(Beer)cocktails part IIWe gaan even terug naar 4 november 2020 en ik citeer mezelf “Vandaag ga ik enkele biercocktails proberen voor een blog. Jullie tips of aanraders?” Deze post lokte in het forum ‘beer geeks’ op facebook heel wat reacties uit. Een jaar geleden probeerde ik er al enkele uit voor mijn eerste verhaal maar ik had ook enkele (eenvoudige) receptjes genoteerd die ik doorheen het afgelopen jaar heb geprobeerd en graag wou delen met jullie. Liefmans Goudenband + ...Katia, een zeer actief lid op enkele beerfora (onder meer beheerster van de facebookpagina's 'Straffe streekbieren' en 'BIER liefhebbers') heb ik onlangs ontmoet in levende lijve op Billie’s Craft Beer Fest.. Zij gaf destijds ook een leuke tip om uit te proberen namelijk een espresso bevriezen in een ijsblokjesmal en deze serveren met de Goudenband en afwerken met citroentijm. Aangezien ik het laatste niet had, heb ik het recept lichtjes aangepast door verse tijm uit de tuin te gebruiken met een schijfje gember. erbij Een Oud Bruin vind ik op zich al een ondergewaardeerde stijl dus was ik al een beetje bevoorrecht wat het bier betreft en ik ben ook een grote koffieliefhebber. In de neus heeft het bier een mooie combinatie van zoet en zuur. dat mooi in balans is In de biercocktail moest je het wat tijd geven zodat de espresso langzaamaan smolt en de bittere toetsen, van de koffiebonen, hierdoor heerlijk tot zijn recht kwamen en dat samen met het friskruidige van de tijm en gember. Deze versie ga ik ongetwijfeld nog eens maken want bijzonder simpel om te maken en nog eens lekker! Piña (Yell'Oh) Colada
Dark Nun met een bolletje vanille-ijsEen zekere Niki raadde aan om een stout te gebruiken in combinatie met een bolletje ijs. Giovanni (reeds hierboven al vermeld) reageerde hier zelfs op met de tip om zijn ‘Dark Nun’ te gebruiken met de waarschuwing dat je wel een enorm vuil glas verkrijgt. Langs ene kant vond ik het jammer om zo een lekker bier te gebruiken met het risico dat ik het te zoet zou vinden of minder lekker dan het bier apart. Maar hij verzekerde feest in uw glas dus was ik (weer)al snel verkocht. Deze heel eenvoudige "cocktail" was een dessertje op zich. Hij was wel erg geslaagd, zoet, vol, romig, ... Het had een plakkerige afdronk en dat kon je achteraf ook merken in het restant van het glas. Een ideaal, winters dessertje of om bijvoorbeeld te presenteren tijdens de feestdagen voor de bierliefhebbers. Dark Nun puur heeft een mooie schuimkraag. Kokosnoot en cacao is erg mooi aanwezig en het heeft een lichte zoetheid in de mond. Het is een stevige afzakker maar glijdt (gevaarlijk) goed binnen ondanks het zwaardere percentage. Rodenbach Negroni![]() In het eerste verhaal van beercocktails heb ik al eens een nieuwe versie gemaakt van een Negroni maar aangezien ik grote fan ben van deze gincocktail heb ik ook deze versie uitgeprobeerd. Een Rodenbach'ske durf ik weleens spontaan te bestellen op café dus keek ik uit naar de combinatie met de andere dranken. Bij deze cocktail gebruikte ik 2,5 cl (London Dry) gin, 2,5 cl rode vermouth, 2,5 cl Campari en 5 cl Rodenbach. Net zoals de Negroni IPA, in verhaal één, kan me deze erg bekoren. De versie met een IPA was misschien iets bitterder en fruitiger (wat misschien ook erg logisch lijkt). De Negroni met Rodenbach zorgt voor een iets zoeter geheel met een klein, scherp zoetzuurtje. Oh wat ben ik toch fan van Negroni's en bier ... Deze cocktail zou ik alle seizoenen durven schenken en drinken. Moine Fou +
De laatste twee konden mij het meest smaken en de Goudenband was het meest verrassende qua smaakbeleving. Misschien heeft dit verhaal wel inspiratie gegeven om zelf ook aan de slag te gaan tijdens de aankomende feestdagen? Misschien ook niet... In ieder geval ben ik weer enkele creaties en ervaringen rijker en ben ik weer op zoek naar leuke (eenvoudige) probeersels voor een derde deel beercocktails neer te pennen. Cheers! Wil je graag snel verhaal één ook bekijken of herlezen, klik hier.
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
AuteurSam Leemans Archieven
Mei 2022
|