BAR-N
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG

BAR-n To be alive!

Blogverhalen voor alle levensgenieters

Beer Butt Chicken

12/11/2020

0 Reacties

 
Foto
Beer Butt Chicken
​

Een nieuwe dag, een nieuw probeersel. Ik ga namelijk kip bereiden maar niet op de traditionele wijze. Vandaag maken we ‘Beer Butt Chicken’ of ‘Beer Can Chicken’ (‘Bierblikkip’ letterlijk vertaald). Het is een BBQ-klassieker maar dit recept kan je ook perfect klaarmaken in de oven. In mijn eerste werkjaar als leerkracht heb ik het ooit eens gegeten op een ‘mannenbarbecue’. Nu is het mijn beurt..


Ik leg het recept in enkele duidelijke stappen uit zodat je het thuis zelf eens kan klaarmaken:
  1. Verwarm de oven op 175 graden Celcius.
  2. Neem een blikje bier (pils of een Radler) en open het bovenstuk met een blikopener.
  3. Drink de helft op en vul het overige halfvolle blik met kruiden naar hartenlust. Ik gebruikte zelf verse tijm, rozemarijn, een groot teentje look, limoensap en wat sambal.
  4. Maak in een kommetje een mengsel om de kip te lakken. Ik koos voor onder andere: olijfolie, ketjap, paprikapoeder, limoensap, sojasaus, currypoeder, …
  5. Zet/trek de kip over het blik en lak de buitenkant met het mengsel dat je hebt gemaakt
    (Zelf heb ik ook een beetje van dit mengsel in de kip gegoten).
    noot: onze kip viel telkens om toen hij al een tijdje in de oven stond. Er bestaan tegenwoordig ‘gadgets’ die je kan gebruiken om de kip recht te houden.
  6. Doe de kip in de voorverwarmde oven en wacht ongeveer 75 minuten tot de kip gaar is.
  7. Smakelijk!

Foto
Foto
Foto
Foto

Het blik zorgt er eigenlijk alleen voor dat je kip blijft staan. Het bier in het blik verdampt tijdens de bereiding amper tot niet maar zal wel leiden tot een enorm malse en aromatische kip door de inhoud van het blik. Kortom weeral een geslaagd probeersel maar ik zal volgende keer misschien toch eens een hulpmiddel moeten aanschaffen zodat de kip wat stabieler staat.
​
Voor de liefhebbers van foodpairing koos ik voor een dubbele IPA van de Poolse brouwerij Pinta (kwam al eerder aan bod bij het blogverhaal ‘Say cheese’). Achteraf gezien schrok ik van het hoge percentage (9.8%) want dat proef je absoluut niet. Heerlijk bitter, romig, vers en paste goed bij de erg malse kip.
​

Cheers, Sam ​

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur

    Sam Leemans 
    Levensgenieter:
    genieten in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld!

    Archieven

    Mei 2022
    April 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020

'De Blauwhoef': vroeger een boerderij waar velen over de vloer kwamen voor een frisse pint of een gezellige babbel. Nu de naam BAR-N, die zijn oorsprong vindt in het Engelse 'barn', wat schuur of stal betekent: het deel van de woning dat wij nu onze 'thuis' mogen noemen.                                                                                                                                                                                                     #BARNTOBEALIVE
  • Home
  • contact
  • T-shirts
  • Agenda
  • GIN/BIERTASTING
  • BLOG