Kèrrekiwère

Das zekes da!
Terugkeren naar Izegem ga ik ongetwijfeld nog eens doen. Eind augustus ben ik mijn vriend Dennis gaan bezoeken. Wat er die dag op het programma stond?
Naast een dagje bijkletsen en de buurt verkennen, hadden we twee brouwerijbezoeken gepland, namelijk brouwerij ‘Vanhonsebrouck’ en huisbrouwerij ‘d’Oude Maalderij’.

Vanhonsebrouck
Bij de eerste halte ben ik twee jaar geleden reeds op bezoek geweest met Marie. We schenken namelijk enkele lekkere bieren van deze brouwerij in onze zomerbar, dus een rondleiding kon niet ontbreken! Toen onze zomerbar startte vier jaar geleden, was ‘Filou’ in onze streek nog quasi onbekend. Ondertussen is de ‘Filou’ een huisbegrip geworden in de bar en weten vele mensen deze “gevaarlijke” dorstlesser (8,5 % ABV) te waarderen. Door zijn Belgische en Tsjechische aromahoppen biedt deze een milde fruitigheid en subtiele hopbitterheid maar vooral een opvallende doordrinkbaarheidsfactor.

Wat meteen opvalt bij aankomst bij ‘Vanhonsebrouck’ is dat zowel het gebouw als de interactieve rondleiding een erg moderne insteek hebben. De rondleiding, met ondersteuning van een headset, en in het bijzonder de gepassioneerde gids zorgden ervoor dat het plaatje gewoon klopte! De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en wordt gestart met een fraai filmpje waarbij kort de geschiedenis en evolutie wordt aangehaald. Ik heb de tour nu tweemaal gedaan en jongens: ‘Wat een gidsen!!’. Ze vertellen met goesting en enthousiasme en dat maakte het bier nog smakelijker. ‘Laat die degustatie maar komen’, dacht ik zo 😉

Maar vooraleer je kan degusteren neem je nog een bezoekje aan de ‘Bierboetiek’: een vat vol prikkels. Je weet niet waar je eerst moet kijken. Bieren, pakketjes en gadgets zoals truien, glazen, onderleggers,.. vullen de ruimte. Het bijzonderst vonden wij de glazen koeltoog met verschillende pralines…. jawel: BIERpralines. Natuurlijk konden we het niet laten om een doosje mee naar huis te nemen als geschenk (en voor onszelf), maar gelukkig mochten we er al eentje proeven in de boetiek zelf.

 

Wat je ook in de shop (achter de glazen ramen) kan zien zijn enkele gelimiteerde cognacvaten gevuld met Kasteel Tripel die aan het rijpen zijn. Dit doen ze nog maar vanaf 2012 en ik heb al geluk gehad om die van 2013 en 2019 te kunnen proeven. Wat me opviel bij de versie van 2013 was de exotische banaantoets, een volmondig karakter en de erg lange nasmaak. Het is echt een heerlijk biertje maar je kan deze enkel en alleen kopen in 75 cl flessen en ze zijn “beperkt” in aankoop. Het is een degustatiebier waarbij je tijd neemt om te genieten. De Trignac XII (2019) werd onlangs nog verkozen, door onze gasten, tot beste bier van de avond tijdens een bierproeverij bij BAR-N.

Op het einde van de tour hebben we afgesloten bij ‘Michelles pub’. Je krijgt nog twee proevertjes (15 cl): een Filou en een Kasteelbier Rouge. Beiden smaakten toch nets iets beter na zo een rondleiding. Ze kwamen natuurlijk recht uit de tapkranen, wat wil je nog meer? Vervolgens hebben we nog een degustatieplankje genomen waarbij we vijf van hun bieren, rechtstreeks van de tap, konden selecteren naar keuze. Wederom erg genoten van dit bezoek! Deze keer niet blijven eten maar bij mijn vorig bezoekje heerlijk genoten van smaakvolle kaas en vervolgens ‘konijn met Filousaus’.

d’ Oude Maalderij
Met de fiets ging ik samen met Dennis naar onze tweede halte. d’ Oude Maalderij was een primeur voor mij. Door het lezen van vele positieve recensies keek ik uit naar dit bezoek. Een erg gedreven en gepassioneerde man, genaamd Jef, stond achter de tapkranen. Hij brouwt zelf zijn bieren en zijn partner runt de keuken. Samen vormen zij een harmonieus team dat de mensen weet te verrassen met (h)eerlijke bieren en Vlaamse traditionele gerechten.

We kregen de kans om ‘Antibirus’ te proeven, dit was hun eigen “lockdownbier”.  We wilden een opbouwende ‘lijn’ aanhouden tijdens het proeven, daarom was dit bier met zijn 5 procent alcoholpercentage een prima starter. Ik ervaarde een goed bier met een rokerige toets en een stevig bittertje. Ik meende wat koriander te proeven zoals bij veel witbieren, maar dat was blijkbaar niet het geval.

Jef wist enorm goed hoe hij me kon ‘teasen’ met zijn verrassende keuzes. Eén voorbeeld hiervan was de ‘Black Out’, die beschreven werd als ‘mindfucking blond’ op de kaart. Black maar toch blond? Dit maakt een mens natuurlijk nieuwsgierig! Hier had ik nog nooit van gehoord en ik kon me er dus weinig bij voorstellen. Op het eerste zicht schrik je al van de kleur: een blond bier maar toch een donkere, gebrande kleur. Dus… proeven maar!
‘Black Out’ is een licht biertje van 6,66 procent, jawel.. het getal van de duivel. In eerste instantie verwachte ik, door zijn donkere kleur, een totaal andere smaak bij dit bier. Het is een beetje te vergelijken met de smaakbeleving van een  Black IPA: je krijgt een heel andere smaak dan je zou verwachten op basis van hoe het bier eruitziet. In eerste instantie kwam de geroosterde geur van het bier ook terug in zijn smaak. Een heel ‘doordrinkbaar’ biertje met een moutig karakter.  Dus inderdaad, blond maar toch Black,.. een echte ‘mindfuck’. Een apart bier dat je zeker eens moet proeven moest je de kans krijgen!
​Als afsluiter namen we de ‘Lorelei’, een krachtige Barley Wine van 14 % ABV: een bier dat 8 maanden heeft gerijpt op whiskyvaten van Gouden Carolus (waar ik binnenkort ook zeker een bezoek wil brengen!). Van een Barley Wine verwachtte ik een dikke, stropige textuur met amper tot geen schuimkraag, maar dat verraste op het eerste zicht al. Dit biertje is eerder amber gekleurd met een mooie witte schuimkraag. De textuur klopte naar mijn gevoel wel. Ook dit bier is lekker stroperig van structuur en glijdt ‘smooth’ naar binnen zoals een echte Barley Wine hoort te zijn. Kortom een echte ‘slowdrinker’ waar ik heel erg van heb genoten: een volle, krachtige smaak en een intens aroma.. Heerlijk! Dit was voor mij persoonlijk het lekkerste biertje uit het assortiment. Het was bovendien ook het meest recente bier.
Kèrrekiwère
Zoals de titel van dit artikel luidt, keer ik ongetwijfeld nog een keer terug naar deze mooie streek met zijn prachtige streekbieren. Volgende keer plan ik misschien een bezoek bij Rodenbach in Roeselare of bij Alvinne in Moen?Cheers en tot de volgende,
​Sam
Wordt ongetwijfeld vervolgd…
Ben je getriggerd door dit artikel en wil je meer te weten komen over de brouwerijen, rondleidingen en/ of andere mogelijkheden:https://www.vanhonsebrouck.be/
https://www.vanhonsebrouck.be/bezoek/bezoekerscentrum/ (voor een rondleiding)
https://www.doudemaalderij.com/

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen