<![CDATA[#BAR-N - BLOG]]>Fri, 24 Sep 2021 17:49:44 +0200Weebly<![CDATA[Bruxelles]]>Fri, 24 Sep 2021 11:10:49 GMThttp://bar-n.be/blog/bruxellesLat ligt meteen hoog
Tijdens de lockdown hadden we een WhatsAppgroepje opgericht genaamd ‘Omdat Het Can’. Het doel ervan was om leuke, vernieuwende bieren en acties te delen, eventuele groepsaankopen maar vooral verbinding met elkaar en de levensgenieter in ons. De groep was allesbehalve een bevlieging en bijna dagelijks passeerde er wel één of meerdere (craft) bieren de revue. Met dit enthousiast groepje moest er dringend eens afgesproken worden. Het vrouwke was een weekend van huis en daar moest “geprofiteerd” van worden. Ik nodigde vrijdagavond iedereen uit die kon en we hadden een erg geslaagde bottleshare achter de rug. Zaterdag stond er een daguitstap naar Brussel gepland met onze “lokale gids” ter plaatse. Via via (dit krijg je niet uitgelegd in een blogverhaal) had ik vorig jaar kennis gemaakt met Koen. Afkomstig van de Kempen, woonachtig te Brussel, tolk én een grote passie voor bier, wat moest je nog meer hebben? We dronken vorig jaar al een biertje na een bezoek bij Brussels Beer Project en ik zei dat ik eens met enkele bevriende bierdrinkers ging afkomen.  
We werden hartelijk ontvangen aan het station van Brussel – Centraal. Hij stond ons op te wachten met een bevriende Fin die graag mee wou aansluiten. Stiekem had ik er al op gehoopt maar ja hoor… hij maakte het volledig waar! Hij haalde uit zijn rugzak enkele blikken bier van Brasserie Surréaliste om te toasten op de start van de dag. De brouwerij was die dag dicht maar hij wou ons laten kennismaken met een Brusselse lekkernij. Met een biertje in onze hand wandelden we door enkele toeristische trekpleisters en gingen we aperitieven in stijl bij ‘Jardin Rooftop’. Wat heerste daar een lekker Brussels sfeertje zeg (zie foto): een melodieuze beat als achtergrondmuziek, een heerlijk streepje zon op je bol, de geur van versgebakken spek en hamburgers met een prachtig uitzicht over de stad. We dronken met zijn allen een ‘Wunder Lager’ van BBP.  Het was hun eerste pils die ze maakten  én met een zeer laag alcoholpercentage maar met enorm veel smaak en een hoppig karakter. Aan de gezichten van mijn tafelgenoten kon je zien dat dit een prachtige dag ging worden. 


​BBP & Brasserie de la Senne

We gingen weer een stukje stappen door de stad en vooraleer we onze volgende halte bereikten, hielden we nog even stop bij de shop van BBP. Iedereen koos een BVO’tje (weet je nog? Biertje Voor Onderweg) en weg waren we. Langs het kanaal van Brussel genoten we van de uitzichten, de weetjes van onze gids en van ons bier. Ik had gekozen voor de allernieuwste ‘Arctic Summer’, een cold IPA die de laatste weken wel vaker opduikt in het craftwereldje. Fraai blikwerk weeral zeg en een enorm zuivere, frisse smaak. Hop volop in de voorgrond met een florale afdronk, heerlijk met dit weer! 
Na een tijdje kwamen we aan bij de volgende brouwerij. Hier was ik nog maar één keer geweest en toen was er enkel de take- away optie wegens de lockdown. Het terras was nu ook open en het was gezellig druk. Brasserie de la Senne ligt misschien wat afgelegen maar het is een zeer rustgevende en sfeervolle plek om te genieten van talrijke bieren van ’t vat of op fles. Ik genoot van een Jambe-de-Bois, een Belgische tripel die voor mij erg fris, fruitig en lichtzoet werd ervaren. Ik koos bewust voor dit bier wegens de naam en de link met mijn goede ‘jambes’ die dag.  

La Source & En Stoemelings 

Yes… We hielden ook een tussenstop bij La Source! Deze plek heb ik (gelukkig) meermaals ontdekt tijdens COVID19 zowel de webshop als de fysieke brouwerij. Wat een keuzestress weeral zeg… Er was weer zoveel nieuw en zoveel lekkers op dat menu. Ik besloot om enkele bieren mee te nemen om thuis te degusteren maar koos nu voor de ‘Salamandre’, een fruited sour van slechts 6% ABV en recht uit de tank getapt. Wat een roos kleurtje zeg met een enorm krachtig aroma van frambozen en iets friszurig. In de smaak eerder een bescheiden zuurtje maar vooral het fruitige heerste. Het had veel weg van een eerder gedronken Brewski Pie editie. De tijd vloog voorbij en we staken de straat over naar onze volgende  brouwerij. Hier was ik nog niet geweest maar enkel voorbijgelopen terwijl het vlakbij elkaar ligt. We hielden een klein proeverijtje onder ons vijf. We kochten wat flesjes bier en deelden deze over de prachtige glazen. Het waren misschien niet de ideale proefglaasjes maar wel met een mooi, gouden randje. We dronken enkele kwaliteitsvolle gebrouwen bieren die vooral geneigd waren naar klassiek en eerder braaf. De ‘Papy Van de Pils’ (heerlijke naam toch?!) sprong er voor ons uit wegens de zeer goede, frisse kwaliteit van een pils. Deze was erg lekker en dorstlessend. 

Beerstorming 

We namen de taxi en gingen naar de andere kant van Brussel naar Sint- Gillis. We gingen naar een prachtig plekje waar je normaal (als toerist) niet meteen zou komen. ‘Our Brewery Is Yours’... wat een mooie openingszin om binnen te stappen. Het is eigenlijk een plek waar je echt ideeën en verlangens kan uitwisselen over nieuwe recepten en vervolgens ze uit te werken. Je kan letterlijk je eigen bier mee brouwen en brainstormen. We waren vandaag niet om hier te brouwen maar om enkele van hun probeersels te proeven. We lieten ons verrassen want soms zei de stijl enorm weinig. We dronken enkele zeer speciale bieren. De éne al wat beter dan de andere maar ze hadden wel allemaal iets gemeenschappelijks: 'atypisch'. Je kon ze vaak heel moeilijk categoriseren in een hokje. Dit leidde tot boeiende gespreksstof onderling. Na een tijdje kwam zelfs de jonge brouwer erbij zitten om wat te praten over het concept, de bieren, de visie, … Hier zijn we als liefhebber erg gevoelig voor natuurlijk… Hier komen we zeker eens terug!  

L’ Ermitage

We sloten onze topdag af bij L’Ermitage Saint-Gilles voor een hapje en een drankje. Een heerlijke pizza in combinatie met ‘Californication’, een imperial IPA van 8%. We namen afscheid van Koen en zijn vriend en met zijn drie dronken we nog een stoutje om de dag af te ronden en om de laatste trein huiswaarts te nemen.. Alles zat vandaag mee… het weer, de setting, de talrijke bieren en proevertjes, het gezelschap, … Brussel, je blijft me verbazen! À bientôt 
]]>
<![CDATA[Birra Italiana (deel 3)]]>Fri, 13 Aug 2021 14:28:31 GMThttp://bar-n.be/blog/birra-italiana-deel-3Birra Italiana (+ ...)
Oeps deel 3 al... Dit was vooraf absoluut niet gepland. Ik kreeg de smaak (letterlijk en figuurlijk) duidelijk te pakken na het ontdekken van al die leuke plekjes, gastvrijheid en lekkere producten.

​Zoals je in deel twee al kon lezen, ontdekte Mariska dat er een brouwerij namelijk 'P3 Brewing Company' vlakbij onze B&B gelegen was in Sassari.. Deze brouwerij kreeg ik ook als tip op het forum van 'Beer Geeks'. Het was slechts tien minuten rijden en door de enorme warmte, konden we beiden wel wat afkoeling gebruiken (wat een heerlijke win-winsituatie). We gingen dus op zoek naar een koele locatie én hopen op het ontdekken van erg lekkere bieren. 
Bij het betreden van het proeflokaal met uitzicht op de brouwzaal viel meteen het moutig aroma op. Er heerste een zeer specifieke geur maar ook een typische sfeer van een brouwerij. Het was een soort van loods die mooi was aangekleed voor bezoekers met buiten een grote parking (handig met een huurauto!), een terras en binnenin tafeltjes, stoelen en gezellige zetels, ... Daarnaast was er een actueel aanbod van 4 eigengemaakte bieren (van de 9 verschillende soorten) van 't vat en twee bieren kon je nog verkrijgen op fles. De anderen waren helaas uitverkocht of niet het seizoen ervoor. 
Aangezien het te warm was voor een stadswandeling of om Sassari verder te verkennen, kon ik ruim de tijd nemen om die vier bieren van de tapkraan te ontdekken. Ik bestelde in volgende volgorde: een session lager, een special bitter, een IPA en hun Double IPA. De 'White IPA' en 'West Coast IPA' nam ik mee om te kunnen degusteren op een ander tijdstip. Bij alle biertjes viel me steeds een erg moutig karakter op.. Daarnaast waren de bieren vaak ook erg braaf (met weinig risico) of weinig uitgesproken smaken. De kwaliteit daarentegen was telkens erg geslaagd. De DIPA was voor mij de beste van de vier! In het aroma viel meteen de aanwezigheid op van citruszeste. Het was een volle, fruitige en krachtige smaak en zelfs ietwat lichtromig. Het bier had een droge finish met een lang nazinderende nasmaak. 

Foto
Wat betreft de locatie zelf was het jammer genoeg iets te warm maar de kleine gerechtjes die je erbij kon bestellen, zagen er erg smaakvol uit. Het proeflokaal was gezellig en uitnodigend aangekleed. De prijzen waren ook erg democratisch. Je betaalde €3 voor een 25 cl van 't vat en €4 voor een flesje van 33 cl om mee te nemen. Een ideale tussenstop als bierliefhebber moest je in Sassari (Sardinië) zijn.. Het nadeel is dat ze (momenteel) enkel in Engeland of Amerika leveren. Verder zijn de bieren enkel op het eiland zelf te verkrijgen. Ik ben dus blij dat ik heb kennis gemaakt met deze lokale brouwerij en hun bieren.

​Civico 8

Diezelfde avond vooraleer we uiteten gingen, hebben we ook nog ergens lekker gaan aperitieven (zoals het hoort in Italië). Ondertussen zijn we al helemaal gewoon aan het concept én grote fan van het aperitieven om vervolgens elders een maaltijd te gaan nuttigen. In de voormiddag toen het nog "frisser" was zijn we enkele toeristische trekpleisters al wandelend gaan bezoeken. Op onze route kwamen we 'Civico 8' tegen met als ondertitel 'Gintoneria-cocktail bar'. Dit prikkelde onze nieuwsgierigheid uiteraard en we prikten een bezoekje later op de dag. Gelukkig was er die avond nog plaats voor een tafeltje van twee want het was wel eventjes stappen.

We kregen jammer genoeg geen kaart (wegens Corona) maar ik mocht binnenin even een kijkje nemen en een praatje slaan met de barman. Hij was erg vriendelijk, liet enkele flessen zien en gaf een korte toelichting. De keuze was al snel gemaakt na het zien van de fles 'Pure Sardinia - solo wild gin'. Slechts één botanical: wilde jeneverbes van het eiland zelf. Achteraf bleek ik een zeer goede keuze gemaakt te hebben (als jeneverbesliefhebber en fan van pure smaken)! De gin was gewoon rechttoe, rechtaan... Geen franjes maar gewoon echte, zuivere kwaliteit. Een gin die ook zeker zou scoren bij ons publiek in de zomerbar! Mariska had trouwens een alcoholvrije cocktail op basis van ginger beer, een fruitig siroopje, limoensap, ... (zie kleurrijk drankje op de foto)

Doppio Malto

Onverwachts toch nog een klein rubriekje gekregen in deel 3 van het blogverhaal. Aangezien we toch te vroeg waren om in te checken in ons voorlaatste hotel van de reis., bekeken we google maps om ergens te gaan lunchen. Bij het bekijken wat er allemaal in de buurt stond, kwam er onverwachts 'local brewery' op ons pad. Vanuit het terras van het hotel kon je in de verte (een 400 meter verder) 'Doppio Malto' zien. Het bleek een keten te zijn in verschillende steden waar ik nog niet van had gehoord. Wat was het concept? Kortom comfort food en een 15-tal bieren. 

Naast de keuze uit verschillende pizza's, diverse hamburgers, BBQ-gerechten, salades, ... waren er 14 bieren verkrijgbaar rechtstreeks uit de tapkranen. Oei... we gingen gewoon eventjes lunchen dus meteen keuzestress. Tot groot jolijt, merkte ik onderaan 'live beer experience' op. Je kon proefplankjes van 4 x 15 cl kiezen! Ik, zo blij als een klein kind, koos voor het themaplankje 'hop'. Daarnaast kon je nog kiezen voor twee andere voorstellen: 'malt' en 'aroma'. 

Ik ga niet alle bieren hier analyseren (al in het kort op Utappd gedaan) want dan zou dit verhaal te lang duren. De 'Mahogany IPA' en 'la Imperial' waren erg smaakvol! De anderen waren vaak niet te spectaculair of vernieuwend. Moest je de kans hebben, zeker eens de moeite waard voor een snelle hap en gewoon degelijke bieren! Wat ik een beetje miste was de persoonlijkheid, de kennis en uitleg over de bieren maar hiervoor was de keten gewoon te groot en op een vrijdagmiddag érg druk. Het personeel liep de benen onder hun lijf om iedereen te voorzien van spijs en drank.. Weeral een leuke ontdekking in Italië/Sardinië! 

​Cheers!
]]>
<![CDATA[Birra Italiana (deel 2)]]>Thu, 12 Aug 2021 06:34:48 GMThttp://bar-n.be/blog/birra-italiana-deel-2Birra Italiana (+ ...)
Na een dagje Napels en enkele dagen de Amalfikust verkend te hebben, trokken we met de nachtboot naar Sardinië. Via de zomerbar al heel wat mensen erg enthousiast over bezig gehoord dus er waren al (onbewust) verwachtingen gecreëerd. Benieuwd naar de prachtige natuur van het eiland en zoals het hoort tijdens een vakantie kijken we reikhalzend uit naar de lokale spijzen en dranken. 

​Na het ophalen van de huurauto reden we naar ons eerste verblijf in Olbia. Wegens het mislopen van de eerste twee stranden wegens volzet, gingen we even bekomen op een terrasje in het dorpje San Teodoro. Veel viel er niet te zien en het was op dat moment ook gewoon té warm. Tijd voor verfrissing dus en meteen een leuke ontdekking want er stond een lokale brouwerij op de kaart. Een 'Sardinian IPA' van 'Marduk Brewery'. De kleur was erg donker voor een IPA maar het had wel een fruitig en hoppig aroma. De smaak was erg zacht maar had wel een stevige, bittere afdronk. Het was vooral erg verfrissend en niet te zwaar tijdens een zwoel terrasje. Ik was getriggerd en benieuwd naar meer. Jammer genoeg heeft de brouwerij mijn oproep (nog) niet beantwoord.. De brouwerij/shop zou enkel open zijn op zaterdag staat er op het internet. 

​O ja, in Olbia trouwens ook erg lekker gegeten in het restaurant 'Sa Corte'. Tenslotte moet het niet altijd over drinken gaan en het was tevens een erg goede tip van de receptioniste uit ons hotel. Na twee dagen Olbia trokken we door naar Oristano. voor één overnachting. Bij het uitzoeken naar een gezellig barretje of restaurant die avond, botsten we op een erg mooie winkel namelijk 'Dispensas'. Hier moesten we toch even een kijkje nemen... 

Foto
Bij het binnenkomen, werd ik overprikkeld door al dat moois.. De eigenaar heette ons van harte welkom en gaf de boodschap mee van als er vragen zijn om hem gerust aan te spreken.. In zijn aanbod zaten enorm veel wijnen en digestieven maar ook erg leuke gins en bieren. Naar die laatste twee ging meteen mijn aandacht naartoe. Na het verkennen van de etiketjes vroeg ik wat meer achtergrondinformatie. In zijn beste Engels lichtte hij de details van de gins toe. De ingrediënten, de afkomst, de smaken, ... Hij wist er erg veel over en kon dit gepassioneerd overbrengen. Tja... dan scoor je natuurlijk bij me en ben ik meteen verkocht. Ik nam twee kleine, lokale gins mee, een grote fles en nog enkele Italiaanse craftbieren. Een prachtig winkeltje met een zeer leuk aanbod. Hij heeft trouwens ook een webshop én levert zelfs naar België! Dat kan nog erg interessant worden voor onze volgende zomerbar of voor bierproefavondjes ;)! 

Foto
De buit die we kochten tijdens het bezoekje aan 'Dispensas'.
Zoals gezegd, bleven we maar één nachtje in Oristano want we gingen verder naar de stad Sassari. Via de prachtige kustlijn kon je erg mooi rijden en een leuke tussenstop nemen aan het strandje Poglina (TIP!). In de late namiddag kwamen we aan in de stad en meteen merkten we dat alles veel groter en verspreider was. We moesten dus iets gericht zoeken voor onze avond. Mariska kwam tijdens ons etentje op een erg leuk adres uit namelijk 'iBeer' en was maar een kleine tien minuten stappen. We besloten om daar onze avond te beëindigen zodat we ook eventjes ons eten konden laten zakken.

​Het was eigenlijk een biershop met een gezellig binnenplein. Je bestelde de bieren (of andere dranken) binnenin en je kreeg deze in (plastic) bekers naar buiten om ze daar te kunnen nuttigen. Hij had enkele tapkranen, twee koelkasten met (craft)bieren en verder heel wat bieren die tentoongesteld waren in de winkel om mee te nemen.

​Er zaten veel lokale mensen en die dronken vooral maatbekers van 1liter vers getapte pils die ze verdeelden onder het gezelschap. Sommigen zag ik toch genieten van een blikje (Italiaanse) craft waardoor je toch kan vaststellen dat er in een wijnland een kleine opmars bezig is naar de interesse van bieren. .

In zijn aanbod zaten er ook veel Belgische en Nederlandse bieren bij. De eigenaar kon zich redden in het Engels maar kon zich beter uitdrukken in het Frans. Ik dronk op het terras nog twee onbekende, Italiaanse bieren. Een red ale genaamd 'Supernova' van brouwerij 'Birra Flea' en een saison met de naam 'Vècc' van brouwerij 'Podere La Berta'. De eerste vond ik persoonlijk te zoet en eenzijdig en was ook een enorme gusher. De saison kon mij wel bekoren: een gistig karakter, droge finish en een sterke aanwezigheid van banaan (?) in de neus dankzij de gist. Wederom een erg leuke spot die ik meteen deelde op het bierforum 'Beer Geeks' op facebook. Ik besloot om niets meer mee te nemen wegens nog enkele bieren in voorraad én morgen stond er een bezoekje bij 'P3 Brewing Company' op het programma. Hierover zal deel 3 gaan en ook mijn laatste bierblog vanuit Italië.

​Cheers!

]]>
<![CDATA[Birra Italiana (deel 1)]]>Thu, 12 Aug 2021 05:52:00 GMThttp://bar-n.be/blog/birra-italiana-deel-1​Birra Italiana
“Peroni, Nastra Azzuro, Heineken, Ichnusa, …“ krijg je (jammer genoeg) steeds als antwoord op de Italiaanse terrasjes op de vraag: Which beer do you have?” Uiteraard staat Italië bekend voor zijn wijnen maar als ik op vakantie ben, zoek ik steeds lokale bieren (en/of andere dranken). Het is trouwens ook niet gezellig om een flesje wijn alleen te kraken met een zwangere vrouw erbij. Hiervoor moeten we ongetwijfeld nog eens terugkeren naar Italië 😉!

Onlangs maakte ik kennis met een biertje van ‘CRAK’ brewery uit Italië en deze kon me erg smaken. Verder was het Italiaans craft bier wereldje me nog erg onbekend. Tijd om daar verandering in te brengen maar het zal niet evident zijn, besefte ik na wat opzoekwerk. In Salerno (een 450 meter van onze B&B) zat een bar genaamd ‘BAI’  (Birra Artigianale Italiana) in een klein steegje juist uit het toeristische centrum. Ideaal om te bezoeken op de eerste vrijdag van augustus want dan is het ‘Internationale dag van het bier’. 
Binnenin was de bar erg klein maar buiten had je enkele gezellige tafeltjes en zeker met die heerlijke avondtemperatuur waarbij het niet meer zweten is geblazen. Je had keuze uit zes bieren van de tap of uit het ruime (onbekende) Italiaanse assortiment. Ze hadden een grote koelkast vol met flesjes en een kleinere koelkast vol met kleurrijke, uitnodigende blikjes. Aangezien het al vrij laat was, koos ik een biertje van de tap namelijk ‘Sun Stroke’ (foto links) , een DIPA van ‘Eastside Brewing’ uit Lazio om nadien enkele bieren te kopen als take away. Het biertje ter plaatse was erg aromatisch met veel florale tonen van hop en tropisch fruit. In de smaak was hij erg sappig en enorm zacht voor zijn percentage. Hij ging gevaarlijk vlotjes naar binnen dat zeker door het aanwezige zoetje kwam.
Foto
De keuze om mee te nemen als take away. Benieuwd naar mijn persoonlijke ervaringen? Check dan mijn untappdaccount: https://untappd.com/user/SamLeemans
​Bij het kiezen van enkele bieren aan de koelkast, kwamen ze me erg vriendelijk helpen. Ze schakelden steeds terug naar het spreken van het Italiaans maar konden me wel goed helpen in het Engels door te zeggen welke stijl het bier was. Ze waren zelfs zo vriendelijk dat ze me een persoonlijk T-shirt en pet gaven! Ik ging erg tevreden terug naar de B&B om er nog éne open te trekken. Dus moest je eens in Salerno zijn én, bezoek zeker de bar BAI eens en laat je verrassen met onbekende(re) Italiaanse craftbieren OF neem er enkele mee voor het thuisfront :)! 
http://www.birrabai.it/

​Cheers!
]]>
<![CDATA[Giorno dei Limoni]]>Mon, 09 Aug 2021 05:36:34 GMThttp://bar-n.be/blog/giorno-dei-limoni​Giorno dei Limoni
Door de afgelopen zomerbar jammer genoeg weinig tijd gehad voor een blogverhaal te schrijven. Maar nu we op vakantie zijn, begon het toch weer te kriebelen. Telkens we op reis vertrekken, zoekt Mariska vooraf altijd enorm veel op (dat doet ze eigenlijk in het dagelijks leven ook hoor). Ze wil weten wat er te doen is, wat er te beleven valt, de bezienswaardigheden, … Kortom ze wil het beste uit elke reis halen! Heerlijk om met haar op vakantie te gaan want jaar na jaar blijft ze me verbazen en heeft ze weer enorm leuke plekjes of uitstapjes gevonden. Ook dit jaar in Italië had ze weer heel wat in petto. Tijdens ons verblijf in Salerno namen we de veerboot naar Maiori voor de wandeling ‘Sentiero dei Limoni’ ofwel vertaald het pad van de citroenen en tegelijkertijd het begin van onze “citroenendag”.
De start was aan de Duomo van Maiori  en de route was voortdurend goed aangegeven met bordjes (zie bovenstaande foto) aan de (rots)zijkanten en pijlen op de grond. Van Maiori stapten we naar Minori met voortdurend zicht op de prachtige Amalfikustlijn. We deden er ongeveer een anderhalf uur over met natuurlijk onderweg enkele haltes om de leuke plekjes vast te leggen. Je kan de wandeling ook in omgekeerde richting doen. Je moet wel rekening houden met een eerste klimgedeelte dat vrij pittig is maar gelukkig is er voldoende schaduw onderweg en bijna voortdurend een heerlijk zeebriesje. Tijdens de wandeling kom je enkele verborgen (en jammer genoeg soms ook vervallen) huisjes tegen, citroengaarden en prachtige wandelpaadjes.

Toen we iets verder waren dan de helft van onze wandeling kwamen we een enorm fijne halte tegen. Een kleinschalig familiebedrijfje met zelfgemaakte citroenlimonade, limoncello, … We kregen een verfrissende dorstlesser en een erg speciaal hapje. De lokale man sneed een citroen (met schil!) in kleine stukjes, strooide wat zout hierover, plukte wat blaadjes munt die hij erover verscheurde en goot een scheutje olijfolie over de citroensalade. WAUW, dit had ik niet verwacht zeg! De smaak was erg verfrissend en vooral de schil was bijzonder zacht én smaakvol. Deze onverwachte stop was weer een erg leuke wending!
Toen we in Minori aankwamen, namen we nog even een verkoelende duik in de zee want in de namiddag stond er in Amalfi zelf een citroentour op ons programma. Wederom was de start aan de Duomo (deze keer in Amalfi!) waar je werd opgewacht met een lang golfkarretje met de tekst ‘lemon tour’. We moesten ons aanmelden en 200 meter verder stappen waar het tweede karretje ons naar boven reed. De gids stond ons al op te wachten en met een klein groepje deden we de ‘lemon tour’.

Een pittige, steile wandeling doorheen de citroenbomen maar een absolute aanrader als je van citroenen houdt of als je er meer over wil te weten komen. Het uitzicht is er telkens zeer mooi maar vooral de rust die er heerst terwijl de toeristische, drukke binnenstad op enkele minuten stappen verwijderd is. De gids wist ons veel te vertellen over de geschiedenis, het proces, de bomen zelf, het onderhoud, … 
Op het einde van de gidsbeurt, kwamen we uit op een gezellig terras middenin de citroenenbomen met een prachtig panoramazicht. We kregen een verfrissend, zelfgemaakte citroenenlimonade en een lekkere, verse citroenencake. Vervolgens kregen we nog uitleg over het maken van Limoncello en logischerwijs gevolgd met een bijhorend proevertje. Poah…deze was erg lekker zeg! We daalden terug naar beneden en namen nog snel een bezoekje aan het kleine, museum (eigenlijk een opslagplaats van oud (werk)materiaal maar vooral een ode aan de voorgangers uit de familie met vele ingekaderde foto’s). 

Wat interessanter was, bleek de shop ernaast met zicht op de kleine werkplaats. Aan een zeer snel tempo zag je iemand de schil van de citroenen schillen met daarnaast iemand die flesjes machinaal aan het afvullen was en nog één andere zag je handmatig stickers kleven op de flessen. We sloten onze citroenendag af met het kopen van een lokale fles limoncello met dé Amalfi citroenen (!) die we thuis met veel plezier gaan opdrinken! Moest je dus op reis gaan naar Amalfi of in de buurt zijn, kan ik deze twee uitstapjes zeker aanbevelen.

Cheers!
]]>
<![CDATA[Chocolate Nation]]>Sat, 15 May 2021 11:07:24 GMThttp://bar-n.be/blog/chocolate-nationChocolate Nation
We keren even terug naar de afgelopen paasvakantie. Een periode waarbij we, met BAR-N, normaal volop bezig zijn met het aankleden van het terras, het opmaken van de menukaart voor de zomerbar, op prospectie gaan naar andere (gin)bars, … maar deze keer was het allemaal wat “saaier” en met minder perspectieven. Mariska en ik zakten af naar Antwerpen en deze keer gingen we niet voor de gezellige cafés, bars of de restaurants maar gingen we naar een (belevings)museum genaamd ‘Chocolate Nation’.

Zoals jullie, als liefhebbers, allemaal wel weten, staat onze Belgische chocolade wereldwijd hoog aangeschreven. Als je op reis bent en je komt in contact met lokale mensen of andere toeristen dan gaat het al erg snel over friet, bier en chocolade als zij het land ‘België’ horen vallen. 
Dit bezoek stond al langer op onze planning en het was die dag ook ideaal museumweer. We werden zeer coronaproof ontvangen en kregen een individuele audiogids die in elke kamer wat extra uitleg gaf. In de eerste kamers werden deze automatisch geactiveerd bij het betreden van een nieuwe ruimte maar naarmate de tour vorderde, kon je zelf heel wat codes “scannen” om meer informatie te verkrijgen indien gewenst.

Op het einde van de tour kwam je terecht in de aangenaam geurende shop waarbij je heerlijke chocolade in alle vormen en smaken kon verkrijgen. Mijn oog viel meteen op enkele chocoladebiertje die ik (uiteraard?!) heb gekocht om ze te proberen voor een nieuw blogverhaal. Hieronder mijn bevindingen over de twee speciaalbieren.
Frambuesa y Chocolate
Dit bier is van de Belgische brouwerij 'Hof ten Dormaal' en valt onder de categorie 'fruited sour' met een alcoholpercentage van 7%. Het bier is donker en heeft geen schuimkraag en lijkt dood in het glas. Het bier is eigenlijk de traditionele lambiek 'De Zure van Tildonk' maar dan met frambozen en pure chocolade. Het heeft eerst een jaar op vat gerijpt en vervolgens zes maanden op frambozen en chocolade. In de neus heeft het wat weg van een (Vlaams) Oud Bruin waarbij ik telkens spontaan watertanden krijg. In de smaak valt vooral het fruitige op met een erg subtiele bittere toets van de chocolade maar met een heerlijk, aangenaam zuurtje in de afdronk. De frambozensmaak is erg overheersend in de nasmaak en zorgt voor een langdurige smaakervaring. Dit bier is erg mooi gemaakt en een leuke ontdekking! Naar mijn mening heb ik nog te weinig gedronken (voorlopig) van 'Hof ten Dormaal'. Dit smaakt naar meer! 
Lola
Het tweede bier was weer van Belgische makelij namelijk uit Herent (Vlaams-Brabant). Eerlijk gezegd, had ik nog nooit van brouwerij 'La Grand d'Ame gehoord dus was ik al erg gelukkig om iets niets te ontdekken. Ik dronk deze keer een stout van 7,5%. Het bier is ontstaan uit liefde voor chocolade en bier (prachtig toch?). Bij het inschenken merk je meteen een donkere kleur met roodbruine tinten en een mooie beige schuimkraag. In het aroma valt vooral koffie, (zoete) chocolade en karamel op wat je vaak waarneemt in een stout. Het heeft een vrij dun mondgevoel voor een stout voor dit percentage maar wel erg veel smaak. Hij is zeker en vast niet complex maar je hebt een geslaagde combinatie van koffie en chocolade met een lichtromige afdronk. Volgens de makers is dit mooi te combineren met zowel bittere, zoete, gebrande als lichtzure smaken zoals bij verschillende chocoladeceaties. Misschien iets voor een volgende keer? Deze stout is vrij toegankelijk naar mijn mening.
Chocolate Nation is een absolute aanrader voor jong en oud. Het is een interactief en aantrekkelijk museum. Je maakt kennis met de rijke geschiedenis, het proces, de smaken, wist-je-datjes, … Het is erg leerrijk, boeiend maar ook vooral bijzonder mooi aangekleed. Je hebt tijdens de tour af en toe zelfs een Efteling-gevoel.

Wegens COVID-19 en de huidige maatregelen waren er geen workshops maar je kreeg wel een zakje chocolade met de tien smaken die aan bod kwamen tijdens het bezoek mee zoals: Ruby, Madagskar, Arriba, Satongo, … Een leuke attentie die achteraf thuis erg in de smaak viel!

​Cheers!
 
https://www.chocolatenation.be/nl?gclid=Cj0KCQjw4v2EBhCtARIsACan3nyQESFbR4e-kY3CFr0en76aJPuUnSRdvM8rvMSoEg8Hwo34HNKSMAsaApAkEALw_wcB

https://hoftendormaal.com/

​https://www.lagrandedame.be/nl/home/
]]>
<![CDATA[Nitro, jonguh!]]>Tue, 13 Apr 2021 07:17:48 GMThttp://bar-n.be/blog/nitro-jonguhNitro, jonguh!
Normaal gezien gingen Tim, mijn broer, en ik tijdens de paasvakantie naar IJsland. Jammer genoeg is het voor de tweede keer op rij geannuleerd maar hierdoor hebben we een heel andere planning gecreëerd. Zoals je in het vorige verhaal kon lezen, was ik op paasmaandag al het wijndomein Walterus en hun stokerij gaan bezoeken. Op donderdag stond er een dagje Ieper en de Westhoek op de planning. Impulsief zoals we wel eens kunnen zijn, sloten we onze dag af en gingen we op bezoek bij onze vriend Dennis. Hij is een tijdje geleden verhuisd naar (het verre) Emelgem (deelgemeente van de stad Izegem) en woont op slechts één kilometer afstand van de brouwerij Vanhonsebrouck.
Aangezien de huidige coronamaatregelen nog van tel zijn en er geen horeca open was, namen we nog snel een bezoekje bij de bierboetiek. Onlangs hebben zij via de media de bierwereld letterlijk door elkaar ‘geschud’. Ze lanceerden twee Nitro Infused speciaalbieren: de Nitro Noir en de Nitro Blond. De term hoor je steeds vaker en ik kwam er enkele jaren geleden voor het eerst mee in contact op het koffiefestival in Amsterdam.  We kregen toen een proevertje nitro koffie getapt en die positieve ervaring is me steeds bijgebleven.

Nitro komt van het Engelse woord ‘nitrogen’, wat stikstof betekent. Normaal gezien gebruikt de brouwer koolzuurgas maar bij een nitro bier vervangt de brouwer dit gas door stikstof. Je merkt het verschil vooral bij het uitschenken waarbij de stikstof losbarst in je glas. Hierdoor ontstaat een erg stevige schuimkraag wat altijd wel erg mooi oogt. Daarnaast beweren ze ook dat het zorgt voor een zijdezacht mondgevoel en een volle smaak én dat het beter verteerbaar is. De Nitro Noir kan je erg gemakkelijk verkrijgen bij de drankenhandels maar als je bij de bron zelf bent, heb je het geluk dat je heel het assortiment kan kiezen. Tijd om te ontdekken hoe deze Nitro bieren uit blik smaken!
Foto
heerlijke pralines uit de bierboetiek
Tot nu toe had ik al wel enkele goede ervaringen met Nitro bieren (zowel van de tap, uit blik of op de fles). Ik moest even kijken op mijn Untappdaccount en zag dat ik onder andere deze nitro versies al had gedronken:

 • Taxandria Copper Nitro (flesje)
 • Nitro Coldblooded  en Nitro Caribbean Chocolate Cake 2020 van brouwerij Siren (blikjes)
 • Nitro Nemesis V3 – Banana en Nitro Nemesis V5 mango van brouwerij Kompaan (flesjes)
 • Petrus Cherry Chocolate Nitro Quad (flesje) – De Brabandere en de Petrus Sour Framboise (was toen heerlijk van ’t vat bij café Ernst)
 • Nitro IPA - Guiness (blik)

De keuze, bij Vanhonsebrouck, voor blik is ook erg bewust. Zoals je al in een eerder verhaal (Dikke lul, 3 bier) op onze blog kon lezen, heeft een blik heel wat voordelen. Eén van de grootste troeven is dat er geen licht en/of zuurstof de smaak van het bier gaat beïnvloeden. Daarnaast koelt het zes (!) keer sneller in de koelkast dan een flesje en heeft het heel wat ecologische voordelen.

Vooraleer we de bieren gingen degusteren, moest je enkele stappen ondernemen om de stikstof te activeren voor een optimaal smaakgenot.
 • driemaal het blikje zachtjes schudden 
 • blik voorzichtig openen
 • het bier in één vlotte beweging uitschenken
​Bacchus Nitro Flemisch Old Brown
Het bier heeft een mooi donkerbruin met rode, transparante schijn met een bijzonder uitnodigende schuimkraag. Qua aroma zoetzuur en de smaak heeft een heerlijke frisse zuurheid en een karameltoets. Deze is meer aanwezig dan als je hem zou schenken uit een flesje. Het zuurtje is ook heel kort aanwezig maar heeft een erg zachte afdronk. Oud Bruin is een enorm lekkere stijl die vaak ondergewaardeerd wordt jammer genoeg. De naam klinkt misschien niet zo hip of sexy maar ik vind dit persoonlijk een heerlijke dorstlesser.
​Kasteel Nitro Rouge
Wederom heeft het bier een prachtige kleur met een lichtroze schuimkraag. Tijdens de zomerbar schenken we standaard de Kasteel Rouge en hierbij verdwijnt de schuimkraag altijd erg snel. De Rouge ruikt erg fruitig in de neus. De toevoeging van kersenlikeur maakt het automatisch zoeter maar bij deze versie ebt het zoete over naar het romige. Je creëert toch een andere smaakbeleving dan uit fles. Je hebt altijd wel mensen die "kritiek" uiten op de Rouge maar je weet vooraf waaraan je begint en dat je iets zoeter kan verwachten. Deze versie verlangt naar een zomers terrasje! 
​Kasteel Barista Chocolate Quad
Bij het inschenken komt er een enorm krachtig aroma vrij. (even terzijde.... maar is dit glas geen pareltje?) Tonen van geroosterde mout, beetje koffie maar vooral de melkchocolade is erg overheersend. Wat me ook opviel was dat er een mindere schuimkraag was dan bij de twee andere versies of lag het aan mij? Ik had nochtans het blik drie keer geschud en het glas vooraf goed gereinigd. Als eerste smaakindruk een lekker chocoladebittertje dat snel overgaat naar een zoetige - en romige smaak. Ik moet toegeven dat deze versie echt een fluweelzachte afdronk en mondgevoel heeft. Voor 11% gaat hij gevaarlijk 'smooth' binnen. Wat een topper binnen de Belgische quadrupels! 

Na drie Nitro bieren van brouwerij Vanhonsebrouck gedronken te hebben, kan ik alvast concluderen dat Nitro echt wel effect heeft op de smaak én de beleving. Daarom beslis ik om de andere bieren nog even opzij te houden voor een andere gelegenheid en om deze blog niet te lang te maken. Voor diegenen die mijn bevindingen hierover nog willen lezen, raad ik aan om onze Instagrampagina te volgen of mijn Untappdaccount 'SamLeemans'. 

Ook nog een nieuwtje of een leuk weetje is dat er op elk etiket zeer duidelijk ‘to recycle, tear here’ staat met een ritssluiting afgebeeld. Je kan de "jas" van het blikje zeer eenvoudig verwijderen en dan krijg je achteraf op het blikje de tekst ‘Thank you for recycling’. Een vooruitloper in de bierwereld waardoor nog vele andere biermerken en brouwers hun voorbeeld zullen volgen. Sterk bezig, Vanhonsebrouck! 
https://www.vanhonsebrouck.be/
​https://www.vanhonsebrouck.be/bezoek/bierboetiek/

Cheers!
]]>
<![CDATA[Kempische wijn & spirits]]>Wed, 07 Apr 2021 14:19:10 GMThttp://bar-n.be/blog/kempische-wijn-spirits​Kempische wijn & spirits
We gaan eventjes terug naar de zomer van 2019. Steven (die al eens aan bod kwam bij eerdere blogverhalen) en ik hadden toen al een fijne zaterdagnamiddag achter de rug en we sloten die dag af op de gekende Bollekesfeesten in Antwerpen. We maakten daar kennis met een zeer gepassioneerd koppel die daar toen stond met een kraampje. Ze stonden daar met enkele van hun wijnen en drie gins waar ik toen nog niet van had gehoord. Aan het accent kon je heel eenvoudig afleiden dat ze van de Kempen waren en dat wekte natuurlijk nog meer interesse op. We kregen enkele proevertjes maar vooral de passie die zij beiden uitstraalden is me vooral bijgebleven. Eerlijk gezegd hadden we die dag al wat gedronken maar gelukkig had ik een kaartje met de gegevens meegenomen omdat ik hier een erg goed gevoel bij had en hier zeker eens naartoe wou gaan.

Normaal gezien was het wijndomein één van mijn haltes afgelopen herfstvakantie. Voor diegenen die BAR-N (of mij) al wat langer volgen, weten dat ik toen ik met mijn bakfiets een hele tour had uitgestippeld in de Kempen. Jammer genoeg is dat bezoek er niet van gekomen dus boekten we hoopvol een wijnproeverij in februari. Je kan het al raden… Corona besliste weeral anders en weer werd onze afspraak uitgesteld. Afgelopen maandag is het me dan eindelijk gelukt om ‘Domein Walterus’ te kunnen bezoeken. Ik werd hartelijk ontvangen door Annick en Reinout in Poederlee bij hun huis waar ik al meteen de eerste druivelaars kon spotten.
Foto
de tweede wijngaard
Ze had me vooraf al “gewaarschuwd” om voldoende tijd te voorzien voor mijn bezoekje want er stond heel wat op de planning. Toen zij het huis kochten, hadden ze niet meteen de intentie om een wijngaard te bouwen maar wel om hun eigen wijn te voorzien voor hun familie en vrienden. Dit smaakte letterlijk naar meer en dankzij de nodige cursussen en de bijhorende passie werd het een uit de hand gelopen hobby (enorm herkenbaar).. Het mooie ervan is dat ze een erg complementair duo vormen die er vol voor willen gaan.

Aan het huis zelf hadden ze in 2010 een testveld van een 200 druivelaars aangelegd. In 2013 hebben ze wat verderop een tweede wijngaard aangeplant en vorige zomer zelfs een derde wijngaard. Dit allemaal binnen de straal van enkele kilometers. Momenteel beschikken zij nu over 4200 druivelaars verdeeld over de drie domeinen. Je ziet echt een groot verschil met de eerste boompjes van tien jaar oud en de laatste nieuwe, prille boompjes die nog een mooie toekomst tegemoet gaan. Het was fijn om met eigen ogen de verschillen te mogen ontdekken onder begeleiding van de boeiende uitleg van Annick. 
Foto
de derde setting met de prille boompjes
Het was afwachten hoe de druivelaars het doen op de Kempische grond met voornamelijk veel zand. Ze hebben zowel rode – als witte druivensoorten aangeplant. Ze hebben gekozen voor volgende soorten: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Cortis, Sauvignon Blanc en Solaris. Sorry, Annick, hiervoor moest ik toch eventjes terug spieken op de site want het was een enorme hoeveelheid aan informatie die ik kreeg. Tijdens de rondleiding viel me op wat er allemaal bij kwam kijken van taken, onderhoud, regeltjes, kennis, … Dit zien wij als consument natuurlijk niet. Wij zien (of drinken) het eindproduct en genieten van deze prachtige creaties.

Het bezoek sloten we af in de stokerij terug naast hun huis. Naast de wijnen, maken ze ook hun eigen spirits waaronder enkele (private) gins, grappa, bierbrand, … Naast de uitleg over de werking en het proces was het tijd voor enkele proevertjes (altijd leuk bij dergelijke rondleidingen). Ik maakte kennis met een private gin namelijk ‘9520’. Deze was op basis van heel wat kruiden, kweepeer en frambozen. Een heerlijk, uitnodigend kruidig aroma met een frisse frambozenafdronk. In de neus deed het me wat denken aan Gin Mare en O’live gin. Deze was enorm lekker zeg en dit legde al meteen een standaard qua verwachtingen.
Vervolgens proefde ik nog ‘Wintergat’, een bierbrand, in opdracht voor de Kastelse biervereniging (normaal gezien ook een halte tijdens mijn Kempische tour). Het was nog maar een tweede kennismaking met een distillaat van puur bier maar voor mij tot nu toe de lekkerste. Hij had een erg mooie, uitnodigende kleur dankzij de toevoeging van houten snippers en was complex in de smaken met een mooi mondgevoel. Na deze lekkere start was het tijd om wat wijn te proeven. Rechtstreeks vanuit het vat konden we een ‘Linde Barrique 2019’ proeven die nog niet helemaal op punt was want er waren nog heel wat zuurtjes te bespeuren maar wel eens fijn om het proces te ervaren. We sloten af met het eindproduct en hun paradepaardje waar ze zelf erg fier op zijn (én terecht): ‘Linde Barrique 2018’. Een Kempische rode wijn dat twaalf maanden gerijpt heeft op een Frans eiken vat. Mmmh heerlijk zeg… hiervan moest ik nog een flesje meenemen om eens te delen met Marie.
Schandalig eigenlijk dat het mijn eerste keer was dat ik een Belgisch wijndomein heb bezocht. Als je op reis bent, doe je dergelijke uitstappen veel sneller en gemakkelijker. Momenteel zijn groepsrondleidingen niet mogelijk maar na de Corona is het zeker een aanrader om eens te doen met vrienden of familie. Kan je toch niet wachten dan heb je de mogelijkheid om online te bestellen in hun webshop. Uiteraard hebben we ons assortiment thuis weer aangevuld met de drie gins van ‘EMS’ voor onze zomerbar. Drie gins met fruit uit eigen streek, ongefilterd en niets van kleur- of smaakstoffen aan toegevoegd.
 • DIVINITY (op basis van kweepeer en hop)
 • ORENDA (bosvruchten en pruimen)
 • TRINITY (aardbei en aalbes)
Welkom om deze te proeven in onze zomerbar of in onze volgende take away shop (om mee te nemen in miniflesjes).

Eigenlijk zou ik nog zoveel meer kunnen vertellen over dit leuke bezoek maar ik raad je aan om zelf eens te gaan. Je krijgt enorm veel respect voor de wijnbouw, het ambachtelijke, de kennis, ... Annick en Reinout, hartelijk dank voor jullie warme ontvangst en graag tot een volgende keer want er gaat nog heel wat lekkers verschijnen ...

Cheers!

​https://www.domeinwalterus.be/ 
]]>
<![CDATA[Koosjer Bier]]>Fri, 02 Apr 2021 12:53:40 GMThttp://bar-n.be/blog/koosjer-bierKoosjer bier
Wat een schitterende, zonnige dag om deze proeverij te organiseren. Enkele weken geleden deden we met BAR-N een oproep op social media. We zochten een eerlijke, objectieve (bier)liefhebber met een gezellige babbel. We kregen heel wat originele en grappige reacties, waarvoor onze dank! Natuurlijk waren er heel wat vrienden bij die graag nog eens iets samen wilden drinken maar er waren ook enkele onbekenden bij. Eén motivatiebrief stak er echt bovenuit. Hij was zeer goed geschreven en kwam wat overeen met mijn ervaringen en groei in het “wereldje”. Jimmy Janssens was de gelukkige en hij mocht enkele bieren mee degusteren.

Enkele weken terug maakten we (Dries, mijn neef, en ik) kennis met de zeer gastvrije, vriendelijke Jeremy (Sulzbacher). Het was een spontane, impulsieve beslissing om hem te bezoeken op een zondagochtend maar achteraf gezien een erg goede ingeving van ons. Misschien zegt de naam je niets maar heb je toch het laatste seizoen van ‘Reizen Waes’ gezien in Antwerpen. Jeremy had Tom toen uitgenodigd om zijn koosjer bier eens te komen proeven. Deze nanobrouwerij maakt bier maar hij zei ons als je een echte Belg bent, kan je het officieel geen bier noemen. Als zestig procent van de koolhydraten niet van tarwe of gerst komt, dan mag je het eigenlijk geen bier noemen. Maar dat houdt ons gelukkig niet tegen om te degusteren en te genieten van zijn creaties. Jeremy heeft een reeks alcoholische gemberbieren gemaakt die vergist worden met de beste natuurlijke gember, hop en suikers.

Tijdens het bezoekje in Antwerpen konden Dries en ik al wat proeven maar we namen uiteraard enkele flesjes mee voor een nieuw blogverhaal. Eerlijk gezegd waren we toen allebei nog niet echt superfris van de dag vooraf (we hadden deelgenomen aan 'Taste Togheter' een online bierevent) én bovendien hadden we nog niets gegeten die ochtend. Nu we gaan degusteren voor de blog, waren we iets beter voorzien. Hieronder onze line-up van de avond en onze bevindingen.
Tipple Hop – ginger IPA 7%
We gingen van start met het eerste gemberbier ter wereld met twee verschillende hopsoorten namelijk 'Cascade' en 'Brewers Gold'. Wat meteen opviel, was de frisse, scherpe gember in het aroma. Bij velen zou dit aroma al afschrikken en dat is erg herkenbaar als ik in de zomerbar een gin voorstel met de aanwezigheid van gember. Je bent er resoluut voor of tegen. Wat betreft de smaak heb je een leuke combinatie van fris en hoppig. Je ervaart dit allesbehalve 7%, je zou eerder denken dat het een frisdrankje is omdat het erg toegankelijk is. Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dankzij het goede weer. Een leuke, frisse start die naar meer verlangde.

Spice & Ginger – 7%
Het etiketje met deze naam, schepte verwachtingen. Gember en pittig slaan we niet af dus openden we snel het flesje. De gember viel nog harder op dan bij de 'Tipple Hop'. Je merkte hierbij echt weeral de scherpte van gember. Deze keer is het een mix van biologische, Chinese gembers. De smaak vonden we wat te flets omdat het aroma zo aanwezig was. We misten wat body en wat meer spice had gemogen in onze mond. Het bier wordt aanbevolen bij vette gerechten zoals paté, moussaka, ... Laten we dat een volgende keer proberen en het een nieuwe kans geven.

Ginger Tipple – 8 %
Bij onze derde proever was er meteen een heel ander aroma. Deze keer was het een stuk neutraler met een heerlijk vleugje citrus. Dit bier had veel smaak en een krachtige afdronk. Bij deze versie hadden we beiden een echt biergevoel. Dit was tot nu toe de beste van de drie in ons rijtje! Dit was enorm fris, dorstlessend en heerlijk op zo een "zomerse" avond!

Ginger Kriek – 8%
Dit vond ik bij het bezoek bij Jeremy de meest verrassende omdat ik de geslaagde combinatie eerlijk gezegd niet had verwacht. Het grote voordeel bij deze Ginger Kriek is dat hij helemaal niet te zoet is maar eerder friszuur met een klein bittertje. Persoonlijk hou ik niet zo van zoet (en Jimmy gelukkig ook niet). Om deze versie te maken wordt er gebruik gemaakt van Belgische morelkersen en Noordkrieken. Deze worden in een maand oude Ginger Tipple gefermenteerd. Vervolgens wordt het twee maanden later gebotteld met een toevoeging van biologische honing en verder twee weken gefermenteerd. Dit proces neemt meer tijd in beslag in tegenstelling tot zijn andere alcoholische gemberbieren. Deze Kriek bevestigde mijn passage bij Jeremy zelf. Dit is een erg goede (Ginger) Kriek!

Strongest Ginger Tipple – 13%
We sloten de avond af met een stevige rakker. Deze was zoals verwacht vrij stevig maar ook complexer. We proefden naast gember ook een moutig karakter met een lekker zuurtje. Maar is dit 13%?! Deze was erg vlot doordrinkbaar maar tegelijkertijd erg geslaagd.  Voor dit bier kozen ze twee ongewone ingrediënten: 'kokosbloesemsuiker' en 'appel- en perensiroop'. Wat ook meteen opviel, was dat er gebruik werd gemaakt van een ander etiket dan bij de andere flesjes. Het is een verwijzing naar een aura van klasse en kracht. Ze bevelen dit bier aan bij een kaasplankje en deze combinatie lijkt me ook erg lekker.
Top 5 - Jimmy
 1. Strongest Ginger Tipple
 2. Ginger Tipple
 3. Ginger Kriek
 4. Tipple Hop
 5. Spice & ginger

Top 5 - Sam
 1. Ginger Tipple
 2. Strongest Ginger Tipple
 3. Ginger Kriek
 4. Tipple Hop
 5. Spice & ginger

​Of het nu onder de categorie bieren mag vallen, laat ik echter in het midden. Een fan van gember zijn, is wel een voorwaarde om deze biertjes te waarderen. Het was weer een leuke, gezellige avond waarbij we kennis mochten maken met Jimmy. Dankjewel nogmaals voor je inzending en voor de sharing en we gaan elkaar ongetwijfeld nog wel eens zien. Het idee om een "gast" uit te nodigen en om wat te delen in een bepaald thema, gaan we ongetwijfeld nog eens doen. Wil je graag eens kandidaat zijn of alvast een leuk idee hebben, stuur ons gerust een berichtje (via info@bar-n.be of via de social media kanalen).

Cheers!

]]>
<![CDATA[Bobby's!]]>Fri, 26 Mar 2021 07:44:46 GMThttp://bar-n.be/blog/bobbys​Bobby's!
In plaats van een proeverij te geven, volgde ik deze keer zelf eens een virtuele tasting. Deze avond werd georganiseerd door DH17, een drankenspecialist in Bergen op Zoom, en Bobby’s. Voor de ginliefhebbers onder ons, kennen Bobby’s gin ongetwijfeld. Hij maakt al deel uit vanaf ons eerste menu en is steeds een vaste waarde in ons assortiment. Momenteel is hij al in 53 (!) landen verkrijgbaar. Het event kwam ik per toeval tegen via social media én was tevens een ideale donderdagavondinvulling.

De avond werd aaneen gepraat door David, de kleinzoon van Bobby. De naam van de gin is vernoemd naar hun grootvader, Jacobus Alfons, bij zijn vrienden en familie beter bekend als Bob of Bobby. Het was zijn recept dat hen inspireerde. Elise, de gin- en cocktailspecialiste  van DH17, maakte de cocktails en gaf ons wat extra informatie. We dronken deze avond vier cocktails waarvan drie met de gekende gin en zelfs ééntje met de Bobby’s jenever. Hieronder een opsomming wat je nodig hebt voor elke cocktail en een persoonlijke, korte bevinding. 
G&T
 • 50 ml Bobby’s Dry Gin
 • Ijsblokjes
 • 75 à 125 ml (volledig persoonlijk) Indian Tonic
 • Appelsienschijfje
 • Kruidnagel (je kan er drie prikken in de appelsienschijf)
Starten met een klassiekertje is nooit verkeerd... De gekende gin tonicversie was voor mij niet nieuw. Ik vind het aroma telkens enorm aantrekkelijk. Bij het opendoen van de fles, vliegen de aroma’s naar je toe. Wat vooral opvalt is citroengras dat zeer sterk aanwezig is en je ruikt ook de warmte van peper. Sommigen kunnen zelfs venkel en kaneel waarnemen. Persoonlijk ben ik niet zo een fan van kruidnagel als garnituur omdat het erg overheersend is qua geur. Deze keer probeerde ik uiteraard de combinatie en ik moet zeggen dat deze helemaal niet stoorde! De gin tonic blijft op zich een erg eenvoudige maar vooral een bijzonder lekkere cocktail! Deze is alvast erg verfrissend, dorstlessend en je proeft het gebruik van de Indonesische specerijen. Voor de Indian Tonic kozen ze deze keer ‘Franklin & Sons’. Deze versie bevat minder suiker (dan vele andere merken) en meer koolzuur en gaat erg mooi samen met deze gin.
Bobby’s & Rose
 • 1 deel Bobby’s gin
 • 1 deel siroop (in dit geval ‘Pinky Rose Spiced Lemon’)
 • 5 delen soda
 • ijsblokjes
 • limoen
Als tweede drankje van de avond gingen we een cocktail maken met een toevoeging van een siroopje. Ik ben vooral gekend met bieren en gins dus liet ik me graag verrassen. Deze cocktail doet me meteen denken/verlangen naar een zomers terrasje. De siroop is puur erg geconcentreerd en enorm zoet. De soda daarentegen was bijzonder “droog” en bevatte veel koolzuur dat voor een tintelend mondgevoel zorgde. De combinatie van alles samen was wel erg toegankelijk en volgens mij ook erg “gevaarlijk” doordrinkbaar. Persoonlijk ben ik een mindere fan van zoetere dranken dus keek ik stiekem al uit naar de volgende cocktail.
Grandson
 • Bobby’s Dry Gin
 • Ijsblokjes
 • Premium rode vermouth
 • Orange Bitter
 • Appelsienzeste
Als derde cocktail van de avond dronken we een variant van de gekende ‘Negroni’. Bij het aanhalen van deze woorden, werd ik al erg enthousiast. Ik ben een grote fan van dit drankje en was benieuwd wat we gingen maken. In onze box zat een flesje afgevuld met rode vermouth: ‘Del Professore’. Elise had de vermouth vooraf al behandeld met een touch van een bitter. In dit geval had ze gebruik gemaakt van een ‘Gin Barrel Aged Orange Bitter’ van 9% ABV. De toevoeging van een bitter aan een cocktail kan je ervaren als een enorme smaakversterker in je glas. Het flesje vermouth rook bijzonder uitnodigend en complex. De cocktail was erg simpel. Je neemt een klein glas (bv. een tumbler) gevuld met wat ijs, een scheut gin, vermouth + de bitter en werk af met appelsienzeste. Jawel jawel… dit is hélemaal mijn ding! Het drankje was puur, krachtig, complex, bitter, kruidig, lichtzoetjes, citrusaroma, … Het was voor mij een echte smaaksensatie!
Jenever Spring
 • Bobby’s Jenever
 • Ginger Ale
 • Munt
 • Limoensap
We sloten de avond verrassend af met een jenevercombinatie. Enkele jaren geleden werd de opkomst/comeback van jenever(cocktails) voorspeld maar momenteel is dat enkel in de grotere (Nederlandse) steden het geval geweest. Als je de jenever van Bobby’s (trouwens weer een enorm mooie fles!) puur drinkt merk je meteen de zachtheid en proef je de kwaliteit. Deze jenever is echt geschikt om in een cocktail te verwerken. Ik moest toegeven dat ik deze combinatie enkele jaren geleden op een ginfestival al heb gedronken en ik was toen geschrokken hoe lekker dit was. Vanavond bevestigde deze geslaagde combo weer en het lijkt me toch interessant voor onze zomerbar… Voor dit drankje heb je ook bijzonder weinig nodig. Je neemt een longdrinkglas gevuld met ijs, 50 ml jenever en je werkt af met ginger ale en een vers takje munt. Eenvoud siert maar het is vooral gewoon erg lekker!
 
Dankjewel Elise en David voor de gezellige, leerrijke avond. Na deze gekke tijden wil ik zeker eens Schiedam bezoeken!

Voor de liefhebbers van de betere dranken (en voornamelijk voor de whisky en gin) raad ik zeker eens een bezoekje aan bij DH17. Waar ik enorm grote fan van ben, is hun kennis en persoonlijke benadering. Iets waar ik zelf erg veel belang bij hecht aan onze huidige take- away concepten.

Cheers, Sam

https://bobbysdrygin.com/ 
​https://www.dh17.nl/ 
]]>