BAR-N
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG

BAR-n To be alive!

Blogverhalen voor alle levensgenieters

Chocolate Nation

15/5/2021

0 Reacties

 

Chocolate Nation

We keren even terug naar de afgelopen paasvakantie. Een periode waarbij we, met BAR-N, normaal volop bezig zijn met het aankleden van het terras, het opmaken van de menukaart voor de zomerbar, op prospectie gaan naar andere (gin)bars, … maar deze keer was het allemaal wat “saaier” en met minder perspectieven. Mariska en ik zakten af naar Antwerpen en deze keer gingen we niet voor de gezellige cafés, bars of de restaurants maar gingen we naar een (belevings)museum genaamd ‘Chocolate Nation’.

Zoals jullie, als liefhebbers, allemaal wel weten, staat onze Belgische chocolade wereldwijd hoog aangeschreven. Als je op reis bent en je komt in contact met lokale mensen of andere toeristen dan gaat het al erg snel over friet, bier en chocolade als zij het land ‘België’ horen vallen. 
Foto
Dit bezoek stond al langer op onze planning en het was die dag ook ideaal museumweer. We werden zeer coronaproof ontvangen en kregen een individuele audiogids die in elke kamer wat extra uitleg gaf. In de eerste kamers werden deze automatisch geactiveerd bij het betreden van een nieuwe ruimte maar naarmate de tour vorderde, kon je zelf heel wat codes “scannen” om meer informatie te verkrijgen indien gewenst.
​
Op het einde van de tour kwam je terecht in de aangenaam geurende shop waarbij je heerlijke chocolade in alle vormen en smaken kon verkrijgen. Mijn oog viel meteen op enkele chocoladebiertje die ik (uiteraard?!) heb gekocht om ze te proberen voor een nieuw blogverhaal. Hieronder mijn bevindingen over de twee speciaalbieren.
Foto
Frambuesa y Chocolate
Dit bier is van de Belgische brouwerij 'Hof ten Dormaal' en valt onder de categorie 'fruited sour' met een alcoholpercentage van 7%. Het bier is donker en heeft geen schuimkraag en lijkt dood in het glas. Het bier is eigenlijk de traditionele lambiek 'De Zure van Tildonk' maar dan met frambozen en pure chocolade. Het heeft eerst een jaar op vat gerijpt en vervolgens zes maanden op frambozen en chocolade. In de neus heeft het wat weg van een (Vlaams) Oud Bruin waarbij ik telkens spontaan watertanden krijg. In de smaak valt vooral het fruitige op met een erg subtiele bittere toets van de chocolade maar met een heerlijk, aangenaam zuurtje in de afdronk. De frambozensmaak is erg overheersend in de nasmaak en zorgt voor een langdurige smaakervaring. Dit bier is erg mooi gemaakt en een leuke ontdekking! Naar mijn mening heb ik nog te weinig gedronken (voorlopig) van 'Hof ten Dormaal'. Dit smaakt naar meer! 
Foto
Lola
Het tweede bier was weer van Belgische makelij namelijk uit Herent (Vlaams-Brabant). Eerlijk gezegd, had ik nog nooit van brouwerij 'La Grand d'Ame gehoord dus was ik al erg gelukkig om iets niets te ontdekken. Ik dronk deze keer een stout van 7,5%. Het bier is ontstaan uit liefde voor chocolade en bier (prachtig toch?). Bij het inschenken merk je meteen een donkere kleur met roodbruine tinten en een mooie beige schuimkraag. In het aroma valt vooral koffie, (zoete) chocolade en karamel op wat je vaak waarneemt in een stout. Het heeft een vrij dun mondgevoel voor een stout voor dit percentage maar wel erg veel smaak. Hij is zeker en vast niet complex maar je hebt een geslaagde combinatie van koffie en chocolade met een lichtromige afdronk. Volgens de makers is dit mooi te combineren met zowel bittere, zoete, gebrande als lichtzure smaken zoals bij verschillende chocoladeceaties. Misschien iets voor een volgende keer? Deze stout is vrij toegankelijk naar mijn mening.
Foto
Chocolate Nation is een absolute aanrader voor jong en oud. Het is een interactief en aantrekkelijk museum. Je maakt kennis met de rijke geschiedenis, het proces, de smaken, wist-je-datjes, … Het is erg leerrijk, boeiend maar ook vooral bijzonder mooi aangekleed. Je hebt tijdens de tour af en toe zelfs een Efteling-gevoel.

Wegens COVID-19 en de huidige maatregelen waren er geen workshops maar je kreeg wel een zakje chocolade met de tien smaken die aan bod kwamen tijdens het bezoek mee zoals: Ruby, Madagskar, Arriba, Satongo, … Een leuke attentie die achteraf thuis erg in de smaak viel!

​Cheers!
 
https://www.chocolatenation.be/nl?gclid=Cj0KCQjw4v2EBhCtARIsACan3nyQESFbR4e-kY3CFr0en76aJPuUnSRdvM8rvMSoEg8Hwo34HNKSMAsaApAkEALw_wcB

https://hoftendormaal.com/

​https://www.lagrandedame.be/nl/home/
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Sam Leemans 
    Levensgenieter:
    genieten in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld!

    Archieven

    Mei 2022
    April 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020

'De Blauwhoef': vroeger een boerderij waar velen over de vloer kwamen voor een frisse pint of een gezellige babbel. Nu de naam BAR-N, die zijn oorsprong vindt in het Engelse 'barn', wat schuur of stal betekent: het deel van de woning dat wij nu onze 'thuis' mogen noemen.                                                                                                                                                                                                     #BARNTOBEALIVE
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG