Billie’s Craft Beer Fest ’22

Billie's Craft Beer Fest '22

Ondertussen is het al een week geleden maar deze week nog meermaals nagenoten van dit event. Voor de vijfde keer ging Billie’s Craft Beer Fest door en voor ons was het onze tweede editie. Vorig jaar waren Steven en ik enorm onder de indruk van het aanbod, de geweldige sfeer, de gepassioneerde mensen en vooral over de zeer goede organisatie. De datum van de start van de ticketverkoop stond dan ook bij ons met een melding en een groot uitroepteken in onze agenda. Ook dit jaar wilden we zeer graag van de partij zijn. Bram vervoegde ons klein maar gezellig “hoopje”. Uit ervaring weten we dat je nogal snel nieuwe vrienden maakt die dag en dat je heel wat bekende gezichten tegen het lijf loopt om een babbeltje te slaan met een bijhorende proever.

Vijf edities dat vroeg voor een speciaal jubileumglas en nog meer brouwers! Er was dit jaar maar liefst een  selectie van 57 (!) brouwers gemaakt afkomstig van alle windstreken ter wereld. Dit jaar kon je vooraf geen bierlijst raadplegen maar de namen vooraf beloofde al heel wat goeds. Het leuke eraan is dat je die dag kans krijgt om nieuwe, “onbekende” brouwerijen te ontdekken maar ook om bieren te kunnen proeven waar je niet zo maar elke dag aan kan geraken.

Net’ zoals vorig jaar was onze visie om de eerste shift (15.00u-18.30u) bieren te kiezen in het zure en wilde segment en/of bieren met een lager alcoholpercentage. zoals bijvoorbeeld een verrassende lager, een session IPA, … Dit lukte ons behoorlijk goed maar de proevertjes gingen wel vlot binnen. ‘Pêche au Levain’ van Dansaert was onze friszurige starter van de dag en vervolgens gingen we wat op verkenning naar andere standjes wat zij zoal te bieden hadden. Hier en daar, waar geen rij was, kozen we ervoor om iets te nemen en een kort babbeltje te doen met de standhouders. We kwamen bijvoorbeeld in contact met ‘Little Earth Project’ die ons in zeer aangename zin verraste. Niet alleen zeer fijne mensen maar ook hadden ze erg lekkere bieren bij zoals de ‘Rhubarb & Raspberry Sour’.  Samen met deze Engelse brouwerij was ‘Brasserie Ammonite’ onze ontdekking van de dag.

”Symphonie – Solera IV’ was één van de toppers van de dag. Deze was erg gelaagd, complex en had een volle smaakbeleving. Natuurlijk kan ik niet alle bieren overlopen (dat kan je vinden via mijn Untappdprofiel). Een beetje chauvinistisch maar naast enkele kleppers van wereldformaat was ook de Belgische craft goed vertegenwoordigd.

‘Rouge Gorge 2022’ van La Source was helaas iets te koud geschonken maar was wel subliem qua smaak. De aardbeien en witte wijn kwamen er beiden mooi door en dat was een schitterende, onverwachte combinatie. ‘Billie’s spirit’, één van de vele festivalbieren als ode aan de hond Billie, van Malcroys won de prijs van mooiste presentatie. Felis daarentegen had misschien wel het meest verrassende bier van de dag bij namelijk een Lichtenhainer genaamd ‘Billie’s Treat’. Dit is en blijft toch een aparte – maar unieke bierstijl. Maar deze was bijzonder goed uitgevoerd! Het deed me enorm denken aan gerookt en gezouten paardenvlees. Dat kan misschien zeer gek klinken als u dit leest maar hij was ontzettend lekker. ‘Uncharted’ stond er ook en ik word telkens blij als ik een bier van ze kan drinken. Voor Steven en Bram is het een gemakkelijke stap aangezien ze regelmatig bij Station 1280 vertoeven maar de ‘naughty, naughty, naughty’ (een American pale ale) smaakte verdorie naar meer!

Verder bewezen de Amerikanen van ‘Finback’ dat zij een terechte hype zijn. Dankzij halve proevertjes heb ik drie van hun vier bieren kunnen degusteren en beoordelen. Zij zijn duidelijk niet zuinig op het gebruik van hop, wauw! Wat ook nog zeker een vermelding waard is, was het lef om een Hard Seltzer mee te nemen naar een bierfestival. ‘Everywhere’ uit Amerika wou deze hype naar Europa meenemen en schonk een drankje uit op basis van ananas en komkommer en werkte dit af zoals een cocktail namelijk met een prikker en wat komkommerzeste. Of ik overtuigd was van de smaak? Goh…neen niet helemaal maar het enthousiasme van de vrouw kon ons wel bekoren.

Tijdens de tweede shift (18.30u – 22.00u) was er eigenlijk nog weinig sprake van visie of tactiek. Het was op buikgevoel keuzes maken en hopen op het ontdekken van parels. Er is zo een ruim aanbod dat je af en toe keuzes moet maken en hopen dat je sommige bieren achteraf nog kan bemachtigen.

Het was weeral een zeer geslaagde edities! Naast vele lekkere bieren en gepassioneerde brouwers heb ik heel wat gezellige mensen tegengekomen. Wat is en blijft het toch een prachtige hobby die craft scene … Nogmaals een dikke chapeau aan de ganse organisatie en aan mijn gezelschap: Bram en Steven! Graag tot volgend jaar!

Cheers!

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen