Bella Vita
Apero Toen we deze zomer vertoefden op het eiland Sardinië hebben we heel wat leuke dorpjes en plekjes ontdekt doorheen onze doorreis. Op een avond toen we op zoek waren naar een gezellig terrasje om te gaan dineren kwamen we een zeer interessante (dranken)winkel tegen in Oristano. Deze drankenhandel heette 'Dispensas' en had een prachtig aanbod. Hij was vooral gespecialiseerd in wijnen maar daarnaast had hij nog een zeer uitgebreid gamma aan likeuren, Limoncello, craft beer én ook enkele lokale gins. Uiteraard hebben we hier wat gekocht en meegenomen om thuis het vakantiegevoel terug boven te halen. Eén van onze aankopen was de Sardijnse 'Giniu' gin. Wat deze gin typeerde was het gebruik van de lokaal gekweekte jeneverbessen nabij het strand. Deze hadden een kruidige, pittige en warme smaak en dat zou komen dankzij het mediterraans klimaat in combinatie met de krachtige noordelijke wind. Alle ingrediënten die voor de gin zijn gebruikt hebben een oorsprong op het eiland. Ik heb even moeten opzoeken wat er allemaal in verwerkt zit en dat zijn onder andere: tijm, venkel, mirte, rode bessen van de mastiek plant, gele bloem van de curry plant, salie en citroenzeste. Voor de ideale gin tonic heb ik gebruik gemaakt van de aromatic tonic van Fever - Tree. en afgewerkt met enkele gekneusde jeneverbesjes. Deze gin is hélemaal mijn ding: lekker kruidig, intens, karaktervol en heeft een sterke jeneverbessmaak. Een gin met body, leuke ingrediënten en een verlangen naar een Italiaanse zwoele zomeravond. Het was meteen een ideale aperitief om onze avond mee te starten. Guido Berta Na een geslaagde apero gingen we meteen over naar ons hoofdgerecht. Maar vooraleer ik hierover ga schrijven, deel ik graag nog wat meer achtergrondinformatie over de tussentitel. Enkele jaren geleden hadden we een bijzonder geslaagde en smaakvolle avond in het Hooihuis in Roosendaal. We werden die avond verwend met een zevengangenmenu vergezeld met aangepaste wijnen startende met mousserende wijn gevolgd door enkele witte- en rode wijnen en sloten af met een topper van een dessertwijn. De avond werd aaneengepraat door de aanwezigheid van de wijnbouwer zelf uit Piëmonte. Guido heeft de productie overgenomen in het familiebedrijf en vertelde zeer gepassioneerd over zijn werk/hobby Sinds die avond staat die streek hoog aangeschreven op onze verlanglijst om daar eens te gaan touren. Na ons etentje konden we uiteraard ook de gedronken wijnen bestellen en ja dan ben je snel verkocht he.... We hadden na al die jaren nog maar enkele flessen over en deze Guido Berta Barbera d' Asti uit 2016 zou wel eens mooi kunnen passen bij onze spaghetti. In de neus vond ik hem nog vrij jong maar hij kwam volledig tot zijn recht als je met je glas walste én in de afdronk. Qua smaak had het een mooi, vol karakter met heel wat fruitige toetsen. De wijn was eerder aan de drogere kant en dat stelde me tevreden in combinatie met de stevige nasmaak. Limoncello uit Amalfi
We sloten onze "thema-avond" af met een espresso en een fris, vloeibaar dessertje in het glas. Als toetje hadden we deze fles afgelopen zomer meegenomen uit Amalfi. In augustus heb ik er nog een blogverhaal over geschreven namelijk 'Giorno dei Limoni'. We hadden toen een erg boeiende citroenentour gevolgd en op het einde hadden we nog een fles gekocht als souvenir om mee te nemen naar België. Deze fles stond al een tijdje ongeopend wegens de zwangerschap en wilden we graag delen als hij eenmaal geboren zou zijn. De textuur van deze Limoncello was dikker en het uitzicht zeer wazig en zelfs een beetje lichttroebel. Het aroma is bijzonder fris en je waant je precies of je tussen de citroenenbomen aan het wandelen bent. Je krijgt spontaan terug een vakantiegevoel. Qua smaak had het een zeer mooie balans tussen zoet en friszuur. Een leuk, lekker en toepasselijk Italiaans digestief om zo onze "Italiaanse avond" af te ronden. Cheers!
0 Reacties
|
AuteurSam Leemans Archieven
Mei 2022
|