‘Omdat Het Can’ on tour: BXL

'Omdat Het Can' on tour: BXL

Twee jaar geleden, in volle lockdown, richtte ik een Whatsappgroep op genaamd ‘Omdat Het Can’. Het waren stuk voor stuk liefhebbers, kenners en vrienden uit mijn omgeving. Sommigen verlieten de groep al snel wegens de vele meldingen maar ook kwamen er nieuwe “leden” bij. Het doel van deze groep was om leuke bieren, brouwerijen, bars, … te delen of om gemeenschappelijke (bier)aankopen te doen. Samen bestelden we, en nu nog steeds, pakketjes die je in de buurt niet (gemakkelijk) kan krijgen. Aangezien het een erg divers publiek is, verspreid vooral over Antwerpen, is het niet evident om af te spreken. Tijdens de lockdown organiseerde ik wel eens een online proeverij met een (bier)quiz als animatie maar van het fysiek afspreken, kwam er telkens maar een klein groepje bijeen. Zaterdag 17 september stond echter al zeer lang gepland en bij de meesten ook aangevinkt. We hadden met vijftien ‘OHC’-leden afgesproken in Brussel onder begeleiding van onze lokale gids Koen. Hij heeft Steven en mij in de paasvakantie ook al bijzonder gastvrij ontvangen. Hij liet ons toen heel andere kanten van Brussel zien en ook nu stonden er heel wat nieuwigheden op zijn planning. 

Brewdog & GIST

We spraken af aan de hoofdingang van het Centraal Station te Brussel. Koen kennende, stond wellicht klaar met een volle rugzak koude biertjes om iedereen welkom te heten. En ja hoor… daar stond hij met een grimas en mijn vermoeden klopte. De eerste vier waren er alvast en de rest volgde bijzonder snel op elkaar. Het was leuk om te zien want we kenden elkaar dan wel via naam of via de Whatsappgroep maar er was niemand bij die iedereen kende en dat maakte de dynamiek wat spannend maar wel bijzonder leuk. Aangezien we die dag niet bij La Source gingen passeren, had Koen keuze uit twee IPA’s van ze: ‘Lièvre’ of ‘La Meute’. Ik kenden ze beiden al maar de toon was gezet: iedereen had er zin in! 

​We zijn bij Brewdog gestart (aangezien dit één van de weinige plekken is die al zo vroeg open is vanaf 12u) omdat het gewoon oversteken is vanaf het Europakruispunt Mijn vorige ervaring was dat het een prachtige locatie is maar dat de service wat te wensen overliet. Helaas bevestigde mijn bevindingen van destijds ook die dag. Gezellig rond een grote tafel, kozen we allemaal ons eigen ding. Ik nam de ‘Tree Haus’, een Helles Lager van 6%, om rustig de dag te starten. Het was een frisse halve liter met een hoppig- en vooral een moutig karakter. De smaak was wel een tikkeltje aangenamer dan het aroma. Aangezien de service vrij traag was, bestelden we meteen de volgende omdat we met een vrij strak “schema” zaten. De ‘Planet Pale’ was alles wat je van deze stijl kan en mag verwachten: verfrissend, dorstlessend en zeer doordrinkbaar. Na de eerste twee was er nog weinig sprake van “schroom”  in de groep. Er heerste een ontspannen dynamiek met een mooie, uitkijkende visie naar de rest van het verloop van de dag.

​We wandelden enkele minuten en daar was onze tweede halte: GIST. Wat een aangename kennismaking was dat zeg! Er waren talrijke leuke bieren en stijlen verkrijgbaar van ’t vat en je kon kiezen tussen een proevertje of een groter glas. Ik heb er onder andere ‘Urine’ (wat een naam?!) ontdekt van Brasserie du Borinage. Dit was een DIPA van 7% die mooi werd geserveerd in bijhorend glas. Het was een degelijke DIPA maar verder niets spectaculair. Het bier had een mooi hoppig – en fruitig karakter met in de afdronk een mild bittertje. Daarnaast dronk ik nog van deze Waalse brouwerij ‘L’empire’. Deze was een lager van 10% die ons triggerde om gedegusteerd te worden. Wat een gevaarlijk bier dit zeg! Ondanks het wat zoeter was, zaten er wel heel wat achterliggende smaken bij. Er zat ook iets kruidig bij dat zorgde voor een leuke toets. Het leuke eraan was dat iedereen koos wat hij graag had. De proefglaasjes werden vlotjes doorgegeven en Corona was een ver verleden. Toen het iets te hard begon te regenen, werden we gedwongen om binnen te gaan schuilen maar de draad werd snel opgepikt en zelfs de regen kon de pret niet bederven. 

Beer Mania

We wandelden stevig verder naar onze derde halte: Beer Mania,. Hier waren Steven, Koen en ik afgelopen paasvakantie gestart en we waren toen bijzonder lovend over het enthousiasme en de passie van de eigenaar. Dit was absoluut geen straf om hier opnieuw te vertoeven. Na een rondje van zijn eigen ‘Mea Culpa’ in prachtig, bijhorend glas lieten we de keuze over aan de man zelf van de beer shop/bar. We lieten ons graag verrassen door zijn keuzes en hielden uiteindelijk een gezellige bottle share op zijn binnenkoertje. Hij kwam onder ander af met ‘Cuvée De Ranke’ (enorme fan van!), 3Fonteinen – Hommage bio frambozen, de saison van Fantôme, La Rulles Triple en als afsluiter de Chimay Grande Réserve Fermentée en Barriques – Chêne Français, Chêne Américan en Whisky. Het was een erg leuke Belgische bottle share! We rekenden af en kozen allemaal nog een BVO’tje uit de koelkast want de volgende locatie was namelijk even stappen. 

CoHop

Onze vierde halte was nog maar recentelijk open in Etterbeek: CoHop. Het is de eerste microbrouwerijcoöperatie in Brussel. Het is een gedeelde brouwerij die ambachtelijke bieren aanbiedt zoals onder meer van Brasserie Witloof, 1B2T, DrinkThatBeer en Janine Boulangerie – Brasserie. Deze waren stuk voor stuk nieuwe ontdekkingen voor me. We deelden nog talrijke experimentele bieren zoals Frambo, Techno Kveiking, Santas Calaveras CHIPOTE-LES, Witlab01, … Naast het vele proeven en ontdekken, hadden we er enorm veel plezier! 

Wat een schitterende dag was dat alweer zeg! Wat is het toch een mooie en gezellige bende die ‘Omdat Het Can’! We hebben weeral leuke – en nieuwe plekjes ontdekt, gepassioneerde mensen ontmoet, lekkere bieren gedronken, … Mijn kijk op Brussel is wederom verbreed én weeral in positieve zin. Ik kom graag snel terug! 

Namens ‘OHC’ een grote dank aan Koen en zijn ’tot in de puntjes uitgestippelde route’ en bijhorende voorbereiding!  

​Cheers

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen