Advent ’23

Advent '23

Na drie jaren een advent bij Hopt gekocht te hebben en vorig jaar bij ‘De Bierwinkel Man’ gingen we dit jaar iets helemaal anders doen. De box van vorig jaar kon moeilijk overtroffen, laat staan geëvenaard, worden. Dit jaar dus geen advent uit het zeer grote, diverse aanbod op het internet en de vele (online) biershops maar we maakten er één voor elkaar. Steven, mijn neef, en ik liepen al langer rond met het idee. We kennen elkaars smaken en met het afgesproken budget van €85 gingen we beiden op zoektocht. Eind november was de deadline zodat we de box tijdig aan elkaar konden overhandigen. De criteria was dus: unieke (of oningecheckte) bieren, een goede mix van Belgische- en Europese brouwerijen, diverse bierstijlen, … en natuurlijk houden aan het budget waarbij er eigenlijk geen geld “verloren” gaat naar de verpakking. Hieronder kan u een overzicht vinden van mijn advent ’23 … 

Advent 1/24: Siren – Calypso Sour Cherry Negroni (Dry-Hopped Sour with gin oak & cherries). 4% ABV
Zeer leuke én atypische start. Misschien tikkeltje meer zomers maar wat een verfrissende dorstlesser. Zuurtje is minimaal maar de kersen komen er mooi door. Waterige body maar wordt opgevangen door subtiele toetsen van hout en fruit. Steven heeft gezorgd voor een erg leuke start en meteen knipoog naar één van mijn favoriete cocktails: de negroni! 😋

Advent 2/24: Brew Your Mind – Blue Echo (NEIPA, 6.7% ABV)
Poaaah materiaal en persoonlijke meug dit! Zeer fraai hazy kleurtje met bakken tropischheid en verse hop in de neus. Ik ruik rijpe meloen met wat grassige hints en het heeft een erg sappige, volle body. Intense smaak die zowel fruitig als grassig eindigt. Zeer aangename kennismaking met deze Hongaarse brouwerij.

Advent 3/24: Brouwerij Verhaeghe – Duchesse Chocolate Cherry (6.8% ABV)
Gek genoeg dat ik deze nog nooit heb gedronken dus goed gespot van Steven! De stijl vind ik op papier al zeer sterk én ondergewaardeerd dus verwachtingen lagen hoog. Het heeft een heerlijk kriekenaroma met een klein zuurtje in de achtergrond en wat chocoladetoetsen. Vol aroma en een mooie, smaakvolle/gelaagde combo. In de smaak heb je eerst dat lichtfruitig zuurtje en daarna een zweempje chocolade. Erg lekker!
 
Advent 4/24: Strange Brewing – Citra A Ciegas (6.5% ABV)
Allereerst is dit weer een leuk en uitnodigend blikwerk. Bij het uitschenken krijg je meteen een prachtig hazy kleurtje met een zeer hoppig – en tropisch aroma met romige toetsen. Het bier heeft een sappige body met een lichte zoetigheid van geel steenfruit? Ik ervaar wat mango in de smaak. Verder een erg frisse en lichtbittere afdronk. Dit is een zeer aangename eerste kennismaking met deze Argentijnen!
 
Advent 5/24: Pühaste Brewery – Epicus Buffalo Trace Bourbon BA Silver Series (15% ABV)
Wat een dijk van een barrel aged stout zeg! Ik had voor dit percentage en stijl iets meer dikte verwacht bij het uitschenken maar er komt wel een geweldig, complex en vol aroma vrij. Het heeft die duidelijke Buffalo Trace hints met wat chocolade, karamel en gebrande toetsen. De body is niet “dik” maar het is wel een echte smaakbom! Het is met erg kleine slokjes nippen en bijzonder lang genieten. Boozy, zoetjes, lange afdronk; … poaaaah dit is materiaal (op een dinsdag).
 
Advent 6/24: Alvinne – Fumo van Chile (6.5% ABV)
Oeeeh een eigenwijze/speciale Lichtenhainer. Deze is erg fruitig voor deze stijl met dat vlezig touchke. Het gerookte haal ik er amper uit maar de peper en het gerookte zijn eerder subtiel. Het Alvinne-karakter zit er mooi in maar is beperkt qua zuurte. Leuke dag!
Advent 7/24: Pohjala – Cosy Nights (porter, 8% ABV)
Dit is een winterse, zoetere porter met vanille en erg veel chocolade. Qua body had ik het wat dikker verwacht. De smaak is zeer zacht en smoothjes dankzij die vanille. Ene voor op ’t gemak…
 
Advent 8/24: FrauGruber Brewing – Sweather Weather (Triple New England IPA, 9.4% ABV)
Steven blijft me verrassen met zijn mooie keuzes! Hij laat me het weekend inzetten met deze stevige TIPA! Deze stijl pak ik zelf niet erg snel wegens vaak zoetjes en erg boozy (wat me niet persé stoort). Deze Duitse versie is weer erg stevig en zoetjes met veel citrustoetsen. Zeer gevaarlijk doordrinkbaar voor zijn percentage! Zeer juicy!
 
Advent 9/24: Basqueland Brewing x Deya – Chop Chop (Double NEIPA, 8% ABV)
Hoho wat een dikke Nieuw-Zeelandse tropische hopbom! Zeer groenig en fruitig in de neus. Het heeft een dikke, romige, zoetere body die heel je mond inpalmt qua smaken en mondgevoel. Daarnaast heeft hij nog een erg lange afdronk en nasmaak die zalig blijft hangen. Wat een mooie collab!
 
Advent 10/24: Orval 2020 😋🤤
Geen extra woorden voor nodig dunkt me…
 
Advent 11/24: De Struise Brouwers – Pannepeut (2021) quadrupel, 10% ABV
Een bier van een erg klassieke en gerenommeerde Belgische brouwerij én ben hier erg blij mee. Bij het uitschenken veel schuimvorming en bruisend karakter maar vervloog meteen (zoals je kan zien op de foto). Een boozy, winters en warm aroma met erg veel rozijntjes en wat zoete toetsen. Verrassenf dun mondgevoel maar het bier heeft wel veel body. Zwoel, zoeter karakter en lange afdronk.
 
Advent 12/24: Brewski x ETKO Brewing x Factory Brewing – Ystävä (pale ale, 5.5% ABV)
Vandaag op het programma: een Scandinavische collab (waar ik er van twee volgens mij nog nooit iets van heb gedronken) met een (tropische) pale ale met een beetje een NEIPA karakter maar dan een light versie. Veel grapefruit en wat perzik/abrikoos in de neus. Zeer verfrissend en erg lekkere pale ale met zelfs iets licht grassig in de afdronk. Ik ben fan!
Advent 13/24: De Leite – Fils à Papa #12 (sour barrel aged amber, 6.5% ABV)
Oeh leuke surprise weeral. Ooit een erg aangename virtuele proeverij gevolgd met OBER en erg gecharmeerd door zijn verhalen en bieren. Het was al een tijdje geleden dat ik er nog is één dronk dus erg fijn om deze aan te treffen in de box.
Een uitnodigend friszurig, aroma met houten toetsen. In de smaak dat typische zoetzurig karakter met een korte afdronk maar wel met een lange nasmaak. Volgens mij erg mooi om te pairen met eten…🤤
 
Advent 14/24: Dogma Brewery x Hammerton Brewery – 7th AB #6 Cherry Mojito Sour (4.5% ABV)
(bier)cocktailtje op donderdag! Als je blind ruikt aan het “bier” ruik je erg veel munt en een hoog mojitogehalte met een fruitige achtergrond. De munt heerst in neus en ook in de smaak. Ik ervaar zelfs een klein beetje tandpasta… verder een friszurige body, wat aan de dunne kant maar erg verfrissend en zeer zomers.
 
Advent 15/24: Brew By Numbers – 64| Imperial Stout Coconut & Vanilla (9% ABV)
Wauw! Dat neuzeke bomvol chocolade, zeer vol en erg aromatisch. Qua smaak mooi dat stoutkarakter met koffietoetsen en erg veel chocolade. De vanille en kokos komen er vooral in afdronk zacht door.
 
Advent 16/24: Hof ten Dormaal – Framboos Zure van Tildonk (6.5% ABV)
Hoho wat een tarty zuurtje. Erg fris, scherp, fruitig,… framboos zit er zo goed in! Heerlijk bier (eentje voor de zurige fans!)
 
Advent 17/24: Brouwerij Lindemans – Oude Gueuze Cuvée René (2022) (Oude Geuze, 6% ABV)
Oeeh een klassieke Oude Geuze in miniformaat (25 cl)! Zeer friszurig in zowel de neus als in de smaak. Oogt mooi ik het glas, ruikt aantrekkelijk en tegelijkertijd toch een beetje stallig en is gewoon erg smakelijk zonder al te heel franjes.
 
Advent 18/24: Arpus – DDH Nelson x Riwaka (NE Pale Ale, 5.5% ABV)
Dit is weeral een fraai blik met een erg mooie selectie van leuke hopsoorten. Het is een zeer frisse pale ale in de neus met erg veel hop, citrus- en romige toetsen. In smaak zeer dorstlessend en hoppig. Wordt na een tijdje wat eenzijdig maar is volgens mij nog beter in de zomer!
Advent 19/24: Põhjala – Strudel Stout (BA imperial stout with apple and cinnamon, 11.5% ABV)
Ik was zeer blij vanochtend bij het openen van het vakje van vandaag. Een tweede keer Põhjala in mijn box is allesbehalve een straf. Dit is een vloeibaar (én stevig) dessertje in het glas. Wat een mooie gelaagdheid aan aroma’s en smaken. De barrels zitten er zeer mooi in en versterken elkaar enorm positief. Het bier heeft zelfs verrassend een dun mondgevoel maar wat een intense smaak. Het heeft een beetje een zoetigheid, wat appel, wat koffie, wat kaneel,… ik ga er verder van genieten!😋
 
Advent 20/24: FrauGruber Brewing: Limelight Lager (4.9% ABV)
Volgens Untappd is de basis een Helles lager met slechts 1% limoensap. Dit is een ultieme dorstlesser! Je krijgt wat er op het blik vermeld staat: een lager met een limoentwist. Het doet me wat denken aan een frisse mojito of een radler met limoen. Zeer groot terrasgehalte en link met de zomer. Straf dat die 1% zoveel doet…
 
Advent 21/24: Uiltje Brewing Company – BeBop A ReBop Rhubarb Sour (3.4% ABV)
Amai na erg lange tijd nog eens een Uiltje. Het bier ruikt fris en zelfs een beetje fruitig. De rabarber komt er al subtiel door. Het heeft een zeer dunne – en zelfs een lichtwaterige body met in de smaak wat rabarber en in de afdronk een friszurige nasmaak. Beetje vlakjes en braaf…
 
Advent 22/24: Seven Island Brewery – Super Van Lager 1000mods (lager, 4.5% ABV)
Nog eens een lager maar deze keer ééntje uit Griekenland! Van deze brouwerij enkel en alleen nog maar dikke units gedronken: (pastry) stouts en NEIPA’s maar ik wist niet dat ze ook een lager maakten. Het heeft een zeer clean uitzicht, een fris aroma met een duidelijk moutig karakter en zelfs een beetje biscuit. Verder een moutige afdronk met een licht hoppig karakter. Eentje op het verlengd weekend!
 
Advent 23/24: Brouwerij het Anker – Gouden Carolus Christmas (winter ale, 10.5% ABV)
Dit winterbier heb ik gek genoeg nooit ingecheckt! Dit is sterk opgemerkt, Steven! Verwarmend aroma van rood fruit, karamel en steranijs. Drop in de smaak gevolgd door een lange afdronk van kruidigheid en anijs. Leuk kerstbier!
 
 
Advent 24/24: ’t Verzet – Baby Jesus (porter, 10% ABV)
Afsluiten met een thematisch en toepasselijk bier. Het basisbier heb ik gek genoeg nog niet op maar al wel de whiskyBA-variant. Het heeft mooie koffietoetsen en gebrandheid in de neus gevolgd met wat chocolade in de smaak. Dit is een mooie, aangename afsluiter!
 
 
 
Steven, het was een plezier om dagelijks het blikje of het flesje te openen. Je hebt je zeer goed gehouden aan de criteria en je hebt meermaals een “gaatje” ontdekt in bieren die ik nog niet had gedronken. Je zorgde voor een goede selectie, een leuke afwisseling én je hield duidelijk rekening met mijn voorkeuren én met het nodige respect voor bepaalde brouwerijen en stijlen waardoor onze passie gegroeid is. Voor mijn part herhalen we dit volgend jaar opnieuw! Fijne feestdagen gewenst aan iedereen!

Sam Leemans

le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters) Iemand die geniet van de goede dingen van het leven. Yep, that’s me! Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld… BARN TO BE ALIVE.

dit artikel delen