Ieder zijn 'Meug'"Gin is niet zo’n interessante spirit. Wel, daar zijn wij het niet mee eens." was de openingszin van Meug, smaakbureau gespecialiseerd in drankbeleving, bij de aankondiging van een nieuwe online tasting. Net zoals ik me graag blijf verdiepen in bieren, wijn, ... ben ik ook steeds op zoek naar nieuwe, leuke gins. Jammer genoeg bestaan hier weinig cursussen voor en is het vaak terugvallen op het lezen van wat lectuur maar vooral door te proeven en zelf op ontdekking te gaan. De liefhebbers die onze zomerbar reeds bezochten, kunnen allemaal (denk ik) bevestigen dat ik de mensen graag nieuwe smaken/dranken laat ontdekken. Ik kom maar al te graag met enkele flessen aan tafel om ze één voor één voor te stellen om vervolgens een geschikte keuze te maken. De drank 'gin' heeft een erg boeiende geschiedenis en enkele leuke anekdotes en daar ging het deze avond vooral over met natuurlijk de combinatie van enkele gin tonics te nuttigen tijdens de uitleg van Jeroen (Van Dyck). Hij houdt ook van pure smaken, geen soepjes, geen tralala in het glas, ... Fijn om met dezelfde, gedeelde visie aan de avond te starten. Gin & TonicsLe Gin + Thomas Henry Deze Franse gin was al gekend voor me want we hebben deze een tijdje geleden ook in de zomerbar geschonken. Nu beschikken we enkel nog over de gelimiteerde, speciale (Carmina en Pira) versies die ik via DH17 heb kunnen bemachtigen. De originele fles zorgt voor de link met Calvados waarmee Christian Drouin vooral mee bekend is. De touch van appeltjes was aanwezig maar eigenlijk erg subtiel. De deelnemers hadden hier ook erg gemengde reacties bij of ze het nu proefden of niet. Wat mij vooral opviel was de frisheid en de aanwezigheid van gember en citroen. Een ideale gin tonic om mee te starten en erg mooi passende bij de Thomas Henry tonic. Kyrö + Fentimans Ook deze was al meermaals gedronken en geschonken in onze bar maar dan nog onder de naam 'Napue'. Deze gin is van Finse makelij door enkele jonge, ambitieuze mannen met een hoek af (als je de startpagina van hen ziet in combinatie met de slogan 'naked ambition' kan je dit zeker voorstellen). De warme kruidigheid van de gin viel me meteen op dankzij de rogge. Verder proefde ik enkele florale, kruidige tonen. Voor mij was deze gin puur lekkerder dan de combinatie met tonic. Uiteraard is hier niet iedereen fan van. Kyrö Distillery maakt voornamelijk whisky's maar heeft daarnaast ook enkele gins. Als ik de site goed bekijk, zie ik enkele leuke barrel aged varianten en een gin met een passend Scandinavisch tintje. Misschien wel iets voor onze volgende zomerbar? Sorgin + Double Dutch Cranberry Deze Franse gin kende ik nog niet en is een distillaat van een Sauvignon wijn. Wat meteen mijn aandacht trok, was een aards, warm en peperig aroma. Naarmate je meer bleef ruiken kwam het geparfumeerde sterk naar voren. De rozenblaadjes (link ik helaas met wc-verfrisser) kon ik niet meer uit mijn hoofd houden en zorgde er misschien wel voor dat ik deze het minste vond van alle zes op het einde van de avond. Deze gin was erg aromatisch en vroeg daarom ook voor een stevige mixer. Hij werd gecombineerd met een tonic uit het ruime assortiment van Double Dutch. Afgelopen zomer hadden we hier ook enkele mixers van op onze kaart. Het is wel een gin met een hele achtergrond en een hommage aan Frankrijk en de bijhorende wijncultuur maar hij kon me niet overtuigen. Terwijl dit voor sommigen die avond net juist de winnaar of de ontdekking was. London N°1 + Erasmus Als je deze gin uitschenkt, valt er al meteen één zaak op: de kleur. De gin had een turquoise blauwe kleur die verkregen wordt door de rijping met Gardenia bloemen. Voor mij was de gin erg zacht, smaakvol en veel citrus met een florale afdronk. Mijn persoonlijke mening was dat hij erg toegankelijk was en helemaal niet te complex. Jeroen gaf ons ook de tip dat hij ideaal was om Negroni's mee te maken (en dat klinkt natuurlijk als muziek in mijn oren!). De Erasmus tonic was een leuke toevoeging en vond ik er erg goed bijpassen. Deze tonic ben ik eerlijk gezegd nog maar weinig tegengekomen maar ga ik zeker eens uitproberen met enkele andere gins uit ons assortiment. NOG! + Fentimans Light Voor mij dé ontdekking van vanavond. Bij aankondiging van de "line-up" van de online tasting dacht ik eerst dat NOG een verwijzing was naar een nog onbekende gin. Eéntje die ze wilden houden als verrassing maar eigenlijk staat de naam voor 'No Ordinary Gin'. Daarnaast is het ook ludiek bedoeld als van "doe mij nog gin". Bert Bruyneel is de man achter het project en ook eigenaar van de Belgische whisky bottelarij 'Asta Morris'. Mijn kennis rond whisky is (bewust) erg beperkt maar deze naam zag ik al meermaals op social media passeren. Waarom ik het liever beperkt houd? De reden is heel simpel en dat is omdat ik nogal gevoelig ben voor nieuwe hobby's. Deze gin was puur het lekkerste van de zes deze avond. Het aroma had duidelijk een whiskyvat gezien met wat frisse hints. Vervolgens had het ook wat karameltoetsen in de smaak en een lange, complexe afdronk. Het leuke eraan is dat elke batch anders is en erg kleinschalig. Hier wil ik letterlijk NOG van! . Scapegrace Gold + Fever Tree Indian De avond sloten we af met een Nieuw-Zeelandse gin namelijk een Navy Strength van 57%. Hier keek ik erg naar uit omdat we thuis zelf de Scapegrace dry gin en de Scapegrace black gin hebben én omdat ik deze beiden erg lekker vind. Wat meteen opviel was een vrij neutraal en zeker niet te uitgesproken aroma. Daarnaast viel logischerwijs het hoger alcoholgehalte en de bijhorende warmte op. Deze versie heeft een toevoeging gehad van zeste van mandarijn en dat zorgt voor een zeer frisse citrussmaak. Het verhaal achter Scapegrace is erg leuk maar dat kan je de volgende keer ongetwijfeld bij ons horen hier in de bar. Jeroen, dankjewel voor de enthousiaste en gepassioneerde uitleg! Mijn kennis is weer verruimd en heb weer enkele nieuwe, lekkere gins mogen ontdekken. Mijn top drie van deze avond was.
Sam
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
AuteurSam Leemans Archieven
Mei 2022
|