Welkom bij mijn tweede blogverhaal en eigenlijk meteen een verlenging van het vorige ‘kèrrekiwère’. Na een dagje Izegem stond er een uitstap naar Antwerpen op de planning samen met mijn neef Steven. Dit in het teken van ‘het wat opvrolijken’ van een toch wel “vreemde” zomervakantie én het mooie initiatief ‘Belgium Beer Week’ steunen. Deze uitstap focust zich in de eerste plaats op de Belgische biercultuur waar wij toch enorm fier op kunnen én mogen zijn! Soo.. let’s go!
Eerste halte: Station 1280!
’s Ochtends op tijd de trein op richting Antwerpen om te starten bij Station 1280. Station 1280 wordt uitgebaat door Richard en serveert heerlijke speciaalbieren. We stonden al voor de deur toen Station 1280 net openging. Richard stelde ons een mooi biertje ‘Four Seasons 2019’ van ‘Bofkont’ voor. We hadden nog niet eerder over dit bier gehoord. Ik had het al wel vaker gespot via sociale media, maar nu had ik dus de kans om dit pareltje te mogen proeven. En jawel.. inderdaad een pareltje zeg ik! Four Seasons 2019 is een mooi roodrozig gekleurd bier met een erg fraaie, witte schuimkraag. Ik nam enkele fruitzurige aroma’s waar van kersen en frambozen. Qua smaak was het bier een lichtje ‘smoelentrekker’ (en zeker na onze stevige dag Izegem gisteren 😉 ). De smaak werd met de slok beter en intenser: een echte binnenkomer als aperitief die mijn aandacht trok. Na wat opzoekwerk ben ik ook te weten gekomen dat Sam, de brouwer van het bier, in 2019 zijn productievolume heeft kunnen bijstellen. Ze gingen van ‘homeblender’ naar een ‘microblenderij’. Tot slot dus een aangenaam biertje waar ik ongetwijfeld nog van ga horen/proeven in de toekomst.
Next one please..
Steven heeft tijdens de lockdown goed zijn best gedaan om de lokale horeca (en dan vooral craftbier en nieuwe brouwerijen) te steunen en maakte toen kennis met enkele topbieren van onder andere DEYA. De volgende parel was er dus eentje waar ik al heel wat positiefs van gehoord had via Steven: een Double NE IPA van DEYA, genaamd ‘Saturated In Strata’ (New England India Pale Ale, voor de leken). Dit bier heeft een prachtige ‘hazy’ kleur. Bij het uitschenken van het blik, kwamen de aroma’s al goed naar boven. Wat me opviel was de mandarijngeur en een kleine citrustoets op de achtergrond. In de afdronk een erg mooie, volle, romige smaak die lang en aangenaam blijft nazinderen. Wederom een topbier om te proeven.
Station 1280 begon aan het station van Antwerpen maar is ondertussen verhuisd naar een mooie locatie in de Oudaen. Een gezellige stek waar je terecht kan voor prachtige bieren en een lekker hammetje of bijpassende kaas. Allen daarheen dus !
Beer VS?
Na het bezoek aan station1280 reden we met de fiets door naar Dylan van de Siris pop-up bar. We hadden over dit initiatief gelezen op de facebookpagina van ABC (Antwerps Bier College). Tijdens deze proeverij stelt Dylan, de uitbater, zes dranken op een rij voor (3 bieren en 3 bijpassende andere dranken). Het bier en hun respectievelijke bijpassende drank, delen enkele kenmerken en vormen zo hemelse combinaties. Deze uitleg kon ons wel pruimen en we waren maar al te benieuwd naar wat we gingen krijgen.
Zelden heb ik zo een man gezien met passie en drankenkennis. Dylan wist ons keer op keer te verrassen met leuke keuzes en combo’s. We gaan uiteraard niet verklappen wat we hebben gekregen maar het was bijzonder interessant én lekker! Aan jullie zelf om dit te ontdekken 😉
Dankjewel, Dylan, voor de tip om ‘SpontanBasil’ te gebruiken bij een traditionele spaghetti bolognese. Dit hebben we uiteraard geprobeerd en hier volgt later nog een blogstory over.
Toen we na deze proeverij wilden vertrekken, begon het gigantisch hard te regenen. Noodgedwongen moesten we terug naar binnen om te schuilen…én om er nog ééntje te proeven. We maakten kennis met een nieuwe stijl namelijk ‘Lichtenhainer’ van Galea. Normaal gezien ben ik absoluut geen fan van gerookte bieren. Ik moet dan altijd denken aan de geur van een pakje ‘filet de sax’ dat opengaat.. en dit heb ik liever op mijnen boterham dan in mijn glas. Tot mijn verbazing was de combo tussen het gerookte en lichtzure enorm geslaagd. Giovanni, brouwer van Galea, heeft toch topwerk geleverd met zijn bieren! Hij had me al kunnen verleiden toen hij voor onze zomerbar enkele flessen gin (Bier Gin Blend I) kwam leveren. Als je die ergens nog kan scoren (voor de gin- en bierliefhebbers), zeker inslaan! Het was een “mislukte” hazelnoot porter maar gelukkig heeft hij de alcohol uit het bier kunnen recupereren en er een gin van gedestilleerd. Eentje waarbij de Szechuan peper, mandarijn en koffie een mooi, smaakvol geheel vormen (ideaal in combo met een half flesje Premium Indian tonic).
Al een geluk begon het te regenen, want dit was zeker een leuke kennismaking met de pop-up bar en de zeer gepassioneerde eigenaar.
‘BBW’ nemen we uiteraard Ernst(ig)!
We springen de fiets terug op en zakken af naar café Ernst. Deze plaats bestond dat weekend net één jaar en het was me nog steeds niet gelukt om hier een biertje te drinken. Tijdens de lockdown had Steven een pakketje van Ernst kunnen bemachtigen met heel wat lekkers, dus dat was een reden te meer om werk te maken van een bezoek. Het café zelf is een leuke, knusse zaak met een uitnodigende taplijst. Naast craft bier, bieden zij ook heel wat wijnen aan. Voor de wijn zijn we niet gekomen die dag maar dat nodigt toch ook weer uit om nog eens terug te gaan..
We dronken eerst een Deense session IPA met de naam ‘Talents & Legends: Flying Couch’ van brouwerij ‘Amager Bryghus’ en daarna een fruitig zuurtje uit België: de ‘Petrus Sour Framboise (Nitro)’ van ‘De Brabandere’. Beide bieren waren zeer mooi getapt met een leuk, bijhorend glas. Ondanks de kleine 4% ABV had het Scandinavisch bier een enorm krachtig aroma en smaak. Hij miste misschien wat body maar het was een zeer ‘juicy’ biertje dat erg mooi naar binnen liep. De sour kozen we bewust om onze smaakpapillen even te neutraliseren. Er was niets overheersend qua smaak maar wel een erg geslaagde combinatie van zoet, zuur en fruitig met logischerwijs de framboos in de hoofdrol.
Zoals eerder gezegd komen we ongetwijfeld eens terug voor de selectie wijnen en naar horen zeggen ook voor de befaamde ‘spaghetti bolognese’!
Hops & Cheese
Brouwerij ‘De Koninck’ was ook één van de deelnemers van het concept ‘Belgium Beer Week’. We hadden vooraf de formule ‘hops & cheese’ geboekt aangezien we beiden deze twee weten te waarderen. We moesten wel eventjes wachten maar dit werd ruimschoots goedgemaakt door de man die ons kwam bedienen. Met een zeer uitgebreide en smakelijke uitleg wist hij de bieren en de kaas van ‘Van Tricht’ goed te brengen. De drie bieren kende ik reeds maar de combinaties met de kazen waren bijzonder fijn en smaakvol. De eerste pairing was Duvel Trip Hop Cashmere met een Gentse kaas namelijk ‘Cabriolait’. Een kaas op basis van rauwe geitenmelk die erg toegankelijk en romig is. De tweede combinatie was Tank 7 met een Italiaanse ‘Taleggio’: wederom romig met enkele scherpe toetsen, eentje die wij beiden erg konden smaken.
Het derde en laatste duo was enorm gewaagd: ’t IJ van de Duvel met een ‘Bleu Auvergne Fermier’. Deze kaas is familie van de gekende Roquefort maar dan van rauwe koemelk. Een pittige keuze die ik in het verleden nooit zou gemaakt hebben maar sinds enkele jaren (en met de komst van Marie) proberen we toch steeds vaker onbekende smaken. Wederom een leuke ervaring om kaas en bier te combineren.
’s Avonds hebben we nog afgesloten bij ‘Spéciale Belge’ en ‘Beerlovers’. Twee gekende en gevestigde waarden waar Steven en ik vaker komen ( en met veel plezier (en dorst)😉 ). Hier hebben ze altijd wel iets speciaals te bieden en ik ben een enorme fan van de dynamische tapkranen. Spéciale Belge ligt misschien wat afgelegen van onze route maar we maken graag de extra kilometers hiervoor. Een zeer grave, industriële ruimte en met binnenkort een eigen microbrouwerij én keuken! Ooh wat kijk ik hier al naar uit zeg…
Hier worden tap take-overs georganiseerd en regelmatig nieuwe bieren gelanceerd zoals toen ook die avond ‘Legio II’ van Galea. De taproom heeft achttien tapkranen en talrijke bieren op fles. Spéciale Belge heeft een aanbod dat wekelijks varieert.
Bij Beerlovers is het altijd goed om af te sluiten omdat het vlakbij het station gelegen is: ongeveer 600 meter wandelen. Elke keer als ik hier kom, ontdek ik weer nieuwe bieren maar ook vaak mensen. Jammer genoeg mogen we nu geen plaats nemen aan den toog, waar je gemakkelijk aan den babbel geraakt met de andere tooghangers. Vaak leidde dit tot het delen van een exclusieve fles, met de nodige smakelijke (bier)verhalen. Deze keer namen we plaats aan tafel en hadden we het geluk dat er nog wat Engelse bieren over waren van de dag ervoor. Het was die vrijdagavond ‘British Invasion’ waarbij tien Engelse bieren uit de tapkranen stroomden. We maakten kennis met enkele bieren van ‘Vocation Brewery’, een brouwerij uit West Yorkshire. We sloten deze dag af met een Belgisch bier van brouwerij ‘Alvinne’ genaamd ‘Vaccin 2.0’. Deze komt uit een experimentele reeks met de naam ‘Various Ales Creative Challenging Innovative New’. Het basisbier Omega, een blonde sour, werd geïnfused met wilde bloemen. Dit leidde tot een lichtzurig en mild aroma met een lekkere stalsmaak. Of we deze nog zo bewust hebben kunnen degusteren? Neen, daarom dat ik nog een andere Vaccin kocht om mee te nemen en te proeven op een ander (en nuchter) moment. Bij de bieren van Alvinne start ik vaak met hoge verwachtingen die steeds worden ingelost. Deze Belgische brouwerij maakt zure bieren van wereldklasse. Ze zijn ook echt authentiek dankzij de Morpheus gist. Alle bieren worden gebrouwen met hun eigen, unieke gist afkomstig uit de wilde natuur.
Dit verhaal is geschreven over een dag eind augustus 2020. Momenteel is er een tweede lockdown voor de horeca. Gelukkig zijn de ondernemers creatief en organiseren zij take aways. Steun de lokale horeca, de brouwer, de brouwerijen, … Bestel en haal pakketjes af en geniet thuis, in je bubbel, van al dat lekkers…
#steundehoreca
https://www.station1280.com/ :shop is open en levering in Antwerpen
https://www.facebook.com/pages/category/Bar/Siris-Pop-Up-Bar-105085564484108/
nu een online verkooplijst zie: https://sirisofficial.com/menu/
https://www.cafeernstantwerp.be/home : levering én take-out
https://www.dekoninck.be/nl
https://specialebelgetaproom.be/ : speciale take away
http://www.beerlovers.be/ :een bar en nu ook een shop voor take away