A Beery ChristmasVoor het tweede jaar op rij deed ik mee met de bier adventskalender van ‘HOPT’. Aangezien deze vorig jaar erg in de smaak viel, twijfelde ik niet om deze opnieuw te bestellen. Ondanks het enorme aanbod van andere brouwers en slijterijen zoals de kalenders van ‘De Moersleutel’, ‘BrewDog’, ‘Beer Geeks’, … Als bierliefhebber kom je dezer dagen echt niets te kort met de ruime keuze. HOPT beloofde vooraf alvast 24 ambachtelijke bieren die exclusief voor de Beery Christmas zijn gebrouwen. Bieren uit 14 verschillende landen en gemaakt door 28 brouwerijen. Er werd nog één kleine tip gegeven dat er een bier van ‘Founders Brewing Company’ bij ging zitten. Deze brouwerij is gelegen in Michigan (Amerika) en is enorm bekend voor zijn heerlijke KBS (Kentucky Breakfast Stout). Elke ochtend opende ik erg enthousiast (als een klein kind) het juiste luikje en zette ik het vervolgens in de koelkast of op ’t schap afhankelijk welke stijl die dag gepresenteerd werd. Het is ongelooflijk om te zien wie er allemaal aan mee doet als je Untappd en enkele bierfora volgt. Verspreid over gans Europa proeven bierliefhebbers hetzelfde bier als jou op dezelfde dag. Tijdens de maand december maakte ik, onder andere dankzij deze kalender, kennis met bieren uit Portugal, Frankrijk, Engeland, Spanje, Nederland, België, … Van de brouwerijen Mikkeler, Kees, Magic Rock Brewing, … kende ik al heel wat uit hun assortiment wegens het aanbod hier in de buurt of online. Sommige brouwerijen kende ik totaal niet maar waren wel een leuke ontdekking zoals ‘Brique House Brewery’ net over de grens in Lille. Wat ik persoonlijk ook erg leuk vind aan de kalender is dat je eens een stijl drinkt die je spontaan zelf niet zou kiezen zoals bijvoorbeeld een ‘brown ale’. Je leert meer smaken kennen en verruimt je smakenpallet. Natuurlijk kan er wel eens een biertje bijzitten dat niet helemaal je ding is maar ik moet zeggen dat er in de kalender nu niets bij zat dat ik “walgelijk” vond. Wat me wel opviel, was dat heel wat bieren zo net aan de iets te zoete kant waren. Ik vermoed dat dit vooral aan mij zal liggen maar dat maakt het voor vele mensen juist toegankelijker. Natuurlijk sprongen er enkele bieren juist dat tikkeltje boven de anderen uit en daarom heb ik een top drie gemaakt. Mijn top 3:
Wil je de analyses van elk bier apart lezen? Check dan even mijn Untappdaccount ‘SamLeemans’.
Of heb je interesse in de biertjes? De meesten van de kalender zijn nu los te verkrijgen op: https://www.hopt.nl/655-beery-christmas?utm_campaign=End_of_Beery_20_NL&utm_content=touchpoint_1_hopt_nl&utm_medium=email&utm_source=zaius Cheers, Sam
0 Reacties
Bieramisu Vandaag een kort blogverhaal over foodpairing dat je wellicht zal doen watertanden. Soms probeer ik te experimenteren met eten en aangepaste dranken (vandaag bier in het geval). Het voor- en nagerecht komen uit het boek ‘BAPAS’ (Belgische biertapas). Auteur en voedingsexpert Karl Van Malderen brengt Belgische kwaliteitsbieren en lekker eten dichter bij elkaar. Het hoofdgerecht was een eigen probeersel. Ik nodigde graag mijn goede vriend Bas (die reeds deel uitmaakte van de blog ‘Oh what a night deel 1)uit en zijn vriendin Melissa. O ja, deze avond dateert van de pre-COVID-periode. Bij een etentje in goed gezelschap hoort uiteraard een 'goei aperitiefke'. We startten met een verfrissende klassieke mojito maar dan met een extra (bier)twist. Naast de gekende ingrediënten: rum, limoen, rietsuiker, munt en bruiswater voegde ik er 50 ml St-Louis Kriek bij. Dit was een probeersel voor de zomerbar en bleek een frisse verrassende twist aan de mojito. De mensen die deze Kriek kennen, weten dat deze vrij zoet is met een lichtzuurtje. De St-Louis Premium Kriek wordt gebrouwen op basis van lambiekbier aangevuld met St-Louis Kriek Fond Tradition en Oblacinska krieken (dit zijn zure kersen na het nodige opzoekwerk) die zes maanden lang op geuze lageren. Een geslaagde start van de avond, de sfeer zat goed maar we keken allemaal al uit naar het voorgerecht. Groene asperges met zalm, peterseliemayonaise & Martin’s IPAMoest je het boek hebben of willen aankopen, kan je dit recept vinden op bladzijde 179. Een zeer eenvoudig recept om te maken. Je moet niet te veel tijd spenderen in de keuken en dat zorgt natuurlijk voor meer tijd om bij je gasten te zitten. Je kan de mayonaise vooraf maken, de zalm al op bordjes leggen zodat je enkel de asperges nog moet koken en het bordje afwerken. Een zeer verfrissend voorgerecht dat naar meer smaakte! De IPA paste er ook erg goed bij. Het vet (van de zalm) en het bitter (van het bier) werkten neutraliserend en zuiverend. Het hoppige bier met wat citrus in de neus in combo met wat gerookte zalm… heerlijk toch? Hamburger met ‘Dark Master Imperial Stout’Voor het hoofdgerecht deed ik een kleine gok omdat ik wist dat niet iedereen stout weet te waarderen. Maar een kleine toevoeging aan de ajuin en het gehakt zelf kan toch niet storend zijn, dacht ik bij mezelf. Als voorbereiding had ik de ajuin al gekarameliseerd met een beetje goede boter, bruine suiker en 75 ml stoutbier. De hamburgers kan je ook perfect vooraf zelf maken. Bij het gehaktmengsel deed ik ongeveer 50 ml bier en een heleboel kruiden en paneermeel. Het enige wat ik nog moest doen: de frietjes afbakken, de hamburger in de pan bakken, ajuin terug opwarmen en afwerken maar! Dit was een stevig bommetje zeg! De stout kwam niet echt terug in de smaak bij de hamburger maar was wel héérlijk aanwezig in de ajuin. Het kan ook aan mij liggen dat ik te subjectief hierover ben wegens een zeer grote fan van ui. Het gesmolten lapje cheddarkaas maakt ook altijd net dat tikkeltje verschil bij een 'hambi'. Bij het hoofdgerecht deelden Bas en ik een flesje ‘Dark Master’ om ervoor te zorgen dat we niet te snel verzadigd waren. Het bier zelf had een stevig koffiebittertje en een kleine, zoete chocoladetoets. Bieramisu op basis van St-Louis FramboiseVoor het nagerecht (in het boek op bladzijde 127) had ik persoonlijk zelf wat schrik maar omdat ik wist dat de anderen zoetekauwen zijn, kon er eigenlijk weinig misgaan. Het was een tiramisu maar dan met een frambozenbier in de plaats van Amaretto en met een toevoeging van witte chocolade (wat ik eigenlijk zelf nooit eet). Het dessert was wat groot uitgevallen in het kommetje en was een “aanslag” op onze maag. Ik moest toegeven dat de chocolade zoet was maar niet te en zeker niet door de frisse, zoetzurige combinatie met de frambozencoulis. Bij deze combinatie tussen het dessert en het bier is er een duidelijk verband en allesbehalve een contrast. Het was kortom een geslaagde pairing! Het bier zelf is echt zoet maar heeft wel een zeer lage ABV. Ideaal voor in de zomer. op een terras!
Een erg gezellige avond, goed gegeten en gedronken… Wat wil je nog meer op een donderdagavond? Ik heb leuke combinaties geprobeerd en ontdekt. Iets waar ik ongetwijfeld nog meer mee ga experimenteren in de toekomst. . Bier-ami-su, de titel van dit verhaal, is een verwijzing naar bier en vriendschap. En de ‘su’? .. dat weet niemand.. https://www.standaardboekhandel.be/p/bapas-9789022331033 https://www.bol.com/nl/p/bapas/9200000036200120/?country=BE https://www.bapas.be/?lang=nl Cheers, Sam |
AuteurSam Leemans Archieven
December 2020
Categorieën |