Oud Bruin Fest ’22

Oud Bruin Fest '22

Als “onofficiële ambassadeur” van Oud Bruin, moest ik toch aanwezig zijn op het eerste Oud Bruin Fest. Ik zeg het al een hele tijd in mijn vriendengroep, bij collega’s, in de familie, … dat ik deze stijl zwaar ondergewaardeerd vind! Ik kon dus niet anders dan afzakken naar Kortrijk. Ondanks de verre maar vooral complexe rit, had ik het er helemaal voor over! Mijn ticket had ik al een hele tijd vooraf. Of er nu iemand mee ging of niet, mijn besluit stond snel vast! Normaal gezien gingen we met drie maar Brian haakte de nacht vooraf jammer genoeg ziek af. Steven moest het dus een ganse dag met mij alleen stellen. 

Omdat er tijdens de weekends in oktober geen treinen tussen Essen en Antwerpen pendelden wegens werkzaamheden, waren we genoodzaakt om op te stappen in Brecht. Via een tussenstop in Mechelen konden we een rechtstreekse trein nemen naar het zuiden van West-Vlaanderen. Op de trein probeerden we het zo aangenaam mogelijk te maken: de gekenkde ‘boterham driehoek’ met spek en ei, een treinbier van Frontaal in samenwerking met de Tilburgse, bekende chocolatier Friandries + aangepaste chocolade, de nodige humor maar vooral met goede vooruitzichten! Eenmaal aangekomen hadden we nog ruim de tijd om een hapje te eten in de binnenstad. Na een korte verkenning door het stadscentrum, kwamen we aan bij ‘Brasserie Rodenbach’. Daar genoten we van een heerlijke Rodenbach van ’t vat met een bijhorende, aangepaste croque (mozzarella – zalm – garnalen). Onder een zalig zonnetje aten we onze lunch op. De toon was meteen gezet die dag.

Het bierfestival ging door in de evenementenhal ‘Depart’ dat maar een klein kwartier stappen was van het station. De locatie was klein, modern maar vooral gezellige en een ideale setting voor een eerste editie. We gingen meteen van start met onze proefglaasjes richting de stand van de organisatie: t’ Verzet. We namen het festivalbier ‘MEGABLEND 2022’ dat speciaal hiervoor gemaakt werd met 11 andere (Belgische) brouwerijen. Het is een unieke collab waarbij ze bij elke deelnemer 200 liter Vlaams roodbruin bier zijn gaan halen. De organisatie vond het hoog tijd dat deze bierstijl in de kijker kwam. Niet alleen om de “traditionele” versies te proeven maar ook de vernieuwende ideeën. Ondanks dat het een klassieke stijl is, is Oud Bruin levendiger dan ooit! 

Na onze “aperitief” schoven we aan om enkele versies van Antidoot te degusteren. Deze zijn niet eenvoudig of overal verkrijgbaar dus dit was het ideale moment. L’ Obscur Perzik was voor mij de winnaar bij deze stand. Het had een heerlijk, fruitige neus. Het had een prachtig perzikenaroma en deed me denken (in positieve zin!) aan een vlaaike. Natuurlijk kan ik niet alle bieren overlopen via deze blog of te uitgebreid analyseren. Hierbij verwijs ik graag naar mijn Untappdaccount. In ieder geval zat de sfeer goed en hadden de brouwers erg leuke en lekkere bieren meegenomen. Naast heel wat Belgische namen zoals De Leite, de Struise Brouwers, La Source, … waren er ook heel wat internationale brouwers aanwezig. Het was interessant om te zien hoe zij de stijl interpreteerden. Na heel wat proevertjes, op jammer genoeg een iets te korte tijd, moesten we terug richting het station… 

Wegens werken tussen Sint-Niklaas en Antwerpen Berchem, waren we noodgedwongen om een ommetje te maken via Antwerpen-Zuid. Na twee uur op de trein te zitten waren we eindelijk in Antwerpen beland. We hadden bewust deze tussenhalte gepland om onze (verre) terugrit wat te breken. We hielden nog een laatste halte bij Beerlovers. Aan de toog was net een plekje vrijgekomen en we gingen van start met een beerflight. Vervolgens kozen we nog enkele bieren om te sharen zoals de Ribbeniz en een blik van Fraugruber. Op de klok zagen we dat we de trein moesten halen. We kochten nog twee zeer leuke blikken om te delen op de laatste rit van de dag (en trouwens ook de kortste). Eenmaal aangekomen in Noorderkempen, wachtte ons nog een autorit naar Essen. Wat een dag zeg! Ondanks de verre afstand, de complexe treinritten heb ik wel enorm genoten van dit bierfestival en het verdere verloop van de dag. Als ik kan, ben ik er volgend jaar weer graag bij! 

@tverzet: toporganisatie én zeer blij dat jullie Oud Bruin zo in de kijker willen zetten met dit bierfestival! Scoor hier alvast de mega blend 2022 (of andere heerlijke Oud Bruin varianten) op volgende site.


@Ben van Beerlovers: bedankt weeral voor de bieren en de vlotte babbel! 


@Steven: merci voor het gezelschap en de vele shares! 

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen