Dagje Pajottenland

Dagje Pajottenland

Afgelopen zondag stond een dagje Pajottenland gepland met ‘Nephews & Craft’. Deze datum stond al maanden in onze agenda want dit hadden we besloten op het einde van de dag tijdens BXLBeerFest. We vertrokken rond 10.30u vanuit de Kempen maar het weer beloofde jammer genoeg niet veel goeds. We vreesden dat onze wandeling niet door zou kunnen gaan maar dan hadden we wat meer tijd en ruimte om te genieten op onze andere plekken waarmee we hadden afgesproken. Liselotte, Dries en Steven waren het gezelschap van de dag.

Angerik

Onze eerste halte was bij Sam van brouwerij Angerik in Dilbeek. Het was voor mij de tweede keer dat ik hier kwam. De eerste keer was in volle lockdown en toen was er nog geen sprake van zijn Lambiek. Toen maakten we al kennis met zijn zeer leuke locatie maar ook met zijn vast assortiment zoals een Dilleke, de Indian Summer, … Sindsdien heeft hij heel wat meer bekendheid en zie je zijn bieren vaker passeren op bijvoorbeeld het bierforum ‘Straffe Streekbieren’. Bij aankomst proefden we eerst de ‘Cuvée Kluysbosch – Lambiek – Cider’. Dit was een zeer geslaagde blend van Lambiek (6 maanden- en 1,5 jaar oud) + een natuurlijke cider uit het Baskenland die hij zelf is gaan halen. De verhoudingen waren ongeveer 50-50 en deze kwamen zeer mooi tot zijn recht in een aperitiefglas. Het aroma was zowel fris als funk met wat toetsen van appel. De smaak startte fris maar ging snel en onverwacht over naar een droge afdronk. Dit is een zeer leuke en geslaagde aperitief! (ik heb enkele flessen meegenomen voor de feestdagen)

 

We mochten ook al iets proeven van een probeersel op een 1000 liter Cognac vat. Deze had al wel een zeer lekker, (voorzichtig) boozy aroma maar had nog wat tijd nodig om aan body te kweken. In ieder geval was dit alvast veelbelovend. Naast de cider nam ik nog enkele flessen ‘Lambiek Islay Whisky Barrel Aged’ mee. Dit was ondertussen zijn tweede versie hiervan maar de eerste kon me echt wel bekoren. Ik citeer even mezelf wat ik toen meedeelde op Untappd: “Wat een geturfd én geslaagd experiment!! Bomvol turf in de neus en mooi in de smaak aanwezig net zoals de barrel.” Ik kijk al uit om deze fles te sharen met goed gezelschap! We werden weer hartelijk ontvangen door Sam en ik kijk reikhalzend uit naar nieuwe Lambiekvarianten van hem.

De Heeren van Liedekercke

Onze tweede halte was een lunchstop bij ‘De Heeren van Liedekercke’. Het was een bekend bierrestaurant met een grote naam waarbij zowel je ogen als je smaakpapillen volop werden getriggerd met veel indrukken. Als aperitief namen we de ’20th Anniversary Blend’. Dit was een zeer mooi verjaardagsbier. ter gelegenheid voor hun 20e verjaardag. Het was een blend tussen lambiek Lindemans en Girardin, gebotteld in 2011.  Hij was erg lekker! Het had iets friszurig, een stallig aroma met een fris scherp appeltje. Het was een erg mooie fles om te sharen met de ‘nephews’.

Vervolgens deelden we nog de HORAL’s Mega Blend uit 2009 en Dries zocht nog een speciale fles uit zijn geboortejaar. We kregen de vintage lijst en hij vond nog één bier uit 1998: ‘de Gueuze Lambic van Mort Subite’.

Er was nog opvallend veel schuimvorming en leven in de fles na het uitschenken. Deze was zeer lekker en mooi verouderd! Hij was ook nog erg fris ondanks zijn leeftijd! Het was er druk op een zondagnamiddag en het wachten duurde vrij lang. Hierdoor hebben we wel heel wat lekkers kunnen proeven en het eten heeft ook erg gesmaakt! Steven en ik namen het ‘varkenshaasje met Heerenbier en chocolade’. Het werd als hun succesnummer aangekondigd op hun menu en ik was getriggerd door de combinatie met chocolade. Het varkenshaasje was gegaard in een huisbier met aroma’s van cacao en kruiden en werd geserveerd met zowel groentepuree als kroketjes en een assortiment warme groentjes. Dit alles werd afgewerkt met een streepje chocoladesaus. Zoals je kan zien op de foto, was dit een stevig bordje vol.

Het totaalplaatje van dit (bier)restaurant klopte wel volledig: de sfeer, de inrichting, het personeel, de kennis, het geserveerde eten, het aanbod, … Naast het lang wachten vond ik de menu- en de bierkaart jammer genoeg wat aan de chaotische kant. Niet alleen wegens het bijzonder ruime aanbod (want dat kunnen we enkel en alleen maar toejuichen) maar vooral door de gigantische hoeveelheden tekst, de schikking en de cartoons hier en daar. In ieder geval ga je zeker iets kunnen vinden waar je van kan genieten.

De Cam

Onze eindhalte was bij Geuzestekerij De Cam in Gooik. Steven en Dries waren hier al meermaals geweest en vertelden me dat je hier telkens met open armen wordt ontvangen. Ik kan dit achteraf alleen maar bevestigen! Bij aankomst werden me meteen gelokt naar de lambiekvaten waarbij Karel een kruik aftapte uit het vat en deze schonk in proefglazen. We kregen enkele proevers en deelden op het einde nog een zeer speciale fles namelijk de ‘Lambiek Special’. Deze was gemaakt in 2018 met verschillende fruitsoorten. Wauw wat een toparoma zeg: vollebak framboos met wat zurige hints. Qua smaak een heel andere beleving: bessig maar vooral dat zuur dat er stevig doorkomt.

Na enkele seconden krijg je ook een bijzonder zurige afdronk, poaah. We kochten nog wat leuke flessen vooraleer we terug richting de Kempen reden. Deze zullen wellicht in één van een volgend blogverhaal te lezen zijn. Ik nam onder andere de abrikoos, Mirabel-Lambiek, wilde bosbes, framboise, aardbei, … mee naar huis. Het doet me alvast watertanden om deze parels te openen binnenkort.

Ondanks het regenachtige weer en de gigantische file op de terugweg, wegens een accident, was het weer een erg geslaagde dag. Ik heb weer enkele nieuwe plekken ontdekt en nogmaals de bevestiging ervaren van hoe mooi het Pajottenland kan zijn. Wij, als Belgen, mogen écht fier zijn op deze Belgische biercultuur en op deze prachtige producten/lekkernijen. Graag tot snel!

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen