Van Middelburg naar Groede!
Na een deugddoende nacht en een erg lekker, vers ontbijt bij het logement ’t Oude Bierhuys zetten we onze tocht tijdig verder. We moesten deze keer maar enkele kilometers fietsen naar de overzetboot in Vlissingen. Onze complimenten gaan terecht naar onze noorderburen wat betreft organisatie, duidelijkheid en faciliteiten. Het nemen van deze ferry ging erg vlot en na een klein half uurtje kwamen we aan in Breskens. Van daaruit was het zeer mooi fietsen naar Groede. Achteraf gezien hadden we gerust meer tijd kunnen spenderen aan het water maar onze gedachten waren al bij onze eerste afspraak.
De Drie Koningen in Groede
De kerkklokken in het mooie, rustige dorpje Groede gingen tekeer. Dit viel wellicht te verklaren aangezien het nog muisstil was op het plein maar ook omdat we al op het terras aan het wachten waren. Het was klokslag 11 uur en het eetcafé ‘De Drie Koningen’ ging net open. Dat moest nu lukken want om 11u hadden we hier ook onze eerste afspraak van de dag. Wij kwamen hier voor een kleine lunch maar ook voor enkele huisbieren te degusteren. We hadden ons huiswerk vooraf natuurlijk goed gemaakt en wisten dat we hier enkele proevertjes konden nuttigen. Bij een simpele maar erg lekkere uitsmijter genoten we van een proefplankje met vijf (huis)bieren. Deze waren de SeaWise (een Hefeweizen), de Coastal IPA, de Marckensteijn 1 (een blond), de Marckensteijn 2 (een dubbel) en de Marckensteijn 6 (een porter). Deze bieren waren allemaal afkomstig van de brouwerij ‘Dutch Bargain’. De eigenaar beheerde namelijk deze twee zaken. Via mailverkeer kregen we de tip om meteen het proeflokaal te bezoeken maar we wilden zeer graag de huisbieren van het eetcafé proeven omdat het elders niet mogelijk was. Bij het plankje vond ik de IPA en de porter het beste! Ik ben geen al te grote van van blond of van dubbel maar deze twee waren gewoonweg erg goed in hun stijl! Het was hier enorm rustig aangezien het toeristisch seizoen nog helemaal niet geopend was maar volgens mij bruist het hier in de zomer. Het terras aan het mooie, gezellige plein heeft een groot vakantiegehalte.
Dutch Bargain
Om de hoek van het eetcafé zat het proeflokaal van Dutch Bargain. We werden erg vriendelijk ontvangen door Stijn. Hij liet ons meteen thuis voelen en gaf ons wat meer achtergrondinformatie over de geschiedenis van het gebouw, hun bieren, hun visie, … Dit oude sportlokaal, waar Stijn vroeger zelf heeft gesport, heeft een erg mooie invulling gekregen. Het is trouwens ook erg leuk dat er (sport)elementen een tweede leven hebben gekregen in het proeflokaal. Wat meteen in het oog springt, is de ontzettend lange en grave betonnen toog (met daarachter 30 uitnodigende tapkranen). Ik ga te lang uitwijken moest ik wat meer uitleg geven over alle bieren die we geproefd hebben. Hiervoor verwijs ik je graag naar mijn Untappd account. Moest je hier eens passeren, zal je ongetwijfeld iets vinden wat je graag lust. Er zijn verschillende stijlen verkrijgbaar + enkele bieren van gastbrouwerijen. Moest je toch niet kunnen kiezen van ’t vat heb je nog een ruim assortiment flessen en/of blikken te verkrijgen. Voor mij waren de toppers van de namiddag: ‘Pacific Haze’ en gek genoeg de ‘Terugblik 2022’. We hadden hier een heerlijke middag met leuke bieren, lekkere hapjes en een bijzonder aangename kennismaking met Stijn. We kochten op het einde nog enkele lekkernijen om achteraf te proeven. Hiervoor hadden we bewust nog wat plaats bewaard in onze fietsentassen. @DutchBargain: ik kom graag terug in de zomer!
Het weer hadden we deze keer wel mee in tegenstelling tot onze eerste dag. Met de wind in onze rug fietsten we in volle vaart naar ons tweede verblijf van het weekend. We reden naar Cadzand terwijl het zonnetje er mooi door kwam. We hadden de optie om een eigen dakterras erbij genomen en hier hadden we geen spijt van. Bij ‘Bruist!’ (Bistro Bar Beds) konden we even rustig genieten van een koffie met een weids uitzicht. Het was er rustig en vredig en vooral belangrijk, voor ons avondprogramma, vlakbij onze volgende halte. Hiervoor moesten we eerst even een douche nemen en onze mooiste kleren aantrekken. We wilden graag naar Pure C gaan maar aangezien dit op zondag gesloten is, kregen we via de website zelf de suggestie om te gaan eten bij ‘Blueness’. We hadden vooraf niet lang getwijfeld en dit meteen vastgelegd.
Blueness in Cadzand
Blueness bevindt zich in de sfeervolle lobby van het strandhotel Cadzand-Bad. “Hier worden Zeeuwse topproducten bereidt op een klassieke Franse wijze en met Japanse accenten.” stond er alvast op hun site te lezen. Hier keken we enorm naar uit.
We namen de ‘Blueness Suggestion’ als aperitief. Dit was op basis van een gin en werd erg mooi gepresenteerd. Dit was eigenlijk echt al een smaakbom op zich. De cocktail was eigenlijk zeer fris maar toch zat er veel pit in en zelfs iets licht pikant. Voor het eten is er slechts één sharing menu dus je moet je laten verrassen door het keukenteam. Ik ben hier enorm grote fan van maar ik snap dat het “onbekende” voor sommigen afschrikt. Als je de menukaart gepresenteerd ziet, ben je blij dat je al enkele termen/ingrediënten kent. Aangezien ik een sociale eter (prachtige term, nietwaar?) ben en hier echt wel van kan genieten, wist ik soms al wat er ons te wachten stond. We kregen het volgende als menu (gelukkig had ik een foto genomen):
- Drie amuses om mee te starten: koolvis met ponzu en little gem. makreel met miso aubergine en Cecina de Wagyu. Deze drie waren een heerlijke start van ons menu met vooral het vlees dat meteen smolt op je tong en een lange nasmaak had in je ganse gehemelte.
- hamachi (geelvinmakreel), bloemkoel en ume boshi (gezouten Japanse pruimen)
- heilbot, (terras)tuinkruiden en mierikswortel
- gegrilde kabeljauw, inkvis en kool
- miso kwartel, bordelaisesaus (heerlijk!) en sakura (kersenbloesem)
- grapefruit, rijstepap en sesam
We kozen vooraf dat ons menu vergezeld mocht worden met telkens een aangepaste wijn. Wat volledig in het thema paste, was dat we soms Sake kregen. Dit is een Japanse alcoholische drank die onder ander wordt gemaakt van rijst. In de volksmond wordt het wel eens rijstwijn genoemd. Tot deze avond had ik echter nog geen ervaring met deze drank. Ik ben blij dat ik kennis heb mogen maken met dit product. Het waren vaak ook erg mooie flessen (en soms zelfs een Magnum formaat) die professioneel werden toegelicht wat betreft hun oorsprong en het proces maar vooral waarom het zo goed samengaat met het aankomende gerecht. Hier heb ik altijd erg veel bewondering voor! Niet alleen wordt de drank toegelicht maar krijg je net dat beetje meer informatie. In het begin was het naar mijn gevoel wat “vreemd” om bijhorende vragen te stellen maar eigenlijk stond de barman/sommelier hier helemaal voor open. Je kreeg steeds juiste feedback of meer info zoals gevraagd.
Dit was voor ons een hele ervaring waarvan we hebben genoten. Deze uitstap is niet wekelijks weggelegd voor mijn portefeuille maar ik heb het er graag eens voor over. Het totaalconcept klopt gewoon. Hier heerst op en top professionaliteit, perfectionisme, kennis, passie en dat allemaal met een passende rode draad.
Gastrobar Bacchus in Cadzand
Na de herontdekking van oesters (zie deel 1) gisteren bij Basalt in Middelburg hadden we stiekem gehoopt op een oester met een Aziatische twist bij Blueness. Deze zat er echter niet tussen maar bij de buren, recentelijk geopend halverwege maart 2023, leek het ons een ideale plek om deze topdag af te sluiten. Naast een uitgebreide wijnkaart waren er ook nog heel wat cocktails op het menu. Ik nam een Dutch Negroni en was hier heel benieuwd naar. Na een gin tonic is de Negroni mijn absolute favoriet. Deze versie was gemaakt met Jenever, rode vermouth en Campari. De gin werd dus vervangen met Jenever. Ik moet zeggen dat deze combinatie me aangenaam verraste. Ik vermoed zelfs dat ik deze op de kaart ga zetten tijdens onze zomerbar. We hadden de smaak te pakken en bestelden nog een portie oesters. Is onderstaande foto geen plaatje om deze dag af te sluiten? Voor morgen (deel 3) hadden we eigenlijk geen concrete planning maar gaandeweg creëerden we wel enkele impulsieve ideeën. Wordt vervolgd…