BAR-N
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG

BAR-n To be alive!

Blogverhalen voor alle levensgenieters

Bier-ami-su

5/12/2020

0 Reacties

 
Bieramisu
​Vandaag een kort blogverhaal over foodpairing dat je wellicht zal doen watertanden. Soms probeer ik te experimenteren met eten en aangepaste dranken (vandaag bier in het geval). Het voor- en nagerecht komen uit het boek ‘BAPAS’ (Belgische biertapas). Auteur en voedingsexpert Karl Van Malderen brengt Belgische kwaliteitsbieren en lekker eten dichter bij elkaar. Het hoofdgerecht was een eigen probeersel. Ik nodigde graag mijn goede vriend Bas (die reeds deel uitmaakte van de blog ‘Oh what a night deel 1)uit en zijn vriendin Melissa. O ja, deze avond dateert van de pre-COVID-periode.

Bij een etentje in goed gezelschap hoort uiteraard een 'goei aperitiefke'. We startten met een verfrissende klassieke mojito maar dan met een extra (bier)twist. Naast de gekende ingrediënten: rum, limoen, rietsuiker, munt en bruiswater voegde ik er 50 ml St-Louis Kriek bij. Dit was een probeersel voor de zomerbar en bleek een frisse verrassende twist aan de mojito. De mensen die deze Kriek kennen, weten dat deze vrij zoet is met een lichtzuurtje. De St-Louis Premium Kriek wordt gebrouwen op basis van lambiekbier aangevuld met St-Louis Kriek Fond Tradition en Oblacinska krieken (dit zijn zure kersen na het nodige opzoekwerk) die zes maanden lang op geuze lageren. Een geslaagde start van de avond, de sfeer zat goed maar we keken allemaal al uit naar het voorgerecht.
Foto

Groene asperges met zalm, peterseliemayonaise & Martin’s IPA

​​Moest je het boek hebben of willen aankopen, kan je dit recept vinden op bladzijde 179. Een zeer eenvoudig recept om te maken. Je moet niet te veel tijd spenderen in de keuken en dat zorgt natuurlijk voor meer tijd om bij je gasten te zitten. Je kan de mayonaise vooraf maken, de zalm al op bordjes leggen zodat je enkel de asperges nog moet koken en het bordje afwerken. Een zeer verfrissend voorgerecht dat naar meer smaakte! De IPA paste er ook erg goed bij. Het vet (van de zalm) en het bitter (van het bier) werkten neutraliserend en zuiverend. Het hoppige bier met wat citrus in de neus in combo met wat gerookte zalm… heerlijk toch?
Foto
Foto

​Hamburger met ‘Dark Master Imperial Stout’

​Voor het hoofdgerecht deed ik een kleine gok omdat ik wist dat niet iedereen stout weet te waarderen. Maar een kleine toevoeging aan de ajuin en het gehakt zelf kan toch niet storend zijn, dacht ik bij mezelf. Als voorbereiding had ik de ajuin al gekarameliseerd met een beetje goede boter, bruine suiker en 75 ml stoutbier. De hamburgers kan je ook perfect vooraf zelf maken. Bij het gehaktmengsel deed ik ongeveer 50 ml bier en een heleboel kruiden en paneermeel. Het enige wat ik nog moest doen: de frietjes afbakken, de hamburger in de pan bakken, ajuin terug opwarmen en afwerken maar! Dit was een stevig bommetje zeg! De stout kwam niet echt terug in de smaak bij de hamburger maar was wel héérlijk aanwezig in de ajuin. Het kan ook aan mij liggen dat ik te subjectief hierover ben wegens een zeer grote fan van ui. Het gesmolten lapje cheddarkaas maakt ook altijd net dat tikkeltje verschil bij een 'hambi'. Bij het hoofdgerecht deelden Bas en ik een flesje ‘Dark Master’ om ervoor te zorgen dat we niet te snel verzadigd waren. Het bier zelf had een stevig koffiebittertje en een kleine, zoete chocoladetoets. 
Foto
Foto

Bieramisu op basis van St-Louis Framboise

Voor het nagerecht (in het boek op bladzijde 127) had ik persoonlijk zelf wat schrik maar omdat ik wist dat de anderen zoetekauwen zijn, kon er eigenlijk weinig misgaan. Het was een tiramisu maar dan met een frambozenbier in de plaats van Amaretto en met een toevoeging van witte chocolade (wat ik eigenlijk zelf nooit eet). Het dessert was wat groot uitgevallen in het kommetje en was een “aanslag” op onze maag. Ik moest toegeven dat de chocolade zoet was maar niet te en zeker niet door de frisse, zoetzurige combinatie met de frambozencoulis. Bij deze combinatie tussen het dessert en het bier is er een duidelijk verband en allesbehalve een contrast. Het was kortom een geslaagde pairing! Het bier zelf is echt zoet maar heeft wel een zeer lage ABV. Ideaal voor in de zomer. op een terras!

Een erg gezellige avond, goed gegeten en gedronken… Wat wil je nog meer op een donderdagavond? Ik heb leuke combinaties geprobeerd en ontdekt. Iets waar ik ongetwijfeld nog meer mee ga experimenteren in de toekomst. . Bier-ami-su, de titel van dit verhaal, is een verwijzing naar bier en vriendschap. En de ‘su’? .. dat weet niemand..
 
https://www.standaardboekhandel.be/p/bapas-9789022331033
https://www.bol.com/nl/p/bapas/9200000036200120/?country=BE
https://www.bapas.be/?lang=nl
​
Cheers, Sam

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Sam Leemans 
    Levensgenieter:
    genieten in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld!

    Archieven

    Mei 2022
    April 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020

'De Blauwhoef': vroeger een boerderij waar velen over de vloer kwamen voor een frisse pint of een gezellige babbel. Nu de naam BAR-N, die zijn oorsprong vindt in het Engelse 'barn', wat schuur of stal betekent: het deel van de woning dat wij nu onze 'thuis' mogen noemen.                                                                                                                                                                                                     #BARNTOBEALIVE
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG