<![CDATA[#BAR-N - BLOG]]>Wed, 28 Oct 2020 15:51:39 +0100Weebly<![CDATA[Belgium Beer Week]]>Tue, 27 Oct 2020 14:37:36 GMThttp://bar-n.be/blog/belgium-beer-weekBelgium Beer Week
 
Welkom bij mijn tweede blogverhaal en eigenlijk meteen een verlenging van het vorige 'kèrrekiwère'. Na een dagje Izegem stond er een uitstap naar Antwerpen op de planning samen met mijn neef Steven. Dit in het teken van ‘het wat opvrolijken’ van een toch wel "vreemde" zomervakantie én het mooie initiatief 'Belgium Beer Week' steunen. Deze uitstap focust zich in de eerste plaats op de Belgische biercultuur waar wij toch enorm fier op kunnen én mogen zijn!  Soo.. let’s go!

Eerste halte: Station 1280!
's Ochtends op tijd de trein op richting Antwerpen om te starten bij Station 1280. Station 1280 wordt uitgebaat door Richard en serveert heerlijke speciaalbieren. We stonden al voor de deur toen Station 1280 net openging. Richard stelde ons een mooi biertje ‘Four Seasons 2019’ van ‘Bofkont’ voor. We hadden nog niet eerder over dit bier gehoord. Ik had het al wel vaker gespot via sociale media, maar nu had ik dus de kans om dit pareltje te mogen proeven. En jawel.. inderdaad een pareltje zeg ik! Four Seasons 2019 is een mooi roodrozig gekleurd bier met een erg fraaie, witte schuimkraag. Ik nam enkele fruitzurige aroma’s waar van kersen en frambozen. Qua smaak was het bier een lichtje ‘smoelentrekker’ (en zeker na onze stevige dag Izegem gisteren 😉 ). De smaak werd met de slok beter en intenser: een echte binnenkomer als aperitief die mijn aandacht trok. Na wat opzoekwerk ben ik ook te weten gekomen dat Sam, de brouwer van het bier, in 2019 zijn productievolume heeft kunnen bijstellen. Ze gingen van ‘homeblender’ naar een ‘microblenderij’. Tot slot dus een aangenaam biertje waar ik ongetwijfeld nog van ga horen/proeven in de toekomst.
Foto
Steven, Sam & Marie op de nieuwe locatie in de Oudaen.
Next one please..
Steven heeft tijdens de lockdown goed zijn best gedaan om de lokale horeca (en dan vooral craftbier en nieuwe brouwerijen) te steunen en maakte toen kennis met enkele topbieren van onder andere DEYA. De volgende parel was er dus eentje waar ik al heel wat positiefs van gehoord had via Steven: een Double NE IPA van DEYA, genaamd ‘Saturated In Strata’ (New England India Pale Ale, voor de leken). Dit bier heeft een prachtige ‘hazy’ kleur. Bij het uitschenken van het blik, kwamen de aroma’s al goed naar boven. Wat me opviel was de mandarijngeur en een kleine citrustoets op de achtergrond. In de afdronk een erg mooie, volle, romige smaak die lang en aangenaam blijft nazinderen. Wederom een topbier om te proeven.
Station 1280 begon aan het station van Antwerpen maar is ondertussen verhuisd naar een mooie locatie in de Oudaen. Een gezellige stek waar je terecht kan voor prachtige bieren en een lekker hammetje of bijpassende kaas. Allen daarheen dus !

Beer VS?
Na het bezoek aan station1280 reden we met de fiets door naar Dylan van de Siris pop-up bar. We hadden over dit initiatief gelezen op de facebookpagina van ABC (Antwerps Bier College). Tijdens deze proeverij stelt Dylan, de uitbater, zes dranken op een rij voor (3 bieren en 3 bijpassende andere dranken). Het bier en hun respectievelijke bijpassende drank, delen enkele kenmerken en vormen zo hemelse combinaties. Deze uitleg kon ons wel pruimen en we waren maar al te benieuwd naar wat we gingen krijgen.
Zelden heb ik zo een man gezien met passie en drankenkennis. Dylan wist ons keer op keer te verrassen met leuke keuzes en combo’s. We gaan uiteraard niet verklappen wat we hebben gekregen maar het was bijzonder interessant én lekker! Aan jullie zelf om dit te ontdekken 😉
Dankjewel, Dylan, voor de tip om 'SpontanBasil' te gebruiken bij een traditionele spaghetti bolognese. Dit hebben we uiteraard geprobeerd en hier volgt later nog een blogstory over. 
Toen we na deze proeverij wilden vertrekken, begon het gigantisch hard te regenen. Noodgedwongen moesten we terug naar binnen om te schuilen...én om er nog ééntje te proeven. We maakten kennis met een nieuwe stijl namelijk 'Lichtenhainer' van Galea. Normaal gezien ben ik absoluut geen fan van gerookte bieren. Ik moet dan altijd denken aan de geur van een pakje 'filet de sax' dat opengaat.. en dit heb ik liever op mijnen boterham dan in mijn glas. Tot mijn verbazing was de combo tussen het gerookte en lichtzure enorm geslaagd. Giovanni, brouwer van Galea, heeft toch topwerk geleverd met zijn bieren! Hij had me al kunnen verleiden toen hij voor onze zomerbar enkele flessen gin (Bier Gin Blend I) kwam leveren. Als je die ergens nog kan scoren (voor de gin- en bierliefhebbers), zeker inslaan! Het was een “mislukte” hazelnoot porter maar gelukkig heeft hij de alcohol uit het bier kunnen recupereren en er een gin van gedestilleerd. Eentje waarbij de Szechuan peper, mandarijn en koffie een mooi, smaakvol geheel vormen (ideaal in combo met een half flesje Premium Indian tonic).
Al een geluk begon het te regenen, want dit was zeker een leuke kennismaking met de pop-up bar en de zeer gepassioneerde eigenaar.

‘BBW’ nemen we uiteraard Ernst(ig)!
We springen de fiets terug op en zakken af naar café Ernst. Deze plaats bestond dat weekend net één jaar en het was me nog steeds niet gelukt om hier een biertje te drinken. Tijdens de lockdown had Steven een pakketje van Ernst kunnen bemachtigen met heel wat lekkers, dus dat was een reden te meer om werk te maken van een bezoek. Het café zelf is een leuke, knusse zaak met een uitnodigende taplijst. Naast craft bier, bieden zij ook heel wat wijnen aan. Voor de wijn zijn we niet gekomen die dag maar dat nodigt toch ook weer uit om nog eens terug te gaan..

We dronken eerst een Deense session IPA met de naam ‘Talents & Legends: Flying Couch’ van brouwerij ‘Amager Bryghus’ en daarna een fruitig zuurtje uit België: de ‘Petrus Sour Framboise (Nitro)’ van ‘De Brabandere’. Beide bieren waren zeer mooi getapt met een leuk, bijhorend glas. Ondanks de kleine 4% ABV had het Scandinavisch bier een enorm krachtig aroma en smaak. Hij miste misschien wat body maar het was een zeer ‘juicy’ biertje dat erg mooi naar binnen liep. De sour kozen we bewust om onze smaakpapillen even te neutraliseren. Er was niets overheersend qua smaak maar wel een erg geslaagde combinatie van zoet, zuur en fruitig met logischerwijs de framboos in de hoofdrol.
Zoals eerder gezegd komen we ongetwijfeld eens terug voor de selectie wijnen en naar horen zeggen ook voor de befaamde ‘spaghetti bolognese’!
Foto
Hops & Cheese
Brouwerij 'De Koninck' was ook één van de deelnemers van het concept 'Belgium Beer Week’. We hadden vooraf de formule 'hops & cheese' geboekt aangezien we beiden deze twee weten te waarderen. We moesten wel eventjes wachten maar dit werd ruimschoots goedgemaakt door de man die ons kwam bedienen. Met een zeer uitgebreide en smakelijke uitleg wist hij de bieren en de kaas van 'Van Tricht' goed te brengen. De drie bieren kende ik reeds maar de combinaties met de kazen waren bijzonder fijn en smaakvol. De eerste pairing was Duvel Trip Hop Cashmere met een Gentse kaas namelijk ‘Cabriolait’. Een kaas op basis van rauwe geitenmelk die erg toegankelijk en romig is. De tweede combinatie was Tank 7 met een Italiaanse ‘Taleggio’: wederom romig met enkele scherpe toetsen, eentje die wij beiden erg konden smaken.
​Het derde en laatste duo was enorm gewaagd: ’t IJ van de Duvel met een ‘Bleu Auvergne Fermier’. Deze kaas is familie van de gekende Roquefort maar dan van rauwe koemelk. Een pittige keuze die ik in het verleden nooit zou gemaakt hebben maar sinds enkele jaren (en met de komst van Marie) proberen we toch steeds vaker onbekende smaken. 
Wederom een leuke ervaring om kaas en bier te combineren. 

Foto
Spéciale Belge
's Avonds hebben we nog afgesloten bij 'Spéciale Belge' en 'Beerlovers'. Twee gekende en gevestigde waarden waar Steven en ik vaker komen ( en met veel plezier (en dorst)😉 ). Hier hebben ze altijd wel iets speciaals te bieden en ik ben een enorme fan van de dynamische tapkranen. Spéciale Belge ligt misschien wat afgelegen van onze route maar we maken graag de extra kilometers hiervoor. Een zeer grave, industriële ruimte en met binnenkort een eigen microbrouwerij én keuken! Ooh wat kijk ik hier al naar uit zeg…
​Hier worden tap take-overs georganiseerd en regelmatig nieuwe bieren gelanceerd zoals toen ook die avond ‘Legio II’ van Galea. De taproom heeft achttien tapkranen en talrijke bieren op fles. Spéciale Belge heeft een aanbod dat wekelijks varieert.

Foto

Beerlovers
Bij Beerlovers is het altijd goed om af te sluiten omdat het vlakbij het station gelegen is: ongeveer 600 meter wandelen.  Elke keer als ik hier kom, ontdek ik weer nieuwe bieren maar ook vaak mensen. Jammer genoeg mogen we nu geen plaats nemen aan den toog, waar je gemakkelijk aan den babbel geraakt met de andere tooghangers. Vaak leidde dit tot het delen van een exclusieve fles, met de nodige smakelijke (bier)verhalen. Deze keer namen we plaats aan tafel en hadden we het geluk dat er nog wat Engelse bieren over waren van de dag ervoor. Het was die vrijdagavond ‘British Invasion’ waarbij tien Engelse bieren uit de tapkranen stroomden. We maakten kennis met enkele bieren van ‘Vocation Brewery’, een brouwerij uit West Yorkshire. We sloten deze dag af met een Belgisch bier van brouwerij ‘Alvinne’ genaamd ‘Vaccin 2.0’. Deze komt uit een experimentele reeks met de naam ‘Various Ales Creative Challenging Innovative New’. Het basisbier Omega, een blonde sour, werd geïnfused met wilde bloemen. Dit leidde tot een lichtzurig en mild aroma met een lekkere stalsmaak. Of we deze nog zo bewust hebben kunnen degusteren? Neen, daarom dat ik nog een andere Vaccin kocht om mee te nemen en te proeven op een ander (en nuchter) moment. Bij de bieren van Alvinne start ik vaak met hoge verwachtingen die steeds worden ingelost. Deze Belgische brouwerij maakt zure bieren van wereldklasse. Ze zijn ook echt authentiek dankzij de Morpheus gist. Alle bieren worden gebrouwen met hun eigen, unieke gist afkomstig uit de wilde natuur. 

​Het was al laat en we hadden onze dag optimaal benut. Na het missen van de trein moest ik noodgedwongen blijven slapen op de zetel. Steven, bedankt voor de mooie tour en de schitterende dag! Binnenkort gaan we ongetwijfeld weer op pad in Antwerpen of een dagje Brussel. Maar daar wachten we helaas de maatregelen nog voor af…  

Dit verhaal is geschreven over een dag eind augustus 2020. Momenteel is er een tweede lockdown voor de horeca. Gelukkig zijn de ondernemers creatief en organiseren zij take aways. Steun de lokale horeca, de brouwer, de brouwerijen, … Bestel en haal pakketjes af en geniet thuis, in je bubbel, van al dat lekkers…

#steundehoreca
https://www.station1280.com/  :shop is open en levering in Antwerpen
https://www.facebook.com/pages/category/Bar/Siris-Pop-Up-Bar-105085564484108/
nu een online verkooplijst zie: https://sirisofficial.com/menu/
https://www.cafeernstantwerp.be/home  : levering én take-out
https://www.dekoninck.be/nl
https://specialebelgetaproom.be/   : speciale take away
http://www.beerlovers.be/   :een bar en nu ook een shop voor take away
]]>
<![CDATA[Kèrrekiwère]]>Sun, 18 Oct 2020 11:24:19 GMThttp://bar-n.be/blog/kerrekiwereKèrrekiwère
Das zekes da!
Terugkeren naar Izegem ga ik ongetwijfeld nog eens doen. Eind augustus ben ik mijn vriend Dennis gaan bezoeken. Wat er die dag op het programma stond?
Naast een dagje bijkletsen en de buurt verkennen, hadden we twee brouwerijbezoeken gepland, namelijk brouwerij ‘Vanhonsebrouck’ en huisbrouwerij ‘d’Oude Maalderij’.
 
Vanhonsebrouck
Bij de eerste halte ben ik twee jaar geleden reeds op bezoek geweest met Marie. We schenken namelijk enkele lekkere bieren van deze brouwerij in onze zomerbar, dus een rondleiding kon niet ontbreken! Toen onze zomerbar startte vier jaar geleden, was ‘Filou’ in onze streek nog quasi onbekend. Ondertussen is de ‘Filou’ een huisbegrip geworden in de bar en weten vele mensen deze “gevaarlijke” dorstlesser (8,5 % ABV) te waarderen. Door zijn Belgische en Tsjechische aromahoppen biedt deze een milde fruitigheid en subtiele hopbitterheid maar vooral een opvallende doordrinkbaarheidsfactor.

Wat meteen opvalt bij aankomst bij ‘Vanhonsebrouck’ is dat zowel het gebouw als de interactieve rondleiding een erg moderne insteek hebben. De rondleiding, met ondersteuning van een headset, en in het bijzonder de gepassioneerde gids zorgden ervoor dat het plaatje gewoon klopte! De rondleiding duurt ongeveer 1,5 uur en wordt gestart met een fraai filmpje waarbij kort de geschiedenis en evolutie wordt aangehaald. Ik heb de tour nu tweemaal gedaan en jongens: ‘Wat een gidsen!!’. Ze vertellen met goesting en enthousiasme en dat maakte het bier nog smakelijker. ‘Laat die degustatie maar komen’, dacht ik zo 😉

Foto
Maar vooraleer je kan degusteren neem je nog een bezoekje aan de ‘Bierboetiek’: een vat vol prikkels. Je weet niet waar je eerst moet kijken. Bieren, pakketjes en gadgets zoals truien, glazen, onderleggers,.. vullen de ruimte. Het bijzonderst vonden wij de glazen koeltoog met verschillende pralines…. jawel: BIERpralines. Natuurlijk konden we het niet laten om een doosje mee naar huis te nemen als geschenk (en voor onszelf), maar gelukkig mochten we er al eentje proeven in de boetiek zelf.

Wat je ook in de shop (achter de glazen ramen) kan zien zijn enkele gelimiteerde cognacvaten gevuld met Kasteel Tripel die aan het rijpen zijn. Dit doen ze nog maar vanaf 2012 en ik heb al geluk gehad om die van 2013 en 2019 te kunnen proeven. Wat me opviel bij de versie van 2013 was de exotische banaantoets, een volmondig karakter en de erg lange nasmaak. Het is echt een heerlijk biertje maar je kan deze enkel en alleen kopen in 75 cl flessen en ze zijn “beperkt” in aankoop. Het is een degustatiebier waarbij je tijd neemt om te genieten. De Trignac XII (2019) werd onlangs nog verkozen, door onze gasten, tot beste bier van de avond tijdens een bierproeverij bij BAR-N.

Op het einde van de tour hebben we afgesloten bij ‘Michelles pub’. Je krijgt nog twee proevertjes (15 cl): een Filou en een Kasteelbier Rouge. Beiden smaakten toch nets iets beter na zo een rondleiding. Ze kwamen natuurlijk recht uit de tapkranen, wat wil je nog meer? Vervolgens hebben we nog een degustatieplankje genomen waarbij we vijf van hun bieren, rechtstreeks van de tap, konden selecteren naar keuze. Wederom erg genoten van dit bezoek! Deze keer niet blijven eten maar bij mijn vorig bezoekje heerlijk genoten van smaakvolle kaas en vervolgens ‘konijn met Filousaus’.

d’ Oude Maalderij
Met de fiets ging ik samen met Dennis naar onze tweede halte. d’ Oude Maalderij was een primeur voor mij. Door het lezen van vele positieve recensies keek ik uit naar dit bezoek. Een erg gedreven en gepassioneerde man, genaamd Jef, stond achter de tapkranen. Hij brouwt zelf zijn bieren en zijn partner runt de keuken. Samen vormen zij een harmonieus team dat de mensen weet te verrassen met (h)eerlijke bieren en Vlaamse traditionele gerechten.
We kregen de kans om ‘Antibirus’ te proeven, dit was hun eigen “lockdownbier”.  We wilden een opbouwende ‘lijn’ aanhouden tijdens het proeven, daarom was dit bier met zijn 5 procent alcoholpercentage een prima starter. Ik ervaarde een goed bier met een rokerige toets en een stevig bittertje. Ik meende wat koriander te proeven zoals bij veel witbieren, maar dat was blijkbaar niet het geval.

Jef wist enorm goed hoe hij me kon ‘teasen’ met zijn verrassende keuzes. Eén voorbeeld hiervan was de ‘Black Out’, die beschreven werd als ‘mindfucking blond’ op de kaart. Black maar toch blond? Dit maakt een mens natuurlijk nieuwsgierig! Hier had ik nog nooit van gehoord en ik kon me er dus weinig bij voorstellen. Op het eerste zicht schrik je al van de kleur: een blond bier maar toch een donkere, gebrande kleur. Dus… proeven maar!
‘Black Out’ is een licht biertje van 6,66 procent, jawel.. het getal van de duivel. In eerste instantie verwachte ik, door zijn donkere kleur, een totaal andere smaak bij dit bier. Het is een beetje te vergelijken met de smaakbeleving van een  Black IPA: je krijgt een heel andere smaak dan je zou verwachten op basis van hoe het bier eruitziet. In eerste instantie kwam de geroosterde geur van het bier ook terug in zijn smaak. Een heel ‘doordrinkbaar’ biertje met een moutig karakter.  Dus inderdaad, blond maar toch Black,.. een echte ‘mindfuck’. Een apart bier dat je zeker eens moet proeven moest je de kans krijgen!

​Als afsluiter namen we de ‘Lorelei’, een krachtige Barley Wine van 14 % ABV: een bier dat 8 maanden heeft gerijpt op whiskyvaten van Gouden Carolus (waar ik binnenkort ook zeker een bezoek wil brengen!). Van een Barley Wine verwachtte ik een dikke, stropige textuur met amper tot geen schuimkraag, maar dat verraste op het eerste zicht al. Dit biertje is eerder amber gekleurd met een mooie witte schuimkraag. De textuur klopte naar mijn gevoel wel. Ook dit bier is lekker stroperig van structuur en glijdt ‘smooth’ naar binnen zoals een echte Barley Wine hoort te zijn. Kortom een echte ‘slowdrinker’ waar ik heel erg van heb genoten: een volle, krachtige smaak en een intens aroma.. Heerlijk! Dit was voor mij persoonlijk het lekkerste biertje uit het assortiment. Het was bovendien ook het meest recente bier.


​Kèrrekiwère
Zoals de titel van dit artikel luidt, keer ik ongetwijfeld nog een keer terug naar deze mooie streek met zijn prachtige streekbieren. Volgende keer plan ik misschien een bezoek bij Rodenbach in Roeselare of bij Alvinne in Moen?

Cheers en tot de volgende,
​Sam


Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Ben je getriggerd door dit artikel en wil je meer te weten komen over de brouwerijen, rondleidingen en/ of andere mogelijkheden:

https://www.vanhonsebrouck.be/
https://www.vanhonsebrouck.be/bezoek/bezoekerscentrum/ (voor een rondleiding)
https://www.doudemaalderij.com/
]]>
<![CDATA[BAR-N to be ALIVE]]>Wed, 30 Sep 2020 15:03:18 GMThttp://bar-n.be/blog/bar-n-to-be-aliveFoto
le·vens·ge·nie·ter (de; m,v; meervoud: levensgenieters)
Iemand die geniet van de goede dingen van het leven.

Yep, that's me!
Geboren om te leven, om de dag te plukken, om nieuwe dingen uit te proberen: in goed gezelschap, waar dan ook ter wereld... BORN TO BE ALIVE.

Al jarenlang ben ik (on)bewust bezig met het ontdekken van  smaken, nieuwigheden en het verwennen van mijn smaakpapillen. Naast eten en drinken, zijn activiteiten en uitstapjes plannen één van mijn favoriete bezigheden. Een vrije avond of weekend?... Dat is zeldzaam ten huize Leemans. Gelukkig heb ik een partner en heel wat vrienden met dezelfde interesse, dus laat die gezellige Bourgondische dagen maar komen!

In mijn blogverhalen BAR-N to be ALIVE neem ik jullie graag mee in ons Bourgondisch leven, laat ik je kennismaken met lekkere biertjes,gins,.. en plekken om deze te kunnen proeven! Twijfel niet om me te overspoelen met jullie tips en aanbevelingen.... laten we samen op zoek gaan naar al dat lekkers!

Volgen jullie me mee?
Cheers, Sam

]]>