Breda

Breda

Aangezien de treinen tijdens de weekends tussen Essen en Antwerpen nog niet reden, waren we “gedwongen” om onze plannen te wijzigen. Gelukkig niet getreurd want een dagje Breda plannen, stond al een hele poos op mijn verlanglijst. Ik kon me nog goed een artikel ‘Eropuit in Breda’ uit het Nederlandse craft bier magazine Hopster (trouwens een echte aanrader!) herinneren. Deze had ik echter te goed weggelegd zodat ik de redactie even contacteerde via Messenger. Zij waren zo vriendelijk om per uitzondering enkele screenshots door te sturen van hun artikel. Tijdens de rubriek ‘Eropuit’ wordt er telkens een (Nederlandse) stad voorgesteld met enkele leuke tips en adresjes zoals brouwerijen, bierwinkels, proeflokalen, gezellige (craft) bars, … Moesten ze nog vrijwilligers zoeken om dit uit te voeren en neer te pennen in België, stel ik mij bij deze graag kandidaat @Hopster! In ieder geval gingen we naar Breda met onze planning lichtjes gebaseerd op het artikel. Deze keer waren Marie, Bas en Chantal mijn gezelschap op deze opvallend stralende en warme dag voor de periode van het jaar.

BRACK

Onze eerste stop was bij BRACK waar we nog heerlijk konden genieten op het gezellig terras aan het water. Terwijl de vrouwen plaats namen buiten om wat hapjes te bestellen, ging ik met Bas een kijkje binnenin nemen. Wat een onwijs, gave locatie is dit zeg! In principe is Brack een (groot) proeflokaal waarin twee lokale brouwerijen zich gevestigd hebben namelijk brouwerij Ramses en brouwerij Bliksem. Daarnaast heb je ook keuze uit heel wat wijnen en frisdranken en waren de meubels ook van lokale afkomst. Om lekker te borrelen zat je hier ook op het juiste adres. Van al die positieve prikkels, krijgt een mens dorst.

Er waren maar liefst 34 tapkranen! Ik nam een leuke, zelf gekozen beerflight waarbij De ‘GROM Leprechaun’ de persoonlijke winnaar was van de vijf. Die middag heb ik ook nog een groen, experimenteel bier op genaamd ‘Leguaan groen’ op basis van spirulina, citroengras en matcha thee. Qua uitzicht vreemd maar wel met een erg fris aroma. Hij was eigenlijk ideaal als proever. Het was voor mij een eerste, aangename kennismaking bij BRACK! Zowel de bieren als de hapjes vielen erg in de smaak! Hier kom ik ongetwijfeld nog eens terug! Wat ons ook opviel was het ruime en diverse aanbod in hun agenda. Benieuwd naar wat zij zoal organiseren? Klik op volgende link.

Frontaal

Vervolgens zijn we naar Frontaal gegaan. Het was eigenlijk al een hele poos geleden dat ik er nog eens geweest was. Buiten was het aardig druk maar we namen rustig plaats binnenin met zicht op de tapkranen. Omdat ik het beerclubabonnement heb, waren er voor mij bijna geen nieuwigheden. Maar ik had erg veel geluk dat ze de dag vooraf een Tap Take Over van Folkingbrew hadden georganiseerd zodat ik onder meer nog een leuke collab van ze kon proeven. ‘Learning Curve’, een stout van 10%, was ondanks de vrij dunne body wel een stevige smaakbom! De hazelnoot kwam er mooi door terwijl de kokos eerder subtiel was. In de bottleshop koos ik nog een fles om te delen met de schoonbroer en deze was echt subliem lekker: ‘4th Anniversary’ van de Poolse brouwerij Rockmill. Hij had de perfecte temperatuur en de aroma’s waren heerlijk. Qua geur neigde het zelfs wat naar rode wijn/port en het had een zeer fijn mondgevoel. Het was een sensatie van gedroogd fruit, chocolade, alcohol,… poaaah! In ieder geval is het steeds fijn vertoeven hier. Je kan hier wel geen flight nemen maar kleine proevers van 15 cl zijn wel een optie. Neem ook zeker een kijkje in de bottle shop. Opgepast want de kans dat je met lege handen buiten komt, is zeer klein ;)!

Big Belly Bar

We zakten meer richting het centrum van Breda af en hadden gereserveerd bij Big Belly Bar. Dit was onze derde en tevens ook onze voorlaatste halte. Ook hier weer een zeer mooie en gezellige locatie met enorm veel keuze. Ze hadden 24 wisseltaps met eigen bieren maar ook van gastbrouwerijen. Voor de verandering kozen we voor een flight waarbij het een zeer aangename kennismaking was met hun ‘Pumpkin Spice Latte Stout’. Een stijl die ik nog niet veel op heb maar wel zeer toepasselijk voor de tijd van het jaar. Qua eten raden ze vooral enkele kleine gerechtjes aan om te sharen. Aangezien de ‘Sirloin’ steak ook duidelijk een aparte vermelding kreeg op de kaart, namen we deze allemaal inclusief wat frietjes en de eigen maak portosaus op basis van ‘Aethelstan’. Dit is één van hun bieren en volgens hen een gebalanceerde Porter. Het heeft een aroma van whisky door het gebruik van de mouten en een complexe smaakbeleving. We hadden een gezellige tijd en hebben goed gegeten. Volgens mij is het in de zomerperiode ook erg leuk vertoeven op het buitenterras. We zullen dus nog eens terug moeten komen…

Zeezicht

Onze laatste halte was geen onbekende voor ons: Café Zeezicht. We bleven een beetje in thema en kozen weer voor een persoonlijke bierproeverij van vijf bieren. We kregen goed gevulde glazen waarbij ‘T.O.R.I.S The Tyrant’ van Hoppin’ Frog Brewery uit Amerika de winnaar was voor me. Deze was ook mijn laatste proever van de dag. Café Zeezicht is een begrip in Breda en heeft trouwens heerlijke nacho’s (een absolute aanrader)! Het bieraanbod is erg divers. Naast enkele klassieke bieren zoals bv. een Karmeliet kan je vaak ook wat Amerikaanse IPA’s of stouts scoren. Check dus goed het menu via de QR-code zodat je de juiste nummers noteert voor je proeverij. Laat je niet leiden door de muur met klemborden waarbij de wisseltaps worden geëtaleerd.

Dankzij de tips van Hopster, het aangename gezelschap maar vooral door de bezochte locaties werd het een zeer aangename dag. Ik blik terug op een geslaagde route en planning en kan deze alleen maar aanbevelen. De route is niet alleen maar geschikt voor bierliefhebbers want op elke locatie heb je de mogelijkheid om bv. cocktails, wijnen of andere lekkernijen te bestellen. Breda is telkens wat vakantiegevoel voor ons met een hele resem opties aan gezellige barretjes, restaurants, winkeltjes, …. Graag tot snel!

​Cheers!

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen