Birra Italiana (+ ...)
Bij het betreden van het proeflokaal met uitzicht op de brouwzaal viel meteen het moutig aroma op. Er heerste een zeer specifieke geur maar ook een typische sfeer van een brouwerij. Het was een soort van loods die mooi was aangekleed voor bezoekers met buiten een grote parking (handig met een huurauto!), een terras en binnenin tafeltjes, stoelen en gezellige zetels, ... Daarnaast was er een actueel aanbod van 4 eigengemaakte bieren (van de 9 verschillende soorten) van 't vat en twee bieren kon je nog verkrijgen op fles. De anderen waren helaas uitverkocht of niet het seizoen ervoor. Aangezien het te warm was voor een stadswandeling of om Sassari verder te verkennen, kon ik ruim de tijd nemen om die vier bieren van de tapkraan te ontdekken. Ik bestelde in volgende volgorde: een session lager, een special bitter, een IPA en hun Double IPA. De 'White IPA' en 'West Coast IPA' nam ik mee om te kunnen degusteren op een ander tijdstip. Bij alle biertjes viel me steeds een erg moutig karakter op.. Daarnaast waren de bieren vaak ook erg braaf (met weinig risico) of weinig uitgesproken smaken. De kwaliteit daarentegen was telkens erg geslaagd. De DIPA was voor mij de beste van de vier! In het aroma viel meteen de aanwezigheid op van citruszeste. Het was een volle, fruitige en krachtige smaak en zelfs ietwat lichtromig. Het bier had een droge finish met een lang nazinderende nasmaak. ![]() Wat betreft de locatie zelf was het jammer genoeg iets te warm maar de kleine gerechtjes die je erbij kon bestellen, zagen er erg smaakvol uit. Het proeflokaal was gezellig en uitnodigend aangekleed. De prijzen waren ook erg democratisch. Je betaalde €3 voor een 25 cl van 't vat en €4 voor een flesje van 33 cl om mee te nemen. Een ideale tussenstop als bierliefhebber moest je in Sassari (Sardinië) zijn.. Het nadeel is dat ze (momenteel) enkel in Engeland of Amerika leveren. Verder zijn de bieren enkel op het eiland zelf te verkrijgen. Ik ben dus blij dat ik heb kennis gemaakt met deze lokale brouwerij en hun bieren. Civico 8Diezelfde avond vooraleer we uiteten gingen, hebben we ook nog ergens lekker gaan aperitieven (zoals het hoort in Italië). Ondertussen zijn we al helemaal gewoon aan het concept én grote fan van het aperitieven om vervolgens elders een maaltijd te gaan nuttigen. In de voormiddag toen het nog "frisser" was zijn we enkele toeristische trekpleisters al wandelend gaan bezoeken. Op onze route kwamen we 'Civico 8' tegen met als ondertitel 'Gintoneria-cocktail bar'. Dit prikkelde onze nieuwsgierigheid uiteraard en we prikten een bezoekje later op de dag. Gelukkig was er die avond nog plaats voor een tafeltje van twee want het was wel eventjes stappen. We kregen jammer genoeg geen kaart (wegens Corona) maar ik mocht binnenin even een kijkje nemen en een praatje slaan met de barman. Hij was erg vriendelijk, liet enkele flessen zien en gaf een korte toelichting. De keuze was al snel gemaakt na het zien van de fles 'Pure Sardinia - solo wild gin'. Slechts één botanical: wilde jeneverbes van het eiland zelf. Achteraf bleek ik een zeer goede keuze gemaakt te hebben (als jeneverbesliefhebber en fan van pure smaken)! De gin was gewoon rechttoe, rechtaan... Geen franjes maar gewoon echte, zuivere kwaliteit. Een gin die ook zeker zou scoren bij ons publiek in de zomerbar! Mariska had trouwens een alcoholvrije cocktail op basis van ginger beer, een fruitig siroopje, limoensap, ... (zie kleurrijk drankje op de foto) Doppio MaltoOnverwachts toch nog een klein rubriekje gekregen in deel 3 van het blogverhaal. Aangezien we toch te vroeg waren om in te checken in ons voorlaatste hotel van de reis., bekeken we google maps om ergens te gaan lunchen. Bij het bekijken wat er allemaal in de buurt stond, kwam er onverwachts 'local brewery' op ons pad. Vanuit het terras van het hotel kon je in de verte (een 400 meter verder) 'Doppio Malto' zien. Het bleek een keten te zijn in verschillende steden waar ik nog niet van had gehoord. Wat was het concept? Kortom comfort food en een 15-tal bieren.
Naast de keuze uit verschillende pizza's, diverse hamburgers, BBQ-gerechten, salades, ... waren er 14 bieren verkrijgbaar rechtstreeks uit de tapkranen. Oei... we gingen gewoon eventjes lunchen dus meteen keuzestress. Tot groot jolijt, merkte ik onderaan 'live beer experience' op. Je kon proefplankjes van 4 x 15 cl kiezen! Ik, zo blij als een klein kind, koos voor het themaplankje 'hop'. Daarnaast kon je nog kiezen voor twee andere voorstellen: 'malt' en 'aroma'. Ik ga niet alle bieren hier analyseren (al in het kort op Utappd gedaan) want dan zou dit verhaal te lang duren. De 'Mahogany IPA' en 'la Imperial' waren erg smaakvol! De anderen waren vaak niet te spectaculair of vernieuwend. Moest je de kans hebben, zeker eens de moeite waard voor een snelle hap en gewoon degelijke bieren! Wat ik een beetje miste was de persoonlijkheid, de kennis en uitleg over de bieren maar hiervoor was de keten gewoon te groot en op een vrijdagmiddag érg druk. Het personeel liep de benen onder hun lijf om iedereen te voorzien van spijs en drank.. Weeral een leuke ontdekking in Italië/Sardinië! Cheers!
0 Reacties
Birra Italiana (+ ...)Na een dagje Napels en enkele dagen de Amalfikust verkend te hebben, trokken we met de nachtboot naar Sardinië. Via de zomerbar al heel wat mensen erg enthousiast over bezig gehoord dus er waren al (onbewust) verwachtingen gecreëerd. Benieuwd naar de prachtige natuur van het eiland en zoals het hoort tijdens een vakantie kijken we reikhalzend uit naar de lokale spijzen en dranken.
O ja, in Olbia trouwens ook erg lekker gegeten in het restaurant 'Sa Corte'. Tenslotte moet het niet altijd over drinken gaan en het was tevens een erg goede tip van de receptioniste uit ons hotel. Na twee dagen Olbia trokken we door naar Oristano. voor één overnachting. Bij het uitzoeken naar een gezellig barretje of restaurant die avond, botsten we op een erg mooie winkel namelijk 'Dispensas'. Hier moesten we toch even een kijkje nemen... ![]() Bij het binnenkomen, werd ik overprikkeld door al dat moois.. De eigenaar heette ons van harte welkom en gaf de boodschap mee van als er vragen zijn om hem gerust aan te spreken.. In zijn aanbod zaten enorm veel wijnen en digestieven maar ook erg leuke gins en bieren. Naar die laatste twee ging meteen mijn aandacht naartoe. Na het verkennen van de etiketjes vroeg ik wat meer achtergrondinformatie. In zijn beste Engels lichtte hij de details van de gins toe. De ingrediënten, de afkomst, de smaken, ... Hij wist er erg veel over en kon dit gepassioneerd overbrengen. Tja... dan scoor je natuurlijk bij me en ben ik meteen verkocht. Ik nam twee kleine, lokale gins mee, een grote fles en nog enkele Italiaanse craftbieren. Een prachtig winkeltje met een zeer leuk aanbod. Hij heeft trouwens ook een webshop én levert zelfs naar België! Dat kan nog erg interessant worden voor onze volgende zomerbar of voor bierproefavondjes ;)! Zoals gezegd, bleven we maar één nachtje in Oristano want we gingen verder naar de stad Sassari. Via de prachtige kustlijn kon je erg mooi rijden en een leuke tussenstop nemen aan het strandje Poglina (TIP!). In de late namiddag kwamen we aan in de stad en meteen merkten we dat alles veel groter en verspreider was. We moesten dus iets gericht zoeken voor onze avond. Mariska kwam tijdens ons etentje op een erg leuk adres uit namelijk 'iBeer' en was maar een kleine tien minuten stappen. We besloten om daar onze avond te beëindigen zodat we ook eventjes ons eten konden laten zakken. .
In zijn aanbod zaten er ook veel Belgische en Nederlandse bieren bij. De eigenaar kon zich redden in het Engels maar kon zich beter uitdrukken in het Frans. Ik dronk op het terras nog twee onbekende, Italiaanse bieren. Een red ale genaamd 'Supernova' van brouwerij 'Birra Flea' en een saison met de naam 'Vècc' van brouwerij 'Podere La Berta'. De eerste vond ik persoonlijk te zoet en eenzijdig en was ook een enorme gusher. De saison kon mij wel bekoren: een gistig karakter, droge finish en een sterke aanwezigheid van banaan (?) in de neus dankzij de gist. Wederom een erg leuke spot die ik meteen deelde op het bierforum 'Beer Geeks' op facebook. Ik besloot om niets meer mee te nemen wegens nog enkele bieren in voorraad én morgen stond er een bezoekje bij 'P3 Brewing Company' op het programma. Hierover zal deel 3 gaan en ook mijn laatste bierblog vanuit Italië. Cheers! Birra Italiana“Peroni, Nastra Azzuro, Heineken, Ichnusa, …“ krijg je (jammer genoeg) steeds als antwoord op de Italiaanse terrasjes op de vraag: Which beer do you have?” Uiteraard staat Italië bekend voor zijn wijnen maar als ik op vakantie ben, zoek ik steeds lokale bieren (en/of andere dranken). Het is trouwens ook niet gezellig om een flesje wijn alleen te kraken met een zwangere vrouw erbij. Hiervoor moeten we ongetwijfeld nog eens terugkeren naar Italië 😉! Onlangs maakte ik kennis met een biertje van ‘CRAK’ brewery uit Italië en deze kon me erg smaken. Verder was het Italiaans craft bier wereldje me nog erg onbekend. Tijd om daar verandering in te brengen maar het zal niet evident zijn, besefte ik na wat opzoekwerk. In Salerno (een 450 meter van onze B&B) zat een bar genaamd ‘BAI’ (Birra Artigianale Italiana) in een klein steegje juist uit het toeristische centrum. Ideaal om te bezoeken op de eerste vrijdag van augustus want dan is het ‘Internationale dag van het bier’. Binnenin was de bar erg klein maar buiten had je enkele gezellige tafeltjes en zeker met die heerlijke avondtemperatuur waarbij het niet meer zweten is geblazen. Je had keuze uit zes bieren van de tap of uit het ruime (onbekende) Italiaanse assortiment. Ze hadden een grote koelkast vol met flesjes en een kleinere koelkast vol met kleurrijke, uitnodigende blikjes. Aangezien het al vrij laat was, koos ik een biertje van de tap namelijk ‘Sun Stroke’ (foto links) , een DIPA van ‘Eastside Brewing’ uit Lazio om nadien enkele bieren te kopen als take away. Het biertje ter plaatse was erg aromatisch met veel florale tonen van hop en tropisch fruit. In de smaak was hij erg sappig en enorm zacht voor zijn percentage. Hij ging gevaarlijk vlotjes naar binnen dat zeker door het aanwezige zoetje kwam. Bij het kiezen van enkele bieren aan de koelkast, kwamen ze me erg vriendelijk helpen. Ze schakelden steeds terug naar het spreken van het Italiaans maar konden me wel goed helpen in het Engels door te zeggen welke stijl het bier was. Ze waren zelfs zo vriendelijk dat ze me een persoonlijk T-shirt en pet gaven! Ik ging erg tevreden terug naar de B&B om er nog éne open te trekken. Dus moest je eens in Salerno zijn én, bezoek zeker de bar BAI eens en laat je verrassen met onbekende(re) Italiaanse craftbieren OF neem er enkele mee voor het thuisfront :)! http://www.birrabai.it/
Cheers! Giorno dei LimoniDoor de afgelopen zomerbar jammer genoeg weinig tijd gehad voor een blogverhaal te schrijven. Maar nu we op vakantie zijn, begon het toch weer te kriebelen. Telkens we op reis vertrekken, zoekt Mariska vooraf altijd enorm veel op (dat doet ze eigenlijk in het dagelijks leven ook hoor). Ze wil weten wat er te doen is, wat er te beleven valt, de bezienswaardigheden, … Kortom ze wil het beste uit elke reis halen! Heerlijk om met haar op vakantie te gaan want jaar na jaar blijft ze me verbazen en heeft ze weer enorm leuke plekjes of uitstapjes gevonden. Ook dit jaar in Italië had ze weer heel wat in petto. Tijdens ons verblijf in Salerno namen we de veerboot naar Maiori voor de wandeling ‘Sentiero dei Limoni’ ofwel vertaald het pad van de citroenen en tegelijkertijd het begin van onze “citroenendag”. De start was aan de Duomo van Maiori en de route was voortdurend goed aangegeven met bordjes (zie bovenstaande foto) aan de (rots)zijkanten en pijlen op de grond. Van Maiori stapten we naar Minori met voortdurend zicht op de prachtige Amalfikustlijn. We deden er ongeveer een anderhalf uur over met natuurlijk onderweg enkele haltes om de leuke plekjes vast te leggen. Je kan de wandeling ook in omgekeerde richting doen. Je moet wel rekening houden met een eerste klimgedeelte dat vrij pittig is maar gelukkig is er voldoende schaduw onderweg en bijna voortdurend een heerlijk zeebriesje. Tijdens de wandeling kom je enkele verborgen (en jammer genoeg soms ook vervallen) huisjes tegen, citroengaarden en prachtige wandelpaadjes. Toen we iets verder waren dan de helft van onze wandeling kwamen we een enorm fijne halte tegen. Een kleinschalig familiebedrijfje met zelfgemaakte citroenlimonade, limoncello, … We kregen een verfrissende dorstlesser en een erg speciaal hapje. De lokale man sneed een citroen (met schil!) in kleine stukjes, strooide wat zout hierover, plukte wat blaadjes munt die hij erover verscheurde en goot een scheutje olijfolie over de citroensalade. WAUW, dit had ik niet verwacht zeg! De smaak was erg verfrissend en vooral de schil was bijzonder zacht én smaakvol. Deze onverwachte stop was weer een erg leuke wending! Toen we in Minori aankwamen, namen we nog even een verkoelende duik in de zee want in de namiddag stond er in Amalfi zelf een citroentour op ons programma. Wederom was de start aan de Duomo (deze keer in Amalfi!) waar je werd opgewacht met een lang golfkarretje met de tekst ‘lemon tour’. We moesten ons aanmelden en 200 meter verder stappen waar het tweede karretje ons naar boven reed. De gids stond ons al op te wachten en met een klein groepje deden we de ‘lemon tour’. Een pittige, steile wandeling doorheen de citroenbomen maar een absolute aanrader als je van citroenen houdt of als je er meer over wil te weten komen. Het uitzicht is er telkens zeer mooi maar vooral de rust die er heerst terwijl de toeristische, drukke binnenstad op enkele minuten stappen verwijderd is. De gids wist ons veel te vertellen over de geschiedenis, het proces, de bomen zelf, het onderhoud, … Op het einde van de gidsbeurt, kwamen we uit op een gezellig terras middenin de citroenenbomen met een prachtig panoramazicht. We kregen een verfrissend, zelfgemaakte citroenenlimonade en een lekkere, verse citroenencake. Vervolgens kregen we nog uitleg over het maken van Limoncello en logischerwijs gevolgd met een bijhorend proevertje. Poah…deze was erg lekker zeg! We daalden terug naar beneden en namen nog snel een bezoekje aan het kleine, museum (eigenlijk een opslagplaats van oud (werk)materiaal maar vooral een ode aan de voorgangers uit de familie met vele ingekaderde foto’s).
Wat interessanter was, bleek de shop ernaast met zicht op de kleine werkplaats. Aan een zeer snel tempo zag je iemand de schil van de citroenen schillen met daarnaast iemand die flesjes machinaal aan het afvullen was en nog één andere zag je handmatig stickers kleven op de flessen. We sloten onze citroenendag af met het kopen van een lokale fles limoncello met dé Amalfi citroenen (!) die we thuis met veel plezier gaan opdrinken! Moest je dus op reis gaan naar Amalfi of in de buurt zijn, kan ik deze twee uitstapjes zeker aanbevelen. Cheers! |
AuteurSam Leemans Archieven
Mei 2022
|