Oh what a night: deel 2

Oh what a night: deel 2

Flying Dutchmen
Enkele maanden later in augustus 2018 gingen Marie en ik op trip naar Amsterdam. Dit keer om wel een heleboel foto’s te maken, en zeker niet om autosleutels kwijt te raken 😉. Wegens de goede ervaring met de camping, haalde ik haar toch over om eens mee te gaan kamperen mits de nodige compensatie in de binnenstad. Naast enkele klassiekers zoals een boottochtje, het eten van kibbeling, wederom een ‘bakkie pleur’ in de koffiebar en het museum van Anne Frank stond er uiteraard ook het bezoeken van ‘blogmateriaal’ centraal. We zijn gaan aperitieven in de hoog aangeschreven cocktailbar ‘Flying Dutchmen’. Het is de cocktailbar van Tess Posthumus en Timo Janse in hartje Amsterdam. De focus ligt op (neo-) klassieke cocktails en beschikt over de grootste “backbar” van Nederland met meer dan 800 unieke spirits. Deze wall springt meteen in het oog en eigenlijk merk je niet hoe klein en knus de ruimte is.

Oorspronkelijk was het doel om een aperitiefje te gaan drinken en liefst een ongekende gin tonic. Marie koos voor ‘Ki No Bi’ en ik voor de Schotse ‘House of Elrick’ gin. De Japanse gin betekent letterlijk ‘de schoonheid van de seizoenen’. Tevens is het de eerste artisanale Japanse gin die op de markt kwam. Hij wordt gedistilleerd in een artisanale distilleerderij in Kyoto op basis van heel wat lokale botanicals: wat een zuiver product van topkwaliteit zeg! De Schotse gin had ik regelmatig zien passeren bij enkele ginbloggers en op andere sociale mediakanalen. Deze wordt gemaakt in kleine batches waarbij ze gebruik maken van vers gefilterd water rechtstreeks uit ‘Loch Ness’. Wilde heide, gedroogde rozenblaadjes, peper, venkel, korianderzaad, … zijn slechts enkele van de botanicals om een verfrissende, aromatische gin te krijgen. Persoonlijk had ik hem iets kruidiger en complexer verwacht maar hij smaakte wel enorm goed en zeker in deze setting (en gezelschap).

Aangezien beide cocktails ons bekoorden, namen we toch maar een tweede drankje. Marie had de smaak te pakken en koos een tweede gin tonic. Ik wou eens een ‘echte’ cocktail proberen, dus niet die grote bokalen die je in een all-in hotel krijgt of waar je op de strip veel te veel voor betaalt en vooral het showgehalte centraal staat. Veel mensen zijn de smaak van aangelengde mixers gewend, waarbij soms de kwantiteit primeert op de kwaliteit. Hier is het echter andersom. Je krijgt een combinatie van verschillende spirits: puur en erg geconcentreerd. Het lijkt alsof je glas bijna leeg is maar je kan er wel erg lang van genieten van een krachtig en lekker drankje! Het is even omschakelen in je hoofd.. Less is more in dit geval.

Het was fantastische ervaring en ondertussen hebben ze ook een tweede bar geopend in Amsterdam genaamd ‘Dutch Courage’. De nieuwe cocktailbar is een ode aan jenever en oud-Hollandse likeuren. Via het instagramaccount van ‘Tess Posthumus’ (of andere social media) kan je hun creaties en activiteiten volgen. In de tweede vestiging hebben ze zelfs een wereldprimeur: een automaat vol gekoelde kopstootjes. Voor diegenen die dit (nog) niet kennen, kan je volgend “recept” eens uitproberen: Een kopstoot is een biertje (pils) met een jonge jenever, in de volksmond een borreltje, ernaast. De naam geeft al aan dat deze combinatie stevig kan aankomen. De bedoeling is dat je de jenever in één slok achterover slaat en dat je het warme, branderige gevoel blust met het biertje.

House of Bols
Op dag twee van onze trip zijn we in de vroege namiddag ‘House of Bols’ gaan bezoeken vlakbij het gekende Rijksmuseum. Toen ik in mijn lerarenopleiding op stadsklasse ging, kregen wij de opdracht om iets te bezoeken in Amsterdam. Mijn medestudenten en ik zagen een bezoekje aan ‘House of Bols Cocktail & Genever Experience’ wel zitten. Kwestie van het onaangename met het aangename te koppelen 😉.

Ik was hier dus al eerder geweest maar ik wou deze ervaring graag delen met Marie. Het is een erg modern, attractief en interactief museum waarbij je zelf het tempo bepaalt van de individuele rondleiding, geleid door een audio guide. Tijdens de tour worden al je zintuigen geprikkeld. Je kan onder andere de aroma’s ruiken van alle spirits van Bols, de geur van jeneverbes leren kennen, bepaalde smaken herkennen door middel van eetbaar papier, en zoveel meer. Je komt te weten hoe jenever de wereld veroverde tijdens de Gouden Eeuw en op het einde van de tour geniet je zelfs van je cocktail naar keuze. Deze wordt dan live gemaakt in de revolutionaire spiegelbar. Dit adres is een echte aanrader!

Razmataz
Diezelfde avond bezochten we nog een andere gekende bar genaamd ‘Razmataz’. Wat ons opviel, naast het erg uitgebreide gamma, was de prachtige menukaart! Alle cocktails werden visueel ondersteund met de flessen die in het klein heel nauwkeurig waren nagetekend. De gins waren allemaal per categorie (onder een leuke allitererende noemer) gesorteerd.

Het was moeilijk om een keuze te maken, dus de sympathieke barman lichtte ons graag enkele gins toe. Qua ginkaart een echte aanrader en een bezoekje waard maar ondertussen is Razmataz in febrauri 2020 overgenomen door brouwerij ‘Two Chefs Brewing’ met de naamsverandering ‘Two Chefs Bar’ als gevolg. Weer een goede reden om nog eens terug te keren naar Amsterdam en deze nieuwe Bar te leren kennen. Talrijke redenen dus om eens af te zakken naar Amsterdam en wat deze stad te bieden heeft:

https://ginfestival.nl/
https://www.amsterdam.nl/vliegenbos/
https://dirkschram.com/ (voor unieke flessen)
https://www.flyingdutchmencocktails.shop/
https://bols.com/nl/experience (bezoekje, workshops, …)
https://bar.twochefsbrewing.com/nl/locations/two-chefs-bar-amsterdam/

Cheers, Sam

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen