BAR-N
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG

BAR-n To be alive!

Blogverhalen voor alle levensgenieters

November 19th, 2021

19/11/2021

0 Reacties

 

(Beer)cocktails part II

We gaan even terug naar 4 november 2020 en ik citeer mezelf “Vandaag ga ik enkele biercocktails proberen voor een blog. Jullie tips of aanraders?” Deze post lokte in het forum ‘beer geeks’ op facebook heel wat reacties uit. Een jaar geleden probeerde ik er al enkele uit voor mijn eerste verhaal maar ik had ook enkele (eenvoudige) receptjes genoteerd die ik doorheen het afgelopen jaar heb geprobeerd en graag wou delen met jullie.

Liefmans Goudenband + ... 

Katia, een zeer actief lid op enkele beerfora (onder meer beheerster van de facebookpagina's 'Straffe streekbieren' en 'BIER liefhebbers') heb ik onlangs ontmoet in levende lijve op Billie’s Craft Beer Fest.. Zij gaf destijds ook een leuke tip om uit te proberen namelijk een espresso bevriezen in een ijsblokjesmal en deze serveren met de Goudenband en afwerken met citroentijm. Aangezien ik het laatste niet had, heb ik het recept lichtjes aangepast door verse tijm uit de tuin te gebruiken met een schijfje gember. erbij Een Oud Bruin vind ik op zich al een ondergewaardeerde stijl dus was ik al een beetje bevoorrecht wat het bier betreft en ik ben ook een grote koffieliefhebber. In de neus heeft het bier een mooie combinatie van zoet en zuur. dat mooi in balans is In de biercocktail moest je het wat tijd geven zodat de espresso langzaamaan smolt en de bittere toetsen, van de koffiebonen, hierdoor heerlijk tot zijn recht kwamen en dat samen met het friskruidige van de tijm en gember. Deze versie ga ik ongetwijfeld nog eens maken want bijzonder simpel om te maken en nog eens lekker!

Piña (Yell'Oh) Colada

Deze cocktail kwam verrassend op aanraden van Giovanni (de man achter Galea). In plaats van ananassap kan je de Liefmans Yell'Oh gebruiken. Verder heb je de klassieke ingrediënten nodig zoals rum, kokosmelk, ijs en een stukje verse ananas. Daarnaast is het ook erg handig om een shaker thuis te hebben om het geheel te shaken en vervolgens uit te gieten over het ijs. Deze cocktail heb ik samen met mijn neef Steven gedronken zoals je kan zien aan de foto tijdens de kerstperiode. Ik raad zeker aan om hem in de zomer te maken en te drinken. Hij is erg verfrissend, exotisch en fruitig.  Een leuk (bier)alternatief op de gekende, klassieke Piña Colada maar dan met dit Belgisch fruitbier. Het was een leuk probeersel maar niet eentje die ik meteen snel opnieuw ga maken (voor mezelf).
Foto

Dark Nun met een bolletje vanille-ijs

Een zekere Niki raadde aan om een stout te gebruiken in combinatie met een bolletje ijs. Giovanni (reeds hierboven al vermeld) reageerde hier zelfs op met de tip om zijn ‘Dark Nun’ te gebruiken met de waarschuwing dat je wel een enorm vuil glas verkrijgt. Langs ene kant vond ik het jammer om zo een lekker bier te gebruiken met het risico dat ik het te zoet zou vinden of minder lekker dan het bier apart. Maar hij verzekerde feest in uw glas dus was ik (weer)al snel verkocht. Deze heel eenvoudige "cocktail" was een dessertje op zich. Hij was wel erg geslaagd, zoet, vol, romig, ... Het had een plakkerige afdronk en dat kon je achteraf ook merken in het restant van het glas. Een ideaal, winters dessertje of om bijvoorbeeld te presenteren tijdens de feestdagen voor de bierliefhebbers. Dark Nun puur heeft een mooie schuimkraag. Kokosnoot en cacao is erg mooi aanwezig en het heeft een lichte zoetheid in de mond. Het is een stevige afzakker maar glijdt (gevaarlijk) goed binnen ondanks het zwaardere percentage.

Rodenbach Negroni

Foto
In het eerste verhaal van beercocktails heb ik al eens een nieuwe versie gemaakt van een Negroni maar aangezien ik grote fan ben van deze gincocktail heb ik ook deze versie uitgeprobeerd. Een Rodenbach'ske durf ik weleens spontaan te bestellen op café dus keek ik uit naar de combinatie met de andere dranken.

Bij deze cocktail gebruikte ik 2,5 cl (London Dry) gin, 2,5 cl rode vermouth, 2,5 cl Campari en 5 cl Rodenbach. Net zoals de Negroni IPA, in verhaal één, kan me deze erg bekoren. De versie met een IPA was misschien iets bitterder en fruitiger (wat misschien ook erg logisch lijkt). De Negroni met Rodenbach zorgt voor een iets zoeter geheel met een klein, scherp zoetzuurtje. Oh wat ben ik toch fan van Negroni's en bier ... Deze cocktail zou ik alle seizoenen durven schenken en drinken.


​Moine Fou +

In tegenstelling tot een Moine Fou (Orval + tonic) die in deel één al aan bod kwam, voegde ik deze keer nog een scheutje (25 ml) London Dry Gin toe namelijk de ‘Bon Vivant’. Deze tip kwam ook als reactie op mijn bierpost van een Marjolein. De verhouding tussen tonic en Orval was 50 - 50.

Qua aroma vormt het een zeer mooi, fris en fruitig geheel. Leuk hoe de drie aroma's allemaal overeen blijven ondanks deze te mengen. Het heerlijke verfrissende van de gin tonic in combinatie met het lichtzure en bittere van de Orval doet mij watertanden.

​Sommigen waren niet te spreken om Orval te gebruiken in een cocktail maar deze twee verschillende versies zou ik gerust bestellen op café of eerder in een zomerbar of op een terras. 
​
Foto
De laatste twee konden mij het meest smaken en de Goudenband was het meest verrassende qua smaakbeleving. Misschien heeft dit verhaal wel inspiratie gegeven om zelf ook aan de slag te gaan tijdens de aankomende feestdagen? Misschien ook niet... In ieder geval ben ik weer enkele creaties en ervaringen rijker en ben ik weer op zoek naar leuke (eenvoudige) probeersels voor een derde deel beercocktails neer te pennen. 

​Cheers!

Wil je graag snel verhaal één ook bekijken of herlezen, klik hier.
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Sam Leemans 
    Levensgenieter:
    genieten in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld!

    Archieven

    Mei 2022
    April 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020

'De Blauwhoef': vroeger een boerderij waar velen over de vloer kwamen voor een frisse pint of een gezellige babbel. Nu de naam BAR-N, die zijn oorsprong vindt in het Engelse 'barn', wat schuur of stal betekent: het deel van de woning dat wij nu onze 'thuis' mogen noemen.                                                                                                                                                                                                     #BARNTOBEALIVE
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG