Ginproeverij met Jerry

Ginproeverij met Jerry

De laatste maanden was het voornamelijk bier dat aan bod kwam. Dit zal wellicht met het winters seizoen te maken hebben maar ook met de gelegenheden in mijn (persoonlijke) agenda. Het was dringend tijd om nog eens wat nieuwe gins te ontdekken. Omdat er in de nabije toekomst geen ginfestival stond gepland of -proeverij, stuurde ik een berichtje naar DH17 (in Bergen op Zoom en al vaker aan bod gekomen tijdens één van mijn blogverhalen). Zij hadden ongetwijfeld open flessen in hun bar om wat staaltjes af te vullen. Zij stuurden meteen een foto met enkele opties uit hun assortiment. Op basis van de foto koos ik er vier verschillende die ik nog niet had gedronken. Maar wanneer zou ik deze gins weer drinken? Toen kwam ik op het fantastische idee om Jerry eens uit te nodigen. Ik heb hem leren kennen dankzij onze zomerbar en hij is een man met erg veel kennis, het hart op de tong en een echte fijnproever. Hij kan zaken mooi verwoorden of vergelijken met herkenbare smaken. Ik stuurde hem een berichtje om een datum af te spreken en een week later zaten we al samen. Hij was volgens mij even enthousiast als mij.

We namen die avond rustig de tijd om vier gins (en bijhorende tonic) te analyseren om ze vervolgens eventueel te serveren in onze bar of bij een proeverij. Jerry moest behalve degusteren en zijn mening uiten gewoon genieten. Ik nam tussendoor wat notities maar deze waren achteraf soms iets te beperkt wegens de vlotte en gezellige babbel. Hieronder een kort overzicht wat we die avond hadden genuttigd.

Alkemist Full Moon (40%) – Spanje

Deze gin had ik al vaker zien passeren op social media wegens de mooie, opvallende fles. Deze Spaanse gin is gemaakt met Samphire (zeevenkel, hier had ik nog nooit van gehoord!) en de Muscat-druif. In de neus waren onze meningen wat verdeeld. Jerry had een eerste indruk van zeep terwijl ik de gin als zeer neutraal en klassiek ervaarde. De aanwezige anijstoets kon ik niet meteen plaatsen Na een kleine slok puur voegden we er de Fever-Tree Mediterranean toe met een appelsienschijfje. Dit resulteerde tot een zeer milde, aangename, zachte, toegankelijke gin. Dit was meteen een gevoel van zomer in je glas. Dit was een goede start maar we waren niet omver geblazen. Deze gin was een allemansvriend in onze ogen. Op naar de tweede proever!

Nc’Nean Botanical Spirit (40%) – Schotland

Deze gin werd gedistilleerd uit klassieke botanicals en lokale Schotse planten. We combineerden deze gin met de Fever-Tree Indian en een pompelmoesschijf. Bij onze tweede taster waren we het snel eens over het aroma. De eerste aanzet was minder uitgesproken maar na een tijdje rook je een granig karakter. Jerry verwoordde het mooi door het te vergelijken met de ondergrond van een whiskyvat. De smaak was, ondanks hetzelfde alcoholpercentage als de eerste, warmer en voller. De florale body kwam eigenlijk pas tot zijn recht na het contact met tonic. Het granige dat we bij het aroma reeds waarnamen, kwam ook mooi aan bod in de smaak. Deze gin was al wat complexer dan de vorige en leek ons eerder weggelegd voor puristen of voor liefhebbers van whisky. Zij gaan dit zeker weten te waarderen! 

Etsu Double Yuzu (43%) – Japan

Bij de derde gin tonic lagen de (persoonlijke) verwachtingen erg hoog. Van ‘Etsu’, wat plezier/genot betekent in het Japans, heb ik namelijk al enkele versies op: de originele en de ‘Pacific Ocean Water’. Beiden zijn dit voorbeelden voor pure kwaliteit! Op het Japanse eiland Honshu weten ze wel hoe ze gin kunnen maken! De setting van de makers is gelegen langs de Japanse kust en strekt zich uit tot de  Õu Mountains, het langste gebergte in Japan. Dankzij deze bergen verkrijg je uitzonderlijke frisse en lichte aroma’s in de gin. Volgens het internet werd de gin een week lang gemacereerd op basis van traditionele botanicals zoals de Japanse Yuzu (een citrusvrucht die wel vaker voorkomt bij (Aziatische) gins), jeneverbessen, zoethout wortels, engelwortel, koriander en matcha.

Na de maceratie wordt de gin gedistilleerd zonder de botanicals. Na de distillatie wordt vers water uit de bergen toegevoegd voor een extra frisse toets. Dit leek op papier al een winnaar voor ons! We voegden hierbij een neutrale tonic van Fever-Tree en weeral een stukje pompelmoes. Naast het te verwachten frisse citrus aroma merkten we ook een duidelijke warmte en pittigheid. Dit aroma was bijzonder aangenaam en overtrof de voorbije twee gins toen al zonder het geproefd te hebben. De verwachtingen en de eerste indruk werden gelukkig ook bevestigd bij het proeven. Amai, dit was zeer lekker! We werden er beiden even stil van en dat was een uitzondering tijdens deze avond. Op mijn kladje had ik nog een soort van grafiek getekend. Na een slok kreeg je even een piek van warmte maar deze gaat al snel liggen maar bleef wel aangenaam hangen. Je kan het zelfs een klein beetje vergelijken met Limoncello. Deze gin tonic is bijzonder gevaarlijk doordrinkbaar! 

Six Dogs Karoo Lavender (43%) – Zuid-Afrika

We sloten af met een vierde gin en zakten deze keer af naar een heel ander land namelijk Zuid-Afrika. Van de makers ‘Six Dogs Distillery’ had ik de ‘Blue’ versie al in huis maar ik was getriggerd door de Karoo-variant. Dit is eigenlijk een eindeloos, droog gebied dat bijna een derde van Zuid-Afrika beslaat. Voor deze gin werden enkele wilde planten uit de Karoo gebuikt en botanicals die op hun eigen boerderij groeiden. Het pure water is afkomstig van de Breede Rivier dus alles in deze gin is volledig ‘Karoo’. Er waren in totaal twaalf verschillende botanicals gebruikt waaronder jeneverbes, wilde lavendel, … We combineerden de laatste proever met weeral de neutrale tonic en een citroenschijfje. Bij het aroma stond er jammer genoeg niet veel genoteerd. We waren volgens mij nog iets te enthousiast van de vorige én die was zeer uitgesproken in de neus. Bij deze moesten we terug even wennen en goed zoeken naar de juiste ingrediënten. Je hebt een niet al te uitgesproken floraal en kruidig karakter maar dat allemaal mooi in balans zonder echte uitschieters. We vonden beiden het aroma net een tikkeltje beter dan de smaak.

Zo dat was een gezellige, leuke avond met heel wat lekkers! Onze winnaar was unaniem snel beslist: de Etsu Double Yuzu Gin! Deze zal meer dan waarschijnlijk ook op onze zomerkaart verschijnen. Op plaats twee stond de Nc’Nean Botanical en de Karoo stond eervol op plaats drie. Na zo een ginavondje wil je meteen weer op zoek gaan naar nieuwe gins, combinaties, verhaaltjes, … Gelukkig hebben we nog even de tijd vooraleer we onze ginkaart op punt stellen voor de zomer. 

Jerry bedankt voor je mening, je beschrijvingen en de vlotte babbel. Zo een avond is zeker voor herhaling vatbaar!

Cheers!

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen