Oh what a night: deel 1

Oh what a night: deel 1

Dit verhaal is er ééntje voor de gin- en cocktailliefhebbers. Het verhaal is eigenlijk opgesplitst in twee delen. Het ene deel gaat over het onvergetelijke ginfestival in Amsterdam met mijn vriend Bas en het andere deel over een weekendje met Marie in de hoofdstad van Nederland.

Ginfestival
We gaan eventjes terug in de tijd en hebben het over 19 mei 2018. Al jarenlang gepassioneerd bezig met gin: het ontdekken van nieuwe soorten, degusteren van nieuwe smaken en combinaties, het verzamelen ervan, … Maar een ginfestival had ik nog niet gedaan (vreemd genoeg). Aangezien Marie die dag niet kon, vroeg ik Bas of hij graag mee ging en die aarzelde natuurlijk geen seconde. Samen reden we met de auto naar Amsterdam en onderweg namen we even een lokale hap en drankje: een ‘bakkie pleur’ met een broodje kroket. De start van ons uitje naar Amsterdam was gemaakt…

Aangezien het maar voor één nacht was en wellicht maar voor enkele uren slaap, stelden we ons tentje op bij camping ‘Vliegenbos’ (trouwens een echte aanrader voor mensen die een tentje niet schuwen). De camping heeft een unieke ligging op ongeveer 15 minuten wandelen (+ overzetboot) van het bruisende centrum. Het festival ging voor de derde editie door bij ‘Undercurrent’: een unieke, multifunctionele plaats aan de rivier ‘het IJ’ met een uitzicht over de skyline van de hoofdstad én gelukkig op wandelafstand van de camping.

Het festival duurde slechts enkele uren en het doel was uiteraard ons amuseren en heel wat lekkers proeven. Maar daarnaast had ik ook een persoonlijk doel voor BAR-N: het ontdekken van nieuwe gins voor onze zomerbar! Met deze openingszin, kreeg je al snel een proevertje in je degustatieglas met de deskundige en gepassioneerde uitleg erbij. Er waren die dag maar liefst 120 gins te proeven, heel wat soorten tonic en ook enkele opkomende spirits . Gelukkig kende ik al heel wat gins dus hoefde ik ze niet allemaal te proeven. Tegen het einde van de avond ben ik eerlijk gezegd de tel kwijt geraakt van wat we allemaal hebben mogen proeven (Bas, kan jij een gokje doen? 😉).

We maakten onder andere kennis met Duivelskral Gin en 1689 Gin. Beiden waren toen net op de markt dus we hadden het geluk dat we ze daar konden proeven. Deze gins zijn nu nog steeds te verkrijgen in onze zomerbar of bij een gintasting à la carte. Ook enkele Nederlandse klassiekers zoals Bobby’s en Boomsma stonden op het ginfestival met hun proevertjes. Wat ik zeker heb onthouden is dat je eigenlijk veel gins puur kan drinken. We zijn gewend om gin te mengen met tonic, maar op het festival proef je de gin eerst zo puur mogelijk. Op deze manier kan je de smaken en botanicals beter analyseren. Achteraf kan je er ijs bij doen en zelf verkies ik slechts een half flesje tonic zodat de smaak van de gin niet verloren gaat, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Die dag leerden we ook Dirk Schram kennen. Hij is de man achter ‘unieke flessen’ en na heel wat jaren in de horeca en de gemeenschappelijke passie voor ‘eten en drinken’ wilde hij craft distillery, small batches en artisanale producten aan de man brengen. Ben je dus op zoek naar een unieke fles gin, champagne, rum, sherry, … Neem dan zeker eens een kijkje op zijn site (zie hieronder). Mijn voorkeur gaat absoluut uit naar de ‘Gin Piùcinque’ uit Italië die we via hem hebben leren kennen. Je proeft de vakantie en de zomer in je glas dankzij de combinatie van citroen en salie… Heerlijk!

Verder waren we onder de indruk dat ook jenever en tequila terug populair zijn en te proeven waren bij verschillende standhouders. Op dat moment probeerden ze jenever en tequila terug op de markt te krijgen maar nu twee jaar later zien we dat de klassiekers zoals de gekende gin tonic, een mojito, … toch de voorkeur blijven hebben bij de consument. Wie weet wat de toekomst brengt.. We zullen denk ik ongetwijfeld blijven horen van jenever en tequila en andere (nieuwe?) spirits.

Op deze dag op een prachtige locatie in mooi gezelschap hebben we genoten van heel wat pure gins, kennis gemaakt met gepassioneerde mensen, hebben we gesprekken en kaartjes uitgewisseld, … Maar voor ons kon hier geen einde aan komen. We besloten toch nog om de laatste overzetboot te nemen naar de binnenstad voor een afzakkertje (klinkt inderdaad niet slim van ons maar op dat moment leek ons dat toen de beste, of gezelligste?, keuze). Het was tenslotte nog niet zo laat en we hadden de smaak duidelijk te pakken. Waar we toen terecht zijn gekomen, leek wel op een film. Een gekende Amsterdamse hoge trap aan de voordeur met security waarbij er binnenin één groot feest was. Je moest de koelkast maar openen voor een biertje. Overal waren mensen aanwezig en iedereen beleefde het feest op zijn manier… Het klinkt even ‘wazig’ als de avond zelf.. I know. Verder dan dit geraak ik ook niet. We waren blij dat we heelhuids thuis zijn geraakt, laten we het daar op houden. Oh what a night..

Jammer genoeg hebben we slechts één foto van deze memorabele dag. Het lied ‘Oh what a night’ zal altijd een speciale betekenis hebben en een automatische link aan een dagje Amsterdam. We gaan niet in detail treden maar enkele herinneringen waren een verloren gsm, kwijtgespeelde autosleutels, een spoorloze tas vol met proevertjes en onze twee soloterugritjes richting de slaapplaats, .. natuurlijk met als grootste herinnering het geweldige ginfestival met al zijn gepassioneerde mensen: puur genot.

Op naar deel twee..
Cheers, Sam

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen