Lat ligt meteen hoogTijdens de lockdown hadden we een WhatsAppgroepje opgericht genaamd ‘Omdat Het Can’. Het doel ervan was om leuke, vernieuwende bieren en acties te delen, eventuele groepsaankopen maar vooral verbinding met elkaar en de levensgenieter in ons. De groep was allesbehalve een bevlieging en bijna dagelijks passeerde er wel één of meerdere (craft) bieren de revue. Met dit enthousiast groepje moest er dringend eens afgesproken worden. Het vrouwke was een weekend van huis en daar moest “geprofiteerd” van worden. Ik nodigde vrijdagavond iedereen uit die kon en we hadden een erg geslaagde bottleshare achter de rug. Zaterdag stond er een daguitstap naar Brussel gepland met onze “lokale gids” ter plaatse. Via via (dit krijg je niet uitgelegd in een blogverhaal) had ik vorig jaar kennis gemaakt met Koen. Afkomstig van de Kempen, woonachtig te Brussel, tolk én een grote passie voor bier, wat moest je nog meer hebben? We dronken vorig jaar al een biertje na een bezoek bij Brussels Beer Project en ik zei dat ik eens met enkele bevriende bierdrinkers ging afkomen. We werden hartelijk ontvangen aan het station van Brussel – Centraal. Hij stond ons op te wachten met een bevriende Fin die graag mee wou aansluiten. Stiekem had ik er al op gehoopt maar ja hoor… hij maakte het volledig waar! Hij haalde uit zijn rugzak enkele blikken bier van Brasserie Surréaliste om te toasten op de start van de dag. De brouwerij was die dag dicht maar hij wou ons laten kennismaken met een Brusselse lekkernij. Met een biertje in onze hand wandelden we door enkele toeristische trekpleisters en gingen we aperitieven in stijl bij ‘Jardin Rooftop’. Wat heerste daar een lekker Brussels sfeertje zeg (zie foto): een melodieuze beat als achtergrondmuziek, een heerlijk streepje zon op je bol, de geur van versgebakken spek en hamburgers met een prachtig uitzicht over de stad. We dronken met zijn allen een ‘Wunder Lager’ van BBP. Het was hun eerste pils die ze maakten én met een zeer laag alcoholpercentage maar met enorm veel smaak en een hoppig karakter. Aan de gezichten van mijn tafelgenoten kon je zien dat dit een prachtige dag ging worden. |
We gingen weer een stukje stappen door de stad en vooraleer we onze volgende halte bereikten, hielden we nog even stop bij de shop van BBP. Iedereen koos een BVO’tje (weet je nog? Biertje Voor Onderweg) en weg waren we. Langs het kanaal van Brussel genoten we van de uitzichten, de weetjes van onze gids en van ons bier. Ik had gekozen voor de allernieuwste ‘Arctic Summer’, een cold IPA die de laatste weken wel vaker opduikt in het craftwereldje. Fraai blikwerk weeral zeg en een enorm zuivere, frisse smaak. Hop volop in de voorgrond met een florale afdronk, heerlijk met dit weer! |
Na een tijdje kwamen we aan bij de volgende brouwerij. Hier was ik nog maar één keer geweest en toen was er enkel de take- away optie wegens de lockdown. Het terras was nu ook open en het was gezellig druk. Brasserie de la Senne ligt misschien wat afgelegen maar het is een zeer rustgevende en sfeervolle plek om te genieten van talrijke bieren van ’t vat of op fles. Ik genoot van een Jambe-de-Bois, een Belgische tripel die voor mij erg fris, fruitig en lichtzoet werd ervaren. Ik koos bewust voor dit bier wegens de naam en de link met mijn goede ‘jambes’ die dag. |
La Source & En Stoemelings
Yes… We hielden ook een tussenstop bij La Source! Deze plek heb ik (gelukkig) meermaals ontdekt tijdens COVID19 zowel de webshop als de fysieke brouwerij. Wat een keuzestress weeral zeg… Er was weer zoveel nieuw en zoveel lekkers op dat menu. Ik besloot om enkele bieren mee te nemen om thuis te degusteren maar koos nu voor de ‘Salamandre’, een fruited sour van slechts 6% ABV en recht uit de tank getapt. Wat een roos kleurtje zeg met een enorm krachtig aroma van frambozen en iets friszurig. In de smaak eerder een bescheiden zuurtje maar vooral het fruitige heerste. Het had veel weg van een eerder gedronken Brewski Pie editie. De tijd vloog voorbij en we staken de straat over naar onze volgende brouwerij. Hier was ik nog niet geweest maar enkel voorbijgelopen terwijl het vlakbij elkaar ligt. We hielden een klein proeverijtje onder ons vijf. We kochten wat flesjes bier en deelden deze over de prachtige glazen. Het waren misschien niet de ideale proefglaasjes maar wel met een mooi, gouden randje. We dronken enkele kwaliteitsvolle gebrouwen bieren die vooral geneigd waren naar klassiek en eerder braaf. De ‘Papy Van de Pils’ (heerlijke naam toch?!) sprong er voor ons uit wegens de zeer goede, frisse kwaliteit van een pils. Deze was erg lekker en dorstlessend.
Beerstorming
We namen de taxi en gingen naar de andere kant van Brussel naar Sint- Gillis. We gingen naar een prachtig plekje waar je normaal (als toerist) niet meteen zou komen. ‘Our Brewery Is Yours’... wat een mooie openingszin om binnen te stappen. Het is eigenlijk een plek waar je echt ideeën en verlangens kan uitwisselen over nieuwe recepten en vervolgens ze uit te werken. Je kan letterlijk je eigen bier mee brouwen en brainstormen. We waren vandaag niet om hier te brouwen maar om enkele van hun probeersels te proeven. We lieten ons verrassen want soms zei de stijl enorm weinig. We dronken enkele zeer speciale bieren. De éne al wat beter dan de andere maar ze hadden wel allemaal iets gemeenschappelijks: 'atypisch'. Je kon ze vaak heel moeilijk categoriseren in een hokje. Dit leidde tot boeiende gespreksstof onderling. Na een tijdje kwam zelfs de jonge brouwer erbij zitten om wat te praten over het concept, de bieren, de visie, … Hier zijn we als liefhebber erg gevoelig voor natuurlijk… Hier komen we zeker eens terug!
L’ Ermitage
We sloten onze topdag af bij L’Ermitage Saint-Gilles voor een hapje en een drankje. Een heerlijke pizza in combinatie met ‘Californication’, een imperial IPA van 8%. We namen afscheid van Koen en zijn vriend en met zijn drie dronken we nog een stoutje om de dag af te ronden en om de laatste trein huiswaarts te nemen.. Alles zat vandaag mee… het weer, de setting, de talrijke bieren en proevertjes, het gezelschap, … Brussel, je blijft me verbazen! À bientôt
0 Reacties
Laat een antwoord achter.
Auteur
Sam Leemans
Levensgenieter:
genieten in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld!
Archieven
Mei 2022
April 2022
Februari 2022
Januari 2022
December 2021
November 2021
Oktober 2021
September 2021
Augustus 2021
Mei 2021
April 2021
Maart 2021
Februari 2021
Januari 2021
December 2020
November 2020
Oktober 2020
September 2020