BAR-N
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG

BAR-n To be alive!

Blogverhalen voor alle levensgenieters

Kempische wijn & spirits

7/4/2021

0 Reacties

 

​Kempische wijn & spirits

We gaan eventjes terug naar de zomer van 2019. Steven (die al eens aan bod kwam bij eerdere blogverhalen) en ik hadden toen al een fijne zaterdagnamiddag achter de rug en we sloten die dag af op de gekende Bollekesfeesten in Antwerpen. We maakten daar kennis met een zeer gepassioneerd koppel die daar toen stond met een kraampje. Ze stonden daar met enkele van hun wijnen en drie gins waar ik toen nog niet van had gehoord. Aan het accent kon je heel eenvoudig afleiden dat ze van de Kempen waren en dat wekte natuurlijk nog meer interesse op. We kregen enkele proevertjes maar vooral de passie die zij beiden uitstraalden is me vooral bijgebleven. Eerlijk gezegd hadden we die dag al wat gedronken maar gelukkig had ik een kaartje met de gegevens meegenomen omdat ik hier een erg goed gevoel bij had en hier zeker eens naartoe wou gaan.

Normaal gezien was het wijndomein één van mijn haltes afgelopen herfstvakantie. Voor diegenen die BAR-N (of mij) al wat langer volgen, weten dat ik toen ik met mijn bakfiets een hele tour had uitgestippeld in de Kempen. Jammer genoeg is dat bezoek er niet van gekomen dus boekten we hoopvol een wijnproeverij in februari. Je kan het al raden… Corona besliste weeral anders en weer werd onze afspraak uitgesteld. Afgelopen maandag is het me dan eindelijk gelukt om ‘Domein Walterus’ te kunnen bezoeken. Ik werd hartelijk ontvangen door Annick en Reinout in Poederlee bij hun huis waar ik al meteen de eerste druivelaars kon spotten.
Foto
de tweede wijngaard
Ze had me vooraf al “gewaarschuwd” om voldoende tijd te voorzien voor mijn bezoekje want er stond heel wat op de planning. Toen zij het huis kochten, hadden ze niet meteen de intentie om een wijngaard te bouwen maar wel om hun eigen wijn te voorzien voor hun familie en vrienden. Dit smaakte letterlijk naar meer en dankzij de nodige cursussen en de bijhorende passie werd het een uit de hand gelopen hobby (enorm herkenbaar).. Het mooie ervan is dat ze een erg complementair duo vormen die er vol voor willen gaan.

Aan het huis zelf hadden ze in 2010 een testveld van een 200 druivelaars aangelegd. In 2013 hebben ze wat verderop een tweede wijngaard aangeplant en vorige zomer zelfs een derde wijngaard. Dit allemaal binnen de straal van enkele kilometers. Momenteel beschikken zij nu over 4200 druivelaars verdeeld over de drie domeinen. Je ziet echt een groot verschil met de eerste boompjes van tien jaar oud en de laatste nieuwe, prille boompjes die nog een mooie toekomst tegemoet gaan. Het was fijn om met eigen ogen de verschillen te mogen ontdekken onder begeleiding van de boeiende uitleg van Annick. 
Foto
de derde setting met de prille boompjes
Het was afwachten hoe de druivelaars het doen op de Kempische grond met voornamelijk veel zand. Ze hebben zowel rode – als witte druivensoorten aangeplant. Ze hebben gekozen voor volgende soorten: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Cortis, Sauvignon Blanc en Solaris. Sorry, Annick, hiervoor moest ik toch eventjes terug spieken op de site want het was een enorme hoeveelheid aan informatie die ik kreeg. Tijdens de rondleiding viel me op wat er allemaal bij kwam kijken van taken, onderhoud, regeltjes, kennis, … Dit zien wij als consument natuurlijk niet. Wij zien (of drinken) het eindproduct en genieten van deze prachtige creaties.

Het bezoek sloten we af in de stokerij terug naast hun huis. Naast de wijnen, maken ze ook hun eigen spirits waaronder enkele (private) gins, grappa, bierbrand, … Naast de uitleg over de werking en het proces was het tijd voor enkele proevertjes (altijd leuk bij dergelijke rondleidingen). Ik maakte kennis met een private gin namelijk ‘9520’. Deze was op basis van heel wat kruiden, kweepeer en frambozen. Een heerlijk, uitnodigend kruidig aroma met een frisse frambozenafdronk. In de neus deed het me wat denken aan Gin Mare en O’live gin. Deze was enorm lekker zeg en dit legde al meteen een standaard qua verwachtingen.
Vervolgens proefde ik nog ‘Wintergat’, een bierbrand, in opdracht voor de Kastelse biervereniging (normaal gezien ook een halte tijdens mijn Kempische tour). Het was nog maar een tweede kennismaking met een distillaat van puur bier maar voor mij tot nu toe de lekkerste. Hij had een erg mooie, uitnodigende kleur dankzij de toevoeging van houten snippers en was complex in de smaken met een mooi mondgevoel. Na deze lekkere start was het tijd om wat wijn te proeven. Rechtstreeks vanuit het vat konden we een ‘Linde Barrique 2019’ proeven die nog niet helemaal op punt was want er waren nog heel wat zuurtjes te bespeuren maar wel eens fijn om het proces te ervaren. We sloten af met het eindproduct en hun paradepaardje waar ze zelf erg fier op zijn (én terecht): ‘Linde Barrique 2018’. Een Kempische rode wijn dat twaalf maanden gerijpt heeft op een Frans eiken vat. Mmmh heerlijk zeg… hiervan moest ik nog een flesje meenemen om eens te delen met Marie.
Foto
Schandalig eigenlijk dat het mijn eerste keer was dat ik een Belgisch wijndomein heb bezocht. Als je op reis bent, doe je dergelijke uitstappen veel sneller en gemakkelijker. Momenteel zijn groepsrondleidingen niet mogelijk maar na de Corona is het zeker een aanrader om eens te doen met vrienden of familie. Kan je toch niet wachten dan heb je de mogelijkheid om online te bestellen in hun webshop. Uiteraard hebben we ons assortiment thuis weer aangevuld met de drie gins van ‘EMS’ voor onze zomerbar. Drie gins met fruit uit eigen streek, ongefilterd en niets van kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd.
  • DIVINITY (op basis van kweepeer en hop)
  • ORENDA (bosvruchten en pruimen)
  • TRINITY (aardbei en aalbes)
Welkom om deze te proeven in onze zomerbar of in onze volgende take away shop (om mee te nemen in miniflesjes).

Eigenlijk zou ik nog zoveel meer kunnen vertellen over dit leuke bezoek maar ik raad je aan om zelf eens te gaan. Je krijgt enorm veel respect voor de wijnbouw, het ambachtelijke, de kennis, ... Annick en Reinout, hartelijk dank voor jullie warme ontvangst en graag tot een volgende keer want er gaat nog heel wat lekkers verschijnen ...

Cheers!

​https://www.domeinwalterus.be/ 
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Sam Leemans 
    Levensgenieter:
    genieten in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld!

    Archieven

    Mei 2022
    April 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020

'De Blauwhoef': vroeger een boerderij waar velen over de vloer kwamen voor een frisse pint of een gezellige babbel. Nu de naam BAR-N, die zijn oorsprong vindt in het Engelse 'barn', wat schuur of stal betekent: het deel van de woning dat wij nu onze 'thuis' mogen noemen.                                                                                                                                                                                                     #BARNTOBEALIVE
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG