Say Cheese Ondanks de geannuleerde bakfietstocht doorheen de Kempen zal ik toch enkele blogverhalen schrijven. Ik ben op zoek gegaan naar verschillende alternatieven en we zijn de week gestart met enkele bevriende collega's.. ![]() We hebben een virtuele proeverij gepland met enkele mannelijke collega’s die lekkere bieren weten te waarderen. Last minute kreeg ik de leuke ingeving om deze te ‘pairen’ met kaas. Ik reed met de bakfiets naar Roosendaal om daar in de Passage langs te gaan bij het ‘Kaashuis’. Daar heb ik uitgelegd welke bieren we zouden proeven en wat de meest uitgesproken smaken daarvan zijn. De kaasmeester heeft me toen geholpen om bij elk bier een bijpassende kaas te kiezen. De kazen zijn dus gekozen door het ‘Kaashuis’ puur op basis van mijn beperkte beschrijving van het bier. Ik liet me graag verrassen. De kazen een half uurtje voor ‘proeftijd’ laten rusten op kamertemperatuur en klaar is kees. Mijn ‘gepimpte’ bierproefavond kon beginnen.. ![]() De bieren die we gingen drinken, kende ik vooraf zelf niet. Ze zijn wel bewust geselecteerd voor een mooie en opbouwende lijn en stijlen die iedereen kan waarderen van ons groepje (behalve de laatste is wat gewaagd voor sommigen). Ik heb al verschillende biertjes geproefd van deze brouwerijen en heb het vertrouwen dat ze me niet teleur zullen stellen 😉. Hieronder een korte beschrijving hoe ik de bieren, de kazen en de combinaties heb ervaren. Misschien zit er wel iets voor u tussen? Pairing 1: ‘Scandinavisch getint ’Bier: More Mojo – Brussels Beer Project & Mikkeller (Denemarken) – 4,3% Dit bier is tot stand gekomen tussen ‘BBP’ en de Deense sterren van Mikkeller. Een verfrissende mojito-sour met bloedappelsienen om de mooie zomerdagen op te halen (wat zeker wel het geval was op zo een druilerige dag als vandaag). Deze beschrijving klopt exact want iedereen had meteen een zomers gevoel in zijn glas. Een zeer fris citrusaroma met wat hopbitters in de neus. In smaak wat te vergelijken met een dorstlessende agrum met een zeer klein, scherp zuurtje. De toets van bloedappelsien is aanwezig maar eerder in de achtergrond. Een geslaagd experiment en volgens mij ideaal in de zomer na het gras maaien, een sportprestatie of als frisse apero! Kaas: Dor Blu (Denemarken) Dor Blu is een zachte kaasspecialiteit, gekenmerkt door de pittige smaak van blauwculturen en een bepaald zoutgehalte. Ze hadden deze kaas aanbevolen omdat deze uit Scandinavië kwam (link met Mikkeller) en de enige was uit die streek. Het zoete zou het zure wat moeten counteren… én ja dat deed deze kaas mooi met het bier! Eerlijk gezegd stonk deze kaas heel erg maar de smaak (zoals bij vele kazen) is beter dan het aroma. De kaas heeft een zeer zachte textuur met wat zilterige en zoete tonen. Een verrassend effect en erg blij met deze eerste geslaagde combinatie. Pairing 2: op zijn as-best! Bier: Bulldog (2020) – Frontaal (Nederland, Breda) – 6% Een zwaar gehopte Amerikaanse IPA waar bakken hop in zijn gedumpt. Daarnaast is dit bier ook nog eens gedryhopt met vier verschillende Amerikaanse hopsoorten. Wederom een beschrijving die erg aansluit bij mijn bevindingen. Heerlijk bitter - en floraal aroma. In de smaak heel fris, citrus en erg doordrinkbaar. Deze werd door allen meteen erg goed bevonden. Wat heb ik toch al lekkere bieren op van deze brouwerij! Ze hebben ook een leuk, industrieel proeflokaal met vele tapkranen en niet zo ver van ons… ideaal dus! Bier: PINTA Collab PL: Łańcut – Pinta (Polen) – 6,2% PINTA en een ander bevriende Poolse brouwerij namelijk Łańcut maakten een collab. Samen nodigen zij je uit voor een troebele, drinkbare en aangenaam fruitige DDH IPA (Double Dry Hopped). Bij het uitschenken van het blik kwamen al meteen tropische aroma’s naar voor: ananas, mango, … vielen meteen op. In de mond een romige citrussmaak met een lichtharsige afdronk. Ik had misschien iets meer body verwacht omdat ik al heel wat leuke experimentjes van PINTA had ontdekt en gedronken maar gewoon een goed biertje en passend in de lijn van deze avond. Kaas: Chèvre Parthenay (met (eetbaar) as laagje) Deze kaas combineerde ik voor zowel het tweede- als het derde bier. Ik liet me verrassen door te zeggen dat beide bieren IPA’s waren, erg gehopt en wellicht met de nodige bitters. De chèvre Parthenay is een kaas gemaakt van rauwe geitenmelk. De kaas is zacht van structuur met een licht gezouten eetbare askorst die de kaas wat meer karakter geeft. Hij blijft fris vanwege de natuurlijke hoge zuren in de geitenmelk. Ik ervaarde een volle, krachtige smaak met een zachte textuur. Ik proefde ook iets nootachtig. De as vond ik niet meteen een meerwaarde maar dat is ook vooral omdat ik geen fan ben van korsten… Mijn excuses hiervoor, ik ben nog in een prille fase van het eten van erg speciale kazen. Vroeger at ik enkel maar jonge en zachte kazen maar dan zit je altijd ‘in hetzelfde straatje’ en met hetzelfde smakenpallet. ![]() Pairing 3: Noord-Oost biertje met Spaans getinte combinatie Bier: Singing Sands – Põhjala (Estland) – 8% Het aroma springt uit de fles: veel ananas, sinaasappel en mango. Een prachtige geur die ik enorm kan waarderen. Ik ben grote fan van deze stijl én van deze brouwerij. Ik proef veel bitterheid (zeker op het einde) en erg veel smaak. De afdronk blijft lang aanwezig en vind ik erg aangenaam. Sommigen van het “panel” vonden de afdronk iets te bitter maar smaken verschillen uiteraard en gelukkig maar! Kaas: Joris Piri Piri Ik had het bier beschreven als wellicht erg tropisch en de te verwachten fruitsoorten. Hij vroeg of ik pikant lustte en daar zei ik uiteraard geen neen tegen. Hij vertelde me ook dat het een ideale kaas is bij bier: een pittige kaas met stukjes Spaanse peper. Ik kan er niet meteen uitleg over vinden of ook geen beschrijving van de herkomst. Ik moet wel zeggen dat deze kaas helemaal mijne ‘meug’ is zowel puur als in combinatie. Het is een vrij harde kaas die smelt in je mond. Wat ik enorm leuk vond, was dat pas na enkele tellen de warmte van de peper tot explosie komt tegen je gehemelte. ![]() Pairing 4: “Boeren”molen Bier: Mooi & meedogenloos – De Molen (Nederland) – 10,2% We sloten de avond af met eentje van onze noorderburen van ‘De Molen’ en met de beschrijving ‘stout-isch’. Het bier genaamd ‘Mooi & meedogenloos’ is een combinatie van een quadrupel en een imperial stout. Bij het uitschenken zag je meteen een mooie donkere, zwarte kleur en een dikkere textuur. Chocolade en karamel waren meteen mijn eerste waarnemingen wat betreft geur. In smaak een aangename zachte zoetigheid. Geen ‘geplak’ in de mond maar gewoon een aangenaam “dessertje”. Kaas: Boeren Oude Kaas Een stevig biertje als afsluiter vraagt om een stevige kaas. Ik kreeg een ‘Boeren Oude Kaas’ voorgeschoteld: handgemaakt op de boerderij uit volle, rauwe melk. Puur Hollandse ambacht met een robuust karakter en een pikante, krachtige smaak. De kaas stonk weer heel erg en had een korrelige textuur. Hij was erg hard om te snijden. Eenmaal in je mond, smolt deze kaas erg mooi weg. Mijn eerste reactie was meteen: ‘dit is de smaak van umami’. Een erg geslaagde combo waarbij beide smaken hun sterkte blijven behouden. Ondanks de tweede lockdown toch een fijne, gezellige avond gehad aangevuld met enkele virtuele quizrondes. Ik heb leuke en lekkere kazen en biertjes ontdekt. Zeker voor herhaling vatbaar! Wat ik ongetwijfeld opnieuw ga kopen zijn de twee laatste kazen. Maar als je zou vragen welke ‘pairing’ de beste was, moet ik toch kiezen voor de eerste (More Mojo – Dor Blu). De smaken van het friszure van het bier en het zilterige, zoete van de kaas waren een geslaagd huwelijk.
Wat is uw lievelingscombinatie met kaas en bier? Tips zijn welkom voor mijn volgende bier/kaas avontuur 😉. Cheers, Sam
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
AuteurSam Leemans Archieven
Januari 2021
Categorieën |