"Bier"ginsAfgelopen zomerbar kreeg ik al regelmatig de vraag of ik nog zo met gin bezig was aangezien ze op ons Instagramaccount (barn.tobealive) zoveel over bier zagen passeren. Natuurlijk! Eén van de redenen is dat we wegens COVID-19 jammer genoeg geen ginfestival hebben kunnen bezoeken. Daarnaast waren er talrijke brouwerijen die acties en initiatieven ondernamen waar ik nogal gevoelig voor ben. Zij organiseerden take-aways, online proeverijen, steunpakketten, ... Ik heb die tijd jammer genoeg weinig nieuwe gins mogen en kunnen ontdekken. Toen we uiteindelijk meer perspectief kregen voor de horeca in de aankomende zomer, kon ik weer actief op zoek gaan naar nieuwe, leuke gins. Iets wat ik vaker zag opduiken waren brouwerijen die een gin uitbrachten. Vandaag zet ik enkele gins in de kijker want tenslotte komt ons publiek voor de speciale gins én biertjes. Botanical Gin - Mikkeller (44%)We starten de maandagavond met een Deense gin genaamd 'Botanical Gin'. Moest je niets van gin kennen maar wel veel over craftbieren weten, had je op basis van het etiket de makers al kunnen raden. Op het etiket prijkt het gekende design van Mikkeller: het sterke artwork van de Amerikaanse kunstenaar Keith Shore. Wat maakt deze gin zo uniek en zo verfrissend? Dat komt onder andere door het gebruik van Simcoe hop. In het aroma komen heel wat frisse citrustonen naar voor zoals citroengras en -zeste. De gin is bijzonder zuiver en heeft een zeer verfrissende smaak. Kardemom komt ook volledig tot zijn recht in deze gin waardoor hij erg naar citrus smaakt maar ook een warme, zoete ondertoon heeft. Ik zou deze gin zeker puur kunnen drinken maar anders zou ik hem combineren zoals we in de bar deden met een Indian tonic, kardemom en appelsienzeste. Deze "bier"gin is een zeer goede start van de avond... op naar meer! Delirium Gin - Brouwerij Huyghe (42%)WAUW! Wat een prachtige, atypische ginfles zeg! Deze valt meteen op (ondanks de andere 100 verschillende flessen) in het assortiment. De vorm van de fles is eigenlijk een link naar de brouwketel én naar het hoofdingrediënt 'Delirium Tremens'. Dit blond bier van 8,5% zullen de meesten onder ons wel kennen. Deze gin is al helemaal anders in de neus dan de voorganger. Deze heeft een fruitig en moutig karakter. Als je een slokje neemt puur, krijg je een hele smaakbeleving. Hij start zeer kort met een moutige bierervaring dat snel overgaat naar een fruitige, frisse toets en zelfs een ietswat kruidig en verwarmend einde. Ik snap de link met het bier volledig na het proeven ervan. Het is de eerste keer dat in mijn beleving gin zo dicht bij bier staat. Net zoals de eerste gin zou ik deze ook prima puur kunnen nuttigen. Volgende zomer zal hij ongetwijfeld op de kaart staan maar dan in combinatie met een neutrale tonic en een nog te bepalen garnituur. Op het internet zie ik voorlopig enkele "soepjes" gecreëerd met bijvoorbeeld steranijs, citroenzeste, rozenblaadjes, roze peper, ... De mensen die me kennen, weten dat ik graag één ingrediënt wil versterken en niet te veel tralala in het glas wil. Lone Wolf: Cactus & Lime Gin - Brewdog (40%)Als derde proever op het programma stond er ééntje van 'Brewdog Distilling Co'. Wederom is de fles een visuele parel op de planken. Dankzij DH17, een dranken speciaalzaak in Bergen op Zoom, heb ik al enkele verschillende versies op van de Lone Wolf Gin. Ik koos voor de versie met onder meer cactus en Kaffir limoen omdat deze al twee zomers erg goed aanslaat bij de mensen én je dergelijke botanicals niet snel zult aantreffen in een gin. In de neus ruik ik de zomer en limoensorbet. Niet alleen frisse citrusaroma's komen binnen maar ook iets zoet en floraal dankzij de bloem van de cactus. Ze hebben gebruik gemaakt van 'Queen of the Night' een geurige cactus-bloem die enkel 's nachts verschijnt net zoals de wolf. In ieder geval een aroma dat uitnodigt om gedronken te worden. De afdronk is een stuk zoeter dan je zou verwachten. De smaak blijft erg lang nazinderen. Deze gin zou ik drinken zoals aanbevolen wordt op de fles met een indian tonic en een schijfje limoen. De 'Gunpowder' versie van Lone Wolf blijft trouwens mijn favoriet in hun reeks wegens de krachtige intensiteit en complexiteit van smaken (en wellicht ook het bijhorend alcoholpercentage van 57%). Een leuk weetje over de stokerij is dat ze beschikken over iets uniek in de wereld namelijk een 'triple bubble still'. Je moet maar eens afbeeldingen opzoeken via google ;). Ze hebben ook een deel van het dak van het brouwhuis weggehaald om een gigantische 19 meter hoge rectificatiekolom te installeren om het puurste distillaat te maken. Dat kunnen we alleen maar toejuichen zeker? Schuppenboer Dry Gin - Brouwerij - Stokerij Pirlot voor brouwerij Het Nest (46%)We sluiten dit blogverhaal af met een erg leuke, lokale, Belgische gin gerijpt op vat. Brouwerij/stokerij Pirlot heeft enkele vaten, waar eerst bier op lag, hergebruikt. Dit zorgt natuurlijk voor een lichtgele kleur maar dat zullen de liefhebbers van 'Barrel Aged' bieren en/of spirits ongetwijfeld al hebben opgemerkt. Deze gin zit weeral in een erg mooie, uitnodigende fles. Bij het uitschenken, vliegen de aroma's al in mijn neus. Ik ervaar een mix van appelsien en winterse, gezellige kruiden. Na mijn eerste sip, merk ik meteen dat deze gin prima geschikt is om puur van te genieten. Net zoals bij de Delirium gin ervaar je verschillende smaken en evoluties. Vooral van het warme, peperige in de mond ben ik grote fan. In de afdronk merk je een lichte invloed van het vat door een kleine toets van vanille die bijzonder mooi eindigt. Dat was weer genieten zeg.! Altijd leuk zo een impulsief idee om een blogverhaal te schrijven. Kennen jullie nog andere goede "bier"gins?
Cheers!
0 Reacties
Laat een antwoord achter. |
AuteurSam Leemans Archieven
Mei 2022
|