Lagers – deel 1

Lagers!

Terwijl de battle van de (subjectief) ondergewaardeerde dingen verloopt via onze Instagrampagina ‘barn.tobealive’ neem ik even de tijd om tussendoor een kort blogverhaal neer te pennen. Regelmatig doe ik oproepen om mensen op te trommelen of om ideeën te delen voor een nieuw verhaal of voor een leuk idee. Een tijdje geleden stuurde Jelle (Crynen) me om ons eens te verdiepen in de bierstijl ‘lager’. Dit vond ik een schitterend idee aangezien ik hier zelf nooit voor zou kiezen én omdat Jelle zeer geschikt is om mee te degusteren, te analyseren maar vooral om actief mee op zoek te gaan naar kwalitatieve bieren. Het was zelfs hij die de twaalf lagers had voorzien. Ik had hier alle vertrouwen in en dat bleek achteraf ook meer dan terecht te zijn. 

O ja, vooraleer we verder gaan misschien nog even kort toelichten wat een ‘lager’ is. Meestal wordt hiermee pils bedoeld, maar lager is wel wat breder in gebruik en juist daarom populair. Met deze term kan je alle ondergistende bieren in één woord samenvatten. Moest je interesse hebben, kan je hierover veel meer informatie vinden op het net maar anders gaan we te veel uitwijken en te theoretisch klinken.

​We degusteerden afgelopen zaterdagavond 12 lagers waarvan er hieronder al 9 met een foto verschijnen in de diavoorstelling. De drie lagers die het podium bereikten, kan je onderaan iets uitgebreider lezen. Interesse in al mijn korte bevindingen? Check mijn Untappdaccount: Sam L. on Untappd  of voeg me toe om nieuwe bieren en mijn ervaringen te lezen.

Mijn persoonlijke top 3 
De eerste twee plaatsen waren voor mij zeer makkelijk om te kiezen maar voor plaats drie was het toch een moeilijkere keuze omdat de verschillen onderling zeer miniem waren. We dronken slechts twee à drie lagers die we echt wel wat minder vonden maar verder waren ze allemaal zeer degelijk, smaak- en kwaliteitsvol.

3. Zenne Pils – Brasserie de la Senne (een Pilsner van 4.9 %)

Moet ik deze pils nog introduceren? Onder de bierliefhebbers een zeer gerespecteerde pils die in de betere biercafés te proeven zijn. Ik heb hem al regelmatig kunnen en mogen degusteren op verschillende locaties en dit telkens met een zeer frisse, kwaliteitsvolle en dorstlessende ervaring. Dit bier is trouwens ongefilterd en ongepasteuriseerd. De brouwerij is ook leuk om te bezoeken en is gelegen in een erg mooie setting. Je kan naast deze pils nog meer bieren van hen proeven wat ik alleen maar kan aanbevelen. Ik vond dit bier trouwens een hele tijd geleden ook zeer goed samengaan met sushi maar dat mag je natuurlijk zelf ervaren… 

2. Crispy Morning – Finback (een Pilsner van 5.2 %)

Finback is momenteel een hype onder de beer geeks. De brouwerij is gelegen in Queens (New York) en de bieren dus niet zo makkelijk bereikbaar. Jelle had een heel reeks online kunnen bemachtigen en het was voor ons beide een eerste kennismaking. met deze Amerikanen. Het blik schepte visueel al verwachtingen en klasse maar ook het bijhorende prijskaartje. €10 voor een Amerikaanse pils? Dat zou in de meeste gevallen 5 keer “beter” moeten zijn dan de eerder gedronken lagers van de avond. Natuurlijk zijn er wel wat verzendkosten maar dan nog… We dronken deze als voorlaatste van de proeverij en beiden stonden we versteld van het aroma. We hadden een unieke eerste indruk met een zeer fris aroma bomvol citrus. Het bier had daarnaast een florale body en een opvallend lange afdronk. Het was bijzonder lekker voor deze stijl. Het was kortom een zeer goede pilsbasis maar dan met een fraai extraatje. 

1. Whispers In A Crowded Room – Cloudwater (een Brett Lager van slechts 3.7%)

Toeval of niet mijn winnaar was de laatste lager van de proeverij. Cloudwater is een begrip in de bierwereld. De brouwers uit Manchester maken talrijke bierstijlen en deze Brett Lager was er daar ééntje van. Deze lager werd vier maanden geconditioneerd in een rood wijnvat met Brettanomyces. Vooraleer ze gingen bottelen, voegden ze nog limoensap en zout toe samen met Motueka- en Sabrohop. Ik heb volgens mij nog nooit dergelijke stijl gedronken maar bij het aroma wist ik het al…. Wauw! Brett en limoen waren opvallend aanwezig in de neus. Het bier had een klein, fris zoetje maar vooral de limoen kwam er sterk door met daarnaast veel koolzuur en een lichte, zilterige touch van het toegevoegde zout. Zeer veel smaak voor dit lage percentage. Het was een prachtig bier en tevens onze

afsluiter. 

Het was een zeer geslaagde sessie met veel analyses en leuke, nieuwe ideeën. Na deze avond is het respect voor lagers wel gestegen maar ook mijn interesse naar meer is geprikkeld. Is deze stijl ondergewaardeerd? Voor de bieren van macrobrouwerijen: neen! Voor microbrouwerijen en experimentele lagers is dat zeker een ja! Een stijl die zeker meer aandacht mag verdienen. We gaan ongetwijfeld een tweede deel uitwerken en proeven met als thema ‘lagers’. Moesten er nog leuke suggesties zijn, mag je die ons altijd laten weten. Heb je zelf nog een leuk (blog)idee of ben je graag eens het gezelschap? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Ik kijk er alvast naar uit …

Cheers! 

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen