vluchten en het verblijf planden we al een hele tijd vooraf en tijdens de afgelopen zomer bekeken we eens naar onze eventuele invulling onder het genot van een Estse line-up. Die avond genoten we al van puur vakmanschap, liefde voor de craft, de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, de diverse – én uiteenlopende stijlen en kregen we nog meer zin in onze trip die pas eind oktober zou plaatsvinden. In tussentijd was er ruim voldoende tijd voor voorpret aan de hand van spraakberichten via WhatsApp, posts via social media die we met elkaar deelden en uiteraard met af en toe een Estse rakker in het weekend zoals een Cellar – of Silver Serie.

Põhjala Brewery

Eindelijk was het zover, we konden vertrekken! De vluchturen waren op zich niet optimaal maar daar maak je natuurlijk het beste van. Op woensdagavond zakte ik al af naar Antwerpen om daar voor enkele uren de zetel te gebruiken zodat de heenreis al minder complex zou zijn. We hielden ons netjes aan onze vooropgestelde belofte om die avond niet af te zakken naar onze favoriete craft beer bars in de stad. Natuurlijk hoorde er al wel een aperitiefje, in de zin van een mini line-up, bij maar we hielden het die avond rustig omdat we ’s nachts met de shuttle bus naar Zaventem moesten afreizen. Via een tussenstop in Frankfurt bereikten we iets na de middag eindelijk Tallinn. Onze eerste dag stond in het teken van een bezoek bij één van onze favoriete buitenlandse brouwerijen: Põhjala Brewery. We moesten ons nog haasten want het was een half uurtje stappen van de prachtige oude binnenstad waar we verbleven. De brouwerij en taproom bevinden zich buiten het centrum waar een aantal jaren geleden eigenlijk niets te zien was. Ondertussen is het bijzonder hip en zie je de groei en interesse letterlijk toenemen met je eigen ogen. Põhjala is vlakbij gelegen aan de Baai van Tallinn, een onderdeel van de Finse Golf. Bij aankomst heerste er een straaltje zon, zoals je kan zien op de foto, in relatief zachte herfstomstandigheden. Toen we de reis boekten, hadden we eigenlijk veel kouder weer verwacht maar de muts en handschoenen konden netjes thuis blijven.

Eigenlijk wilden we na die lange heenreis nog een hapje eten voor we de brouwerijtour gingen doen maar in de taproom was het behoorlijk druk dus namen we optie B: een versgetapte IPL (India Pale Lager) ‘Värske 2024’ in uiteraard een grote pint. Achja… kwaad worden, heeft weinig nut 😉. We konden letterlijk al wat voorproeven van de sfeer, de ambacht en van wat we konden verwachten tijdens de tour. Om 15u werden we bijzonder goed ontvangen in het Engels met nog enkele andere toeristen en dat allemaal op een doodnormale donderdagnamiddag. We namen plaats aan een lange tafel op de benedenverdieping en binnen de minuut kregen we de eerste proever voor onze neus: ‘Põhjala Laager’. Het was de hardloper en best verkopende bier van de brouwerij. De lokale bevolking was er gek op. Wij konden dat enkel en alleen maar bevestigen door volgende woorden te hanteren op Untappd: doordrinkbaar, dorstlessend met een fris- en hoppig karakter, licht granig en zelfs een iets of wat licht fruitige toets.

Ik heb zelden meegemaakt dat een tour zo vlot en efficiënt was georganiseerd. Binnen de 45 minuten kregen we een rondleiding, een woordje over de geschiedenis, de ambities, de producten, het proces, de barrel room en dat allemaal onder het genot van, na de lager, nog drie andere proevers die onderweg al klaarstonden om uitgeschonken te worden. We maakten kennis met hun ‘Kosmos’ (NEIPA), hun ‘Prenzlauer Berg’ (een Fruited Berliner Weisse) en als laatste met hun recent uitgebrachte ‘A Ton of Honey’. Ik heb nu al heel wat brouwerijen bezocht maar zelden kreeg ik zo een aangename- en vlotte rondleiding. Ze hielden echt bewust rekening met de vier proevers: een lager, een zuurtje, een hoppig bier en uiteraard mocht een Cellar Serie niet ontbreken. Die laatste was het toppunt en smaakte bijzonder goed. Dit is waarvoor ze bij ons vooral gekend zijn en dat bewijzen ze steeds elke keer opnieuw.

Na de tour was het echt wel tijd voor onze uitgestelde lunch. We namen beiden een heerlijke burger die vergezeld werd van onze eerste flight van de reis. U zal merken dat onze “ecologische voetafdruk” redelijk omhoog gegaan is. Nee nee, in dit geval kon je bij deze (beer) flight vijf proevers selecteren uit het ruime assortiment van 24 tapkranen. Ongeacht welk bier, welke stijl, de prijs, … betaalde je voor 5 x 15 cl slechts €15. Wat een fantastische start van onze reis was dat zeg: prima rondleiding, heerlijke hamburger en met nog betere bieren in een fantastische locatie. Ik nam een stevige flight met onder andere:  Virmalised X, Tallinn At Dawn, een Chocolate Porter, de Cocobänger en ‘Virvatuli’. De vroege avond ging vallen en we stapten richting de baai waar we genoten van de zonsondergang maar ook van de modernisatie van een bruisende, opkomende stad. Je waande je plots niet meer in een Baltische staat maar eerder op een zeer westerse plek. Via Untappd zagen we dat hier in de buurt ook een ‘venue’ was gelegen met een fantastische naam. Nu we er dan toch zijn, kunnen we beter eens binnenspringen. In ieder geval was onze dag al meer dan geslaagd dus al wat er nog bijkomt, is leuk meegenomen.

Brewklyn Craft Beer Café

Bij binnenkomst kwamen we precies letterlijk in een speelgoed- of een snoepwinkel (voor volwassenen) binnen. Niet qua interieur of de sfeer maar puur voor het gevoel als volwassen bierliefhebber. Je zag daar enkele window coolers naast elkaar opgesteld staan met een gigantisch aanbod aan fantastisch blikmateriaal in de meest felle kleuren, tekeningen, … De prikkels kwamen naar je toe gevlogen en het was bijzonder indrukwekkend wat een mooi aanbod dit koppel had. Zij waren van Brooklyn afkomstig en kozen voor de zeer ludieke- maar toepasselijke naam ‘Brewklyn’ voor hun zaak. Uiteraard was het assortiment zeer Amerikaans getint maar ook de lokale craft kon niet ontbreken. Wat is het toch altijd fijn om dat respect voor de Belgische bieren te mogen ervaren. Ook hier was plaats voor enkele klassiekers in dat spectaculaire, moderne aanbod. We namen twee blikjes puur op gevoel en deelden deze met elkaar. Wat het soms extra makkelijk maakt voor ons tijdens de reis is dat we beiden erg veel kunnen waarderen en dat we bepaalde zaken hoog in het vaandel dragen. Hierbij waren onze voorkeur voor een Double Dry Hopped IPA en de voorliefde voor Nelson een mooi voorbeeld van. We dronken twee dijken van bieren en deden een babbeltje met de eigenaars. Verder was het er rustig vertoeven. Ze deelden mee dat er een groot contrast was qua drukte in de herfstperiode in vergelijking met afgelopen zomer. In ieder geval waren we erg blij dat we deze locatie mee hebben gepakt want hij zat niet in onze planning. 

Humalakoda Pub Restaurant Brewery

Na een kort maar erg aangenaam bezoek stapten we terug richting de binnenstad. Een week vooraf hadden we met de bierclub uit Essen (O.B.E.R.) al het geluk om een online tasting te kunnen volgen van Põhjala en die had ons nog een andere bar aangeraden namelijk Humalakoda Bar. Deze was vlakbij het station gelegen en erg handig want we zouden hier de vrijdagochtend moeten opstappen. Er was helaas geen plek meer in deze warme, bruisende plek maar ik spotte in de verte vanuit de deuropening nog twee barkrukken aan de toog en voor het personeel was het geen probleem. We namen plaats tussen de locals en zaten pal voor de tapkranen met daarachter een prachtig uitzicht op een (micro)brouwerij doorheen de ramen. Zij hadden tien eigen huisbieren waarvan er momenteel acht te verkrijgen waren op vat. We namen ze alle acht maar dan verdeeld over twee flight die we met plezier deelden. We geraakten met onze buren aan de praat die erg schrokken van onze kennis over hun bieren maar vooral over de hoeveelheid bieren die we erg gemakkelijk in België kunnen verkrijgen. Daarnaast ging het nog over het leven in Estland, de steden Tallinn en Tartü, het eten, … De bieren waren vaak leuk en experimenteel maar iets minder kwalitatief dan we eerder gedronken hebben die dag. Zij hadden erg leuke- en diverse bieren zoals een ‘Aperol Ale’, een Mede, een Schwarzbier, een Red Ale, een Helles, … Er heerste hier een drukke, levende sfeer en we waren erg blij dat we nog een plekje bemachtigd hadden. In principe stond deze bar gepland om op zaterdagmiddag te bezoeken maar het lag op onze route en we durven weleens af te wijken van onze planning (als het natuurlijk in ons eigen voordeel is). We rekenden af en sloten de dag nog spontaan af bij Vaat wat ook op wandelafstand was.

Vaat Brewery and Taproom

Ook dit was een kleinschalige brouwerij met een eigen taproom. Qua grootte en sfeer was dit allemaal veel intiemer en rustiger dan de voorbije haltes van de dag. Er waren slechts enkele mensen aanwezig. Zij namen deel aan een quiz die op zijn einde liep. De eigenaar vertelde ons dat ze dag nadien een Tap Take Over organiseerden en dat er heel wat tapkranen op waren en dat ze geen nieuwe gingen aansluiten. We toonden begrip en gelukkig kon hij de flight (deze keer waren het zelfs zes proevers) mooi aanvullen met eigen blikwerk waarbij hij de overige ‘kletskes’ zelf nuttigde of gaf aan andere klanten. Ook hier hebben ze heel wat verschillende bierstijlen onder de knie. Ze schuwen geen experimentele zaken en ze zijn een krak in woordspelingen. Ze maakten bijvoorbeeld ‘The Coast Is Clear’, ‘Schnapsidee’, ‘Fizzy Bee’,  … De quiz was gedaan en het was ondertussen al laat geworden. We besloten om ons bed op te zoeken want het was een intense eerste dag met weinig uren slaap maar wel met bijzonder veel pret. De rest van onze trip zal u weldra kunnen lezen in deel twee en drie.

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen