Birthday vieren bij ‘Zout & Citroen’

Birthday vieren bij 'Zout & Citroen'

Exact een week geleden vierde ik mijn 31e verjaardag en eigenlijk had ik mijn cadeau deze keer zelf gekozen. Na geslaagde bezoeken bij ‘De Gebrande Winning’, ‘De Heeren van Liedekercke’ en ‘Hop-gastrobar’ stond dit adres al erg lang op mijn verlanglijst. Niet alleen had ik er al heel wat goede dingen van gehoord maar ook de site en de impressies waren alvast veelbelovend. Het was een avond om naar uit te kijken. Hieronder kan u een overzicht vinden wat we zoal hebben gegeten maar ook vooral hebben gedronken. 

‘Zout & Citroen’ is een sterrenzaak in Oosterhout en op ongeveer een veertig minuten rijden vanuit Essen. We werden zeer hartelijk ontvangen en allesbehalve stijfjes en dat zorgde ervoor dat we ons meteen op ons gemak voelden. We namen plaats en we kregen meteen de vraag of we graag een ‘bubbeltje’ wilden. Ik gaf aan dat ik eigenlijk voor de bieren kwam en meteen werd er me een zeer uitgebreide bierkaart (wat een prachtig aanbod trouwens zeg!) gegeven en ook enkele suggesties. Ze vroegen wat ik graag drink en hierop baseerde de gastheer zijn voorstellen. Ik wou graag starten met iets fris en iets zurig en bij voorkeur geen grote fles van 75 cl om alleen te drinken. Hierdoor waren de keuzes “beperkter” maar de Amerikaanse naam ‘Afterthought’ wekte meteen mijn interesse met hun barrel aged varianten. We kregen al snel in twee shiften verschillende amuses en hiermee was de toon en het niveau meteen gezet. De hapjes werden zeer fraai gepresenteerd, gepassioneerd uitgelegd en bovendien smaakten zij overheerlijk! 31 worden, doe je slechts één keer in je leven en daarom deden we eens zot en namen we het zevengangenmenu (met aangepaste bieren). 

Apero:

  • Afterthought Brewing Company – Afterthought Ale: dry hopped (Sauvignon Blanc Barrel, Aged), een Saison van 5% ABV
    • Wat een klepper van formaat om te starten zeg! Het bier heeft een zeer fruitig aroma in combinatie met wat houttoetsen en gek genoeg ook wat muffigheid. Het had een zeer frisse smaak met fruitige – en houten tonen! Het bier evolueerde ook lichtjes naarmate het wat opwarmde. Het bier is duidelijk gelaagd en was zeer interessant om te analyseren en om van te nippen. Het was een erg leuke start van hop, barrel aged en iets wijnachtig. Het was een aangename kennismaking met deze Amerikaanse brouwerij. Naast deze versie stonden trouwens nog twee andere BA-versies van hen op de kaart.

Ik kan jammer genoeg niet alles uitgebreid navertellen want ik was zodanig aan het proeven en aan het genieten die avond. Omdat we nog eens met twee op stap waren, had ik ook geen notitieboekje naast me liggen om wat eigenschappen te noteren. Daarom deel ik graag het menu en mijn korte bevindingen over het bier op basis van mijn Untappdaccount. 

 

Gang 1: kreeft – voorjaarsgroentjes –  lavendel – limoen

  • Nevel Wild Ales – Dauw, een wild ale van 5.6% ABV
    • Deze versie was me niet onbekend. Ik dronk hem eerder bij De Gebrande Winning maar dan juist bij het dessert. Deze keer werd het gepresenteerd bij het eerste voorgerecht en het was een prima combo van houten tonen met vlierbloesem. Het deed me denken aan een elderflower tonic maar dan zonder koolzuurgas. Niet alleen het “doods” uitzicht maar ook de smaak leek hierop. Het had een mooie, florale aanvulling bij het gerecht!

 

Gang 2: steak tartaar – cornichon – kappertjes – Belper Knolle

  • Spyglass Brewing Company – Depth of Fields, een Triple New England IPA van 9.1% ABV
    • Het bier vond ik een verrassende keuze. Krijg ik nu al een (stevige) TIPA bij gang 2? Maar ik moet eerlijk bekennen dat het bijzonder goed paste. Mijn eerste indruk was fruitig maar dat ging meteen over naar een smaakexplosie van fruit, room, hop,… Deze Amerikaanse rakker was een dikke unit! Ook de tweede keuze ging zeer goed samen met deze versie steak tartaar. Dit gerecht zou ik zelf nooit spontaan kiezen maar dit was dé beste versie die ik ooit at van een steak tartaar. De kaas hierover was trouwens heerlijk!

 

Gang 3: asperge – brood miso – dennen – forel

  • De Kromme Haring – Steed of the Sea, een wild ale van 6.5% ABV
    • Bij het aroma dacht ik meteen aan minipizza’s met veel oregano in de neus en erg veel andere kruiden. In combinatie met het gerecht verdween het kruidige wat naar de achtergrond maar kwam het mooie friszure karakter naar voren. Het had daarnaast  op het einde ook nog een frisse fruitigheid! Het gerecht viel wederom erg in de smaak bij ons!

 

Gang 4: langoustine – jus de veau – morielles – tomaat

  • Abbaye de Maredsous – Maredsous Tripel, een tripel van 10% ABV
    • He? Krijgen we in deze zaak een klassieke tripel? Ik vond dit persoonlijk een klein buitenbeentje (van de avond) maar de foodpairing zat wel helemaal goed! Het ging mooi samen met de langoustine. Het was een stevige tripel met een duidelijk Belgisch karakter, een moutige body en een zoetje in de afdronk. Ik heb een langoustine zelden met zoveel smaak genuttigd. 

Gang 5: Texels lam – kaneel – mint – naan

  • Brouwerij Bravoure – Lambda 2021, een stout van 13.5% ABV
    • Voor mij was dit een dikke +4.5 (voor diegene die Untappd niet kennen, je beoordeelt bieren telkens op 5 punten met een gradatie van 0.25) Wat was dit heerlijk spul! Wow, dit was echt een smaakbom. Het was nog maar de tweede keer dat ik een bier dronk van Bravoure maar wat een toparoma en smaakbeleving. Dit was genieten van elke minislok: zoetjes, chocolade, boozy, de aanwezigheid van de barrel, … Dit ging weer harmonieus samen met de verschillende lamvarianten en de gewaagde combinaties.

Gang 6: dadel – koffie – chocolade

  • Cycle Brewing Company – Sunday (2021), een Barleywine van 12% ABV
    • We waren aanbeland bij de twee dessertjes en ook bij de twee laatste bieren. Het vorig bier was al werelds maar ze bleven afkomen met pareltjes! Deze barleywine was weeral gruwelijk lekker, zowel in de neus als de smaak. Bourbon en de barrel zaten er zeer mooi en smooth in verweven. Het was een stevige kletser met erg veel body en karakter! Dit nagerecht was trouwens, als koffieliefhebber, helemaal mijn ding ondanks ik eerder het hartige verkies. 

Gang 7: desem – kastanje – dennen

  • Superstition Meadery – Barrel Aged Hera’s Orchard, een mede van 13% ABV
    • Het was tijd voor de laatste gang en het laatste bier. We kregen een Mede wat trouwens een erg leuke afsluiter van een topavond was. Deze Mede was allesbehalve alledaags. Wederom was de barrel aged erg aanwezig met een lichtfruitige neus en wat vanille. Net zoals de voorgaande combinaties was het weer een geslaagde keuze met dit atypische nagerecht.

Wat was dit een fantastische ervaring om mijn verjaardag te vieren. Ik heb van elke gang, elke hap en vooral elke slok genoten! Over de combinaties is echt nagedacht en wat ik vooral kan waarderen, is het lef om bepaalde zaken te combineren. Het was niet braafjes of allemaal (te) toegankelijk maar gedurfd en echt zeer smaakvol. De bediening en uitleg was minstens even goed als het eten. Ik hou van gepassioneerde mensen. Ze doen hun vak met liefde en dat voel/proef je. Jammer genoeg zijn dergelijke “etentjes” niet wekelijks voor me weggelegd maar ik kom graag snel terug! Ik kan dit adres iedereen aanbevelen. Naast aangepaste bieren kan je ook opteren voor aangepaste wijnen én zelfs een 0.0 – formule op basis van diverse theesoorten (afgewisseld warm en koud) vergezeld naast het hele menu. Bij het neerschrijven van dit blogverhaal en bij het uploaden van de foto’s, ga ik spontaan watertanden en zou ik er meteen terug naartoe willen… 

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen