BAR-N
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG

BAR-n To be alive!

Blogverhalen voor alle levensgenieters

Bier & kaas

22/1/2022

2 Reacties

 

Bier & kaas

Enkele jaren geleden hadden we een droomreis gepland: Colorado in de paasvakantie van 2022. Corona en de komst van een zoontje hebben er iets anders over beslist. Samen met mijn neef Steven wilden we twee weken rondtrekken in deze Amerikaanse staat met enorm veel microbrouwerijen. Niets doen, was ook geen optie dus kozen we ervoor om een plan B op te maken. Het contrast is vrij groot aangezien we nu vier dagen door België zullen trekken. Natuurlijk hoort bij zo een avondje vergaderen ook wat lekkers in huis. Beiden zorgden we voor wat leuke bieren en ik ging op basis van de smaakbeschrijvingen op zoek naar enkele lekkere kazen in het kaashuis van Roosendaal. Als bier- en kaasliefhebber kan je in dit verhaal ongetwijfeld leuke combinaties te weten komen.

Geturfde keuze

De lat werd meteen hoog gelegd want we startten met een prachtig aperitiefbier namelijk een 'Oude Geuze Geturfd (season 19|20) Blend No. 62' van 3 Fonteinen. Steven had deze gelukkig kunnen scoren bij Borger Bottles. Wegens de hogere geturfde aroma's, hebben de makers besloten om deze fles niet als een 'Zenne y Frontera' uit te brengen maar als een geturfde geuze. De blend is grotendeels afkomstig van Oloroso (sherry) - vaten. Het bier was erg fris, jong en ik nam erg veel citroenzuur waar met in de achtergrond een lichte stalgeur. In de smaak eerder droog maar toch een frisse aanzet. Naarmate hij opwarmde, kwamen er steeds meer smaken vrij met in de afdronk een mooie, verwarmende en geturfde afdronk. Nét die afdronk was hemels en zorgde voor een starter van formaat.

Toen ik met de beschrijving van turf aankwam in het kaashuis, zeiden ze me een pittige kaas te nemen bijvoorbeeld de piri piri. Deze had ik al eerder op en ik vond die toen erg lekker. Het is een boerenkaas van dezelfde makers als die van de Hertog-Jan bierkaas. Het is een kaas die zacht begint maar later als pittig wordt ervaren. Door de intensiteit van het bier was deze eerder (vrij) zacht en erg smaakvol maar uiteindelijk niet zo pittig zoals ik hem voorgesteld had. Uiteraard zijn dit maar subjectieve bevindingen want van deze twee extreme smaken (pittig en turf) kan je best een liefhebber zijn in plaats van een "leek". 
Foto

​Hopgeweld 

Tijdens het verdere opzoekwerk naar locaties, slaapplekken en dergelijke door proefden we nog heel wat lekkers en namen we de volgende kazen echt als hoofdgerecht bij onze hoppige bieren. We deelden als eerst een IPA vervolgens een DNEIPA, een TIPA en ook een QIPA. We dronken volgende (hoppige) bieren:
  •  Elsewhen - Fuerst Wiacek (IPA, 6.8%)
  •  New England Double IPA - The Garden Brewery & Maskeron (DNEIPA, 9.2%)
  • TDH Vic Secret Spectrum x Citra Lupomax x Galaxy TIPA - Arpus (TIPA, 10%)
  • CRYO ME A RIVER WAS BEZET DUS NU HEET HET BIER ZO - Big Belly Brewing Company (QIPA, 12.5%)
Ik ga geen heel verhaal schrijven wat ik hiervan vond daarvoor verwijs ik u graag door naar mijn Untappdaccount  (https://untappd.com/user/SamLeemans) maar wel over de meer dan geslaagde combinaties met de kazen. 
​Al deze vier bieren combineerden we met onderstaande drie kazen (op aanraden van het kaashuis.
  • Chevre Fermier Galletout (linksboven op onderstaande foto) 
    • Deze is een rauwe kaas gemaakt van volle geitenmelk. Deze was zacht, smolt op de tong en had een dunne, natuurlijke, eetbare korst. Met wat goede confituur. was dit zéér smakelijk (en nog een tikkeltje beter) in combinatie met onze hoppige bieren. Beiden vonden we dit de meest geschikte kaas bij onze (soorten) IPA's. 
  • Mont Vully (rechtsboven op foto)
    • Een kaas uit Zwitserland gemaakt van koemelk. De kaas is vernoemd naar een heuvel en wordt beschreven als een delicate kaas die gelijktijdig mild, noot- en houtachtig smaakte. Het leuke eraan is dat de kaas regelmatig gewassen wordt met Pinot Noir van lokale wijngaarden en daardoor de roodachtige schil krijgt. Deze kaas was niet te uitgesproken maar gewoon erg lekker en passend op ons plankje. Wederom een erg geslaagde keuze en combinatie.
  •  Tomme de fleurs (onderaan op foto) 
    • Deze is afkomstig uit de Ardèche en heeft een luchtige structuur. De natuurlijke korst is bedekt met meerdere soorten bloemetjes en dat vond ik erg passen bij de hoppige, florale aroma's van de bieren alsook de smaken. Normaal gezien ben ik geen fan van kaasranden maar bij deze was het net een meerwaarde om aan complexiteit in te winnen in onze smaakbeleving.
Wat betreft de vier (hoppige) bieren was die van Arpus diegene die er net bovenuit stak. De QIPA (met een té heerlijke naam) was echt aan het flirten met de grens van bier. Het was leuk om vier verschillende soorten IPA's te vergelijken naast elkaar met de kazen. 

Old Ale & oude boerenkaas

We sloten onze avond af met een 'Old Ale' van Founders. Het bier heette 'Curmudgeon’s Better Half (2018)' en had een tijdje op Bourbon vaten gerijpt. In de neus viel meteen de geur op van rozijntjes en alcohol. Verder kwam een lichte eiken toets in de smaak terug maar vooral een volle, zoetere en krachtige smaak. De kaas die werd aanbevolen was oude boerenkaas. Deze had ik een tijdje geleden ook al eens gegeten. Deze kaas is niet gepasteuriseerd en ook een leuk weetje is dat boerenkaas telkens handgemaakt moet zijn om aan deze term te voldoen. De kaas heeft een intens aroma en is niet voor iedereen weggelegd. De structuur is hard om te snijden en heeft daarna iets korreligs. Eenmaal in je mond, smolt deze kaas erg langzaam. Deze keer smaakte hij enorm zout en een stevige umamitoets. De kaas was bijzonder intens en misschien nét iets te krachtig voor ons bier. Beide zaken zijn allebei topproducten maar het was niet de meest geslaagde match van de avond. Of waren we gewoon te verwend na vorige combinaties?
Foto

​Vruchtbare vergadering

Na een geslaagde avond vol heerlijke bieren en aangepaste, lekkere kazen geproefd te hebben, zijn we ook zeer tevreden met onze efficiënte planning die we in de paasvakantie voor de boeg hebben. Het zullen vier Bourgondische dagen worden met hopelijk veel leuke ontdekkingen van gezellige plekjes, gepassioneerde mensen, brouwerijen, bieren, ... Kortrijk - Brussel - Leuven- Antwerpen, dat klinkt nu alvast als muziek in mijn orden, ik kijk er naar uit! Onze ervaringen zal je ongetwijfeld kunnen volgen op onze sociale media. (https://www.facebook.com/barntobealive1 en ​https://www.instagram.com/barn.tobealive/) 

​Cheers!
2 Reacties
Filip
22/1/2022 17:59:52

Ne mens krijgt er goesting van met al die sappige verhalen :-) Wel leuk dat je bijpassende kazen hebt geproefd! Zal een hele smaakbom geweest zijn :-)

Antwoord
Sam
23/1/2022 08:11:19

Dankjewel, Filip! Ja wat leuk om steeds nieuwe bieren en/of kazen te ontdekken en zeker als ze dan nog eens samen matchen!

Antwoord



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Sam Leemans 
    Levensgenieter:
    genieten in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld!

    Archieven

    Mei 2022
    April 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020

'De Blauwhoef': vroeger een boerderij waar velen over de vloer kwamen voor een frisse pint of een gezellige babbel. Nu de naam BAR-N, die zijn oorsprong vindt in het Engelse 'barn', wat schuur of stal betekent: het deel van de woning dat wij nu onze 'thuis' mogen noemen.                                                                                                                                                                                                     #BARNTOBEALIVE
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG