Paasvakantie met Michiel

Boentbos & High Beer @ Biercafé Hoek-City

Tradities zijn er om in ere te houden en een jaarlijkse trip met Michiel mag hierbij niet ontbreken. Samen afgestudeerd als leerkracht en nadien al enkele prachtige reizen (Polen, Finland, Estland, Servië, …) samen gedeeld. Sinds Corona en kinderen blijven we het echter wat lokaler zoeken. Beiden keken we enorm uit naar deze trip. Niet alleen wegens onze uitgestippelde planning maar ook omdat het gewoon precies al een eeuwigheid geleden was. Michiel pikte me vrijdagavond al fietsend op meteen na het werk en beiden trotseerden we de wind en de regenbuien richting huis. Toen we Nieuwmoer centrum gepasseerd waren, zei ik hem nog dat we eens (lees als: een volgende keer) een halte moest houden bij het Boentbos. In mijn ogen een legendarisch café waarbij Rita met haar jarenlange passie deze zaak nog steeds runt. De typische cafégeur heerst meteen bij het binnenkomen en je gaat precies even terug de tijd in. Deze aanmoediging had hij duidelijk niet nodig en synchroon keerden we onze fiets tijdens de heenrit en reden we de parking op. Eenmaal binnen bestelden we een klassieke Westmalle tripel aan de toog en deden we een gezellig babbeltje met de cafébazin. Ongelooflijk wat een sterk geheugen zij heeft en hoe zij (persoonlijke) linken kan leggen. Jammer genoeg hadden we niet veel tijd want we hadden afgesproken met vier andere vrienden dus bleef het bij een korte passage. In ieder geval hopen we beiden nog eens af te komen maar dan nemen we wat uitgebreider de tijd! 

We dropten thuis snel even onze spullen en kropen terug de fiets op richting den Hoek. Onderweg pikten de vier andere bierliefhebbbers aan en reden we samen naar biercafé Hoek-City. Daar stond die avond een high beer op het programma. Voor mij was het een gekende formule maar voor de anderen was het de eerste keer. We namen een frisse Geuze Boon (Black Label 7) als apero en vervolgens kwamen er aperitiefhapjes in combinatie met het eerste bijhorende bier ‘Jour de Fête’. Dit was gekend onder ons en dit was een zeer toegankelijke, veilige en frisse start. Het goulashsoepje, onze tweede gang, werd unaniem erg gesmaakt. Dit keer werd het gecombineerd met een dubbel namelijk de ‘Dulle Griet’ van de Scheldebrouwerij. Dit was een geslaagde pairing! Zeker als je een stukje vlees had uit de soep met een slokje bier!

Als derde gang kwam het hoofdgerecht en hiervoor had ik iedereen al “gewaarschuwd”. Dit is echt een stevige maaltijd: verschillende kazen, diverse patés en snijwaren, plukbrood, rood fruit, … Tijdens deze gang krijg je ook drie proevertjes tegelijkertijd: een dubbel, een tripel en een quadrupel. Het was gezellig tafelen met deze groep maar we kregen het jammer genoeg niet op. Deze gang is echt voor mensen die goed kunnen eten! Op het einde kregen we nog kaas- en bitterballen in combinatie met een gewaagde keuze: de ‘Red Hot Hilly Peppert’ van brouwerij HillDevils. Deze afsluiter was gekend maar kan me echt wel bekoren! Het is een Russian Imperial Stout van 10% met een stevige koffiebasis maar waarbij vooral de aanwezigheid van peper waar te nemen is in de neus maar ook in de afdronk. We degusteerden nadien nog enkele bieren tijdens het kaartspel ‘presidenten’ en de laatste fles was dé parel van de avond: ‘Stille Nacht Reserva 2018 (Barrique 40) van de Dolle Brouwers’. Dit was van elke minislok genieten: gelaagdheid, houttonen, zurigheid, … Met een voldaan – en tevreden gevoel fietsten Michiel en ik tijdig huiswaarts omdat we wisten wat er nog ging komen dat weekend. Onze goede benen moesten nog benut worden dus doseren was de boodschap. De anderen hebben naar het schijnt ook nog een erg fijne nacht gehad…

Slot Oostende in Goes

Op “dag twee”, na een erg mooie avond, stonden er heel wat fietskilometers op de planning. Gelukkig zat het weer mee… niet dus :(! Vanaf we de oprit afdraaiden, hadden we precies de wind tegen en dit achtervolgde ons gedurende de hele dag. Onze eerste stop was brouwerij het Slot Oostende in Goes. Het begin van onze route, dankzij de knooppunten, was trouwens erg mooi fietsen. Je waande je precies in het Pajottenland en een stukje doorheen Bokrijk. Dit deed ons even het slechte weer vergeten. De regen was eigenlijk nog het minste van al maar de wind was onze grote vijand. Nipt op tijd, met een lege fietsbatterij, kwamen we aan in Goes.

Met een grote groep volgden we de korte maar krachtige rondleiding en daalden we op het einde af in de kelder om vier bieren te proeven vergezeld met een lekkere hapjesplank. Het gebouw was erg functioneel maar ook esthetisch afgewerkt en ingericht. Het was trouwens ook opvallend druk op een zaterdagnamiddag. Het is echt een populaire plek om te lunchen of om even gezellig te borrelen. Na de rondleiding en proeverij beslisten we om nog even terug naar boven, het proeflokaal, te gaan omdat het hier zo goed vertoeven was. Daarnaast speelden nog enkele andere factoren een rol bij onze keuze: de benen genoten even van de rust, de bieren smaakten naar meer en de (fiets)batterijen waren letterlijk rustig aan het opladen.

We namen nog een proefplankje ‘Heavy’ genaamd met een surplus een eigengemaakte Eisbock die trouwens erg leuk werd gepresenteerd. Deze bieren waren stevige rakkers en een stuk minder toegankelijk dan de bieren die we kregen na de rondleiding. Dat was trouwens erg logisch maar deze proevertjes waren natuurlijk wel iets meer mijn ding: een espresso stout, een imperial stout, een Barleywine en de White Label Decadence Belize Rum BA2020. Beiden hadden we echt een zalig, rustgevend vakantiegevoel. De tijd tikte, naar onze goesting, te snel vooruit en we moesten nog naar Middelburg fietsen. Vooraleer we die 30 kilometer gingen aanvatten, wou ik toch nog graag één extra halte inlassen. Deze plek werd meermaals aanbevolen op het bierforum ‘Beer Geeks’. Deze halte was gelukkig vlakbij en een blitzbezoek moest kunnen, nietwaar?

Brouwerij 'Het Gansje'

Onze volgende stop was jammer genoeg maar voor eventjes want hier hadden we echt nog lang kunnen vertoeven. Wat is dit een gezellig, kleinschalig proeflokaal zeg! Je wordt hier zeer warm ontvangen en je bevindt je middenin de locals die trouwens allemaal zeer open en vriendelijk waren. We hadden aan de toog plaatsgenomen en genoten van een ‘Ingrids Pale Ale’ van ’t vat. De vrouw des huize was diegene die de bieren maakt en hij tapte ze. Naast ons maakten we toevallig ook nog kennis met enkele mensen die uit Roosendaal kwamen. Samen degusteerden we, op aanraden van de barman, nog een lekkere huistripel en moesten we noodgedwongen deze gezellige plek verlaten om tijdig in te kunnen checken bij onze B&B. Goes was slechts een korte passage op onze rit maar wel één met twee leukte haltes! Volgens mij is het in de zomer (of gewoon bij beter weer) erg gezellig met al die terrasjes en is er iets meer leven in de “brouwerij”. 

Basalt & 'De Vliegende Hollander' in Middelburg

Na een deugddoende douche in ons verblijf, bij logement ’t Oude Bierhuys in Middelburg, konden we onze fiets veilig in een garage wegzetten en gingen we te voet verder. De stad leek wat verlaten en stil maar eenmaal je een voet in een horecazaak zette, zat het gek genoeg stampvol. Het was dan misschien al wel 19.30u maar dat hadden we echter niet verwacht. Basalt, vlakbij ons verblijf, was een visrestaurant en werd warm aanbevolen door de mevrouw die ons had ontvangen in ons verblijf. Gelukkig was hier nog plaats voor twee. Na een Limoncello spritz als aperitief namen we ‘fruits de mer’ om te sharen met kreeft als leuk extraatje. Voor mij was het een eerste keer en eerlijk gezegd was het toch met een bang hartje. Ik kreeg bestek dat ik eerder in mijn leven nog niet had gezien en na het opdienen, wist ik niet waar (maar ook vooral hoe hieraan) te beginnen. Na een onwennige start maar met veel honger kon je echt wel de versheid en kwaliteit proeven. Wat zijn dit toch topproducten uit de zee! De term ‘puur’ vatte alles goed samen. Het was genieten en voor mij een grote ontdekking! De aanbevolen wijn was iets minder geslaagd in combinatie maar dat kon de pret niet bederven. Mijn reisgezel nam nog een dessert en ik sloot af met een koffie en een lokale borrel: een Zeeuwse Babbelaar likeur.

Het was slechts enkele minuten stappen tot onze laatste halte van de dag. Het biercafé ‘De Vliegende Hollander’ werd ons ook meermaals getipt om daar een bezoekje te brengen. Op hun website stonden al enkele trefwoorden die ons vooraf warm maakten: 42 tapkranen exclusieve beer geek import, the place to beer in Middelburg, … Bij aankomst was er jammer genoeg geen plek vrij voor ons maar we kregen meteen een plaats toegewezen waarbij we even konden rechtstaan aan een soort van statafel. We kozen een lokaal bier van brouwerij Kees en al snel kwam er een plek vrij in één van de foeders die een tweede leven hadden gekregen. Deze keer dienden zij als decoratie maar ook als gezellige zitplek. We namen beiden nog een beer flight om onze dag af te sluiten. Het waren allemaal meer dan degelijke bieren maar voor mij persoonlijk geen echte uitschieters. Het was een erg mooie setting met een drukke, gezellige sfeer maar de bierkaart was voor mij zeer Belgisch getint en soms wat te braaf. Dit “nadeel” valt volledig te verklaren doordat we in Antwerpen/Brussel/… erg verwend zijn op dit vlak.

In ieder geval was dit een fantastische dag met leuke plekken, lekker eten, smaakvolle bieren en met fantastische mensen! Ik ben fan van de mentaliteit die hier heerst! Ik kijk al uit naar het vervolg van onze reis! Binnenkort zal deel twee én deel drie verschijnen… 

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen