BAR-N
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG

BAR-n To be alive!

Blogverhalen voor alle levensgenieters

Koosjer Bier

2/4/2021

0 Reacties

 

Koosjer bier

Wat een schitterende, zonnige dag om deze proeverij te organiseren. Enkele weken geleden deden we met BAR-N een oproep op social media. We zochten een eerlijke, objectieve (bier)liefhebber met een gezellige babbel. We kregen heel wat originele en grappige reacties, waarvoor onze dank! Natuurlijk waren er heel wat vrienden bij die graag nog eens iets samen wilden drinken maar er waren ook enkele onbekenden bij. Eén motivatiebrief stak er echt bovenuit. Hij was zeer goed geschreven en kwam wat overeen met mijn ervaringen en groei in het “wereldje”. Jimmy Janssens was de gelukkige en hij mocht enkele bieren mee degusteren.

Enkele weken terug maakten we (Dries, mijn neef, en ik) kennis met de zeer gastvrije, vriendelijke Jeremy (Sulzbacher). Het was een spontane, impulsieve beslissing om hem te bezoeken op een zondagochtend maar achteraf gezien een erg goede ingeving van ons. Misschien zegt de naam je niets maar heb je toch het laatste seizoen van ‘Reizen Waes’ gezien in Antwerpen. Jeremy had Tom toen uitgenodigd om zijn koosjer bier eens te komen proeven. Deze nanobrouwerij maakt bier maar hij zei ons als je een echte Belg bent, kan je het officieel geen bier noemen. Als zestig procent van de koolhydraten niet van tarwe of gerst komt, dan mag je het eigenlijk geen bier noemen. Maar dat houdt ons gelukkig niet tegen om te degusteren en te genieten van zijn creaties. Jeremy heeft een reeks alcoholische gemberbieren gemaakt die vergist worden met de beste natuurlijke gember, hop en suikers.

Tijdens het bezoekje in Antwerpen konden Dries en ik al wat proeven maar we namen uiteraard enkele flesjes mee voor een nieuw blogverhaal. Eerlijk gezegd waren we toen allebei nog niet echt superfris van de dag vooraf (we hadden deelgenomen aan 'Taste Togheter' een online bierevent) én bovendien hadden we nog niets gegeten die ochtend. Nu we gaan degusteren voor de blog, waren we iets beter voorzien. Hieronder onze line-up van de avond en onze bevindingen.
Foto
Tipple Hop – ginger IPA 7%
We gingen van start met het eerste gemberbier ter wereld met twee verschillende hopsoorten namelijk 'Cascade' en 'Brewers Gold'. Wat meteen opviel, was de frisse, scherpe gember in het aroma. Bij velen zou dit aroma al afschrikken en dat is erg herkenbaar als ik in de zomerbar een gin voorstel met de aanwezigheid van gember. Je bent er resoluut voor of tegen. Wat betreft de smaak heb je een leuke combinatie van fris en hoppig. Je ervaart dit allesbehalve 7%, je zou eerder denken dat het een frisdrankje is omdat het erg toegankelijk is. Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dankzij het goede weer. Een leuke, frisse start die naar meer verlangde.

Spice & Ginger – 7%
Het etiketje met deze naam, schepte verwachtingen. Gember en pittig slaan we niet af dus openden we snel het flesje. De gember viel nog harder op dan bij de 'Tipple Hop'. Je merkte hierbij echt weeral de scherpte van gember. Deze keer is het een mix van biologische, Chinese gembers. De smaak vonden we wat te flets omdat het aroma zo aanwezig was. We misten wat body en wat meer spice had gemogen in onze mond. Het bier wordt aanbevolen bij vette gerechten zoals paté, moussaka, ... Laten we dat een volgende keer proberen en het een nieuwe kans geven.

Ginger Tipple – 8 %
Bij onze derde proever was er meteen een heel ander aroma. Deze keer was het een stuk neutraler met een heerlijk vleugje citrus. Dit bier had veel smaak en een krachtige afdronk. Bij deze versie hadden we beiden een echt biergevoel. Dit was tot nu toe de beste van de drie in ons rijtje! Dit was enorm fris, dorstlessend en heerlijk op zo een "zomerse" avond!

Ginger Kriek – 8%
Dit vond ik bij het bezoek bij Jeremy de meest verrassende omdat ik de geslaagde combinatie eerlijk gezegd niet had verwacht. Het grote voordeel bij deze Ginger Kriek is dat hij helemaal niet te zoet is maar eerder friszuur met een klein bittertje. Persoonlijk hou ik niet zo van zoet (en Jimmy gelukkig ook niet). Om deze versie te maken wordt er gebruik gemaakt van Belgische morelkersen en Noordkrieken. Deze worden in een maand oude Ginger Tipple gefermenteerd. Vervolgens wordt het twee maanden later gebotteld met een toevoeging van biologische honing en verder twee weken gefermenteerd. Dit proces neemt meer tijd in beslag in tegenstelling tot zijn andere alcoholische gemberbieren. Deze Kriek bevestigde mijn passage bij Jeremy zelf. Dit is een erg goede (Ginger) Kriek!

Strongest Ginger Tipple – 13%
We sloten de avond af met een stevige rakker. Deze was zoals verwacht vrij stevig maar ook complexer. We proefden naast gember ook een moutig karakter met een lekker zuurtje. Maar is dit 13%?! Deze was erg vlot doordrinkbaar maar tegelijkertijd erg geslaagd.  Voor dit bier kozen ze twee ongewone ingrediënten: 'kokosbloesemsuiker' en 'appel- en perensiroop'. Wat ook meteen opviel, was dat er gebruik werd gemaakt van een ander etiket dan bij de andere flesjes. Het is een verwijzing naar een aura van klasse en kracht. Ze bevelen dit bier aan bij een kaasplankje en deze combinatie lijkt me ook erg lekker.
Foto
Top 5 - Jimmy
  1. Strongest Ginger Tipple
  2. Ginger Tipple
  3. Ginger Kriek
  4. Tipple Hop
  5. Spice & ginger

Top 5 - Sam
  1. Ginger Tipple
  2. Strongest Ginger Tipple
  3. Ginger Kriek
  4. Tipple Hop
  5. Spice & ginger

​Of het nu onder de categorie bieren mag vallen, laat ik echter in het midden. Een fan van gember zijn, is wel een voorwaarde om deze biertjes te waarderen. Het was weer een leuke, gezellige avond waarbij we kennis mochten maken met Jimmy. Dankjewel nogmaals voor je inzending en voor de sharing en we gaan elkaar ongetwijfeld nog wel eens zien. Het idee om een "gast" uit te nodigen en om wat te delen in een bepaald thema, gaan we ongetwijfeld nog eens doen. Wil je graag eens kandidaat zijn of alvast een leuk idee hebben, stuur ons gerust een berichtje (via info@bar-n.be of via de social media kanalen).

Cheers!

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Sam Leemans 
    Levensgenieter:
    genieten in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld!

    Archieven

    Mei 2022
    April 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020

'De Blauwhoef': vroeger een boerderij waar velen over de vloer kwamen voor een frisse pint of een gezellige babbel. Nu de naam BAR-N, die zijn oorsprong vindt in het Engelse 'barn', wat schuur of stal betekent: het deel van de woning dat wij nu onze 'thuis' mogen noemen.                                                                                                                                                                                                     #BARNTOBEALIVE
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG