OHC on tour: Antwerpen!

Tijdens de lockdown heb ik een WhatsAppgroep opgericht genaamd ‘Omdat Het Can’. Dit was een kleine groep met allemaal bevriende bierliefhebbers uit mijn naaste omgeving. Tijdens de Covid pandemie deden we voor het plezier enkele leuke tastings achter het scherm en dronken we allemaal dezelfde bieren in combinatie met een leuke, toegankelijke (bier)quiz. Maar dit groepje bleef lichtjes groeien en verspreidde zich steeds meer over Vlaanderen (Essen, Hoogstraten, Rijkevorsel, Mol, Ravels, Brussel, Ekeren,…) en toen we fysiek mochten afspreken, werden er enkele ontmoetingen gepland. Na twee geslaagde edities in Brussel was het de beurt aan Antwerpen. We waren deze keer met twaalf en ik had enkele leuke adresjes vastgelegd.
 
Om half één verzamelden we aan het MAS, ons verzamelpunt aangezien iedereen bijna een andere heenroute had, en dronken we een ‘Ikaros Pineapple Passionfruit’ van Omnipollo. Dit was eerder voor het grave blikwerk en omdat deze nog niemand had gedronken (dit was een hele opgave en een lange zoektocht om iets onbekend te vinden voor die bende). Niet alleen koos ik voor het visuele aspect maar ook omdat de ingrediënten van Omnipollo vaak soms wel erg complex of vergezocht zijn. Deze keer leek het eerder op een frisdrank/limonade maar dan met een fris zuurtje van de passievrucht en een heel zachte afdronk door de aanwezige vanille. 

Onze eerste halte was bij Dr. Beer. We deden daar een blind tasting met zwarte proefglaasjes. Het concept is een grote aanrader en stond al lang op mijn verlanglijstje! Zorg ervoor dat je een bende enthousiastelingen vindt van minstens tien deelnemers en start hier je tour doorheen de stad. Het is echter niet gemakkelijk maar wel eens leuk om te doen. Je krijgt vier proevers en aan jou om telkens vier antwoorden aan te duiden: de kleur, het alcoholpercentage, de stijl en het karakter van het bier. Na deze proeverij dronken we nog ‘Weapon of Choice’ een bier gemaakt door Dr. Beer zelf in samenwerking met Gistgeest. Amai wat wat dit een dikke klepper zeg (een TIPA van 9%)! Deze was helemaal niet te zoet (gelukkig) en vooral interessant wegens de gistkeuze. Hij smaakte erg goed maar was zeer gevaarlijk doordrinkbaar. De eerste halte was meteen geslaagd!

Vervolgens hielden we nog twee keer een korte stop bij Café Ernst en bij Billie’s. We dronken daar een ‘Snowball’ van Misery Beer maar deze viel me wat “saai” uit. Dit zou misschien wel komen wegens de zeer goede, voorafgaande keuze bij Dr. Beer. In ieder geval was dit een goede DIPA maar hij was vrij eenzijdig. Of lag het aan de hogere verwachtingen bij Misery? Ik heb nog maar enkele blikken van hen kunnen drinken maar deze waren telkens zeer lekker! 

Bij Billie’s was er nog net voldoende plek voor onze bende en namen we een ‘Bamberger Herren Pils’. Deze kwam uit een nitro tap en oogde bijzonder mooi in het glas. Een zeer cleane pils met een groot dorstlessend karakter. Bij beide adresjes zou je veel langer kunnen zitten wegens de uitgebreide bier- en/of wijnkaart maar we wandelden toch verder omdat we gereserveerd hadden bij de volgende plek en jammer genoeg vloog de tijd voorbij.

Halte 4 hielden we bij Station 1280. Voor sommigen was het een eerste kennismaking maar voor mij een blij weerzien. We startten met een rondje van natuurlijk ‘Uncharted Brew Co’. De laatste nieuwe ‘Easy does it’ was een prima NEIPA van 6%. Het had een prachtig hazy kleurtje en een erg hoppig karakter met een fraaie, lekkere bitter. Deze brouwerij stelt nooit teleur… Vervolgens deelden we nog twee erg speciale en interessante flessen: ‘Cider/pruim pit 21/12’ (Appeltjes, klein zuurtje, droge afdronk, smaak die blijft hangen,…) van Symbiose Brewing/Blending en ‘Nubbiol’ (Prachtig zuurtje, gelaagdheid, complexe smaakbeleving, barreltoetsen,… dit smaakt naar meer) van Alvinne. Deze twee flessen waren echt van een zeer hoog niveau en waren bijzonder mooi sharemateriaal.

Met zo een bende uiteten, is een echte opgave. Je wil niet te lang tafelen maar eten is wel een belangrijk onderdeel van de dag. We moesten slechts enkele minuten stappen en kozen ieder voor zich een hamburgermenu bij Manhattan’s Burgers op de Groenplaats. Je hebt hier voor iedereen wat wils én telkens een leuk craft beer. Deze keer was het de Delta IPA van Brussels Beer Project. Dit was een snelle maar tegelijkertijd een prima hap om even een luchtje te scheppen en om naar de laatste halte te stappen.

We sloten onze fantastische dag af bij Beerlovers met enkele proevertjes van’t vat. Ook hier waren weer zeer mooie keuzes te vinden: ‘Merkén infussed Lambic’ van Oud Beersel, Tourist#18 van Spéciale Belge (die we volgende tour in Antwerpen zeker gaan bezoeken), Crianza van Brasserie de la Senne, Billie van Nogne O, Imperial CPB van Lupulin Brewing Co, … 

Aan de reacties achteraf en bij het zien van de genomen groepsfoto, kan ik afleiden dat het een erg geslaagde dag was. Wat is en blijft het toch een mooie stad met een geweldig craft aanbod! We moeten zeker nog eens terug voor de andere kant van de stad. Ik blik terug als fiere “oprichter” van ‘Omdat Het Can’ en kijk al uit naar nieuwe edities! Dankjewel aan deze gezellige bende om er zo een mooie dag van te maken!

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen